Παραμένει το κτηματολογικό γραφείο στην Κω ή μετατρέπεται σε υποθηκοφυλακείο; Να δοθεί το σχέδιο Νόμου στη δημοσιότητα - Δείτε τη διαφορά κτηματολογίου και υποθηκοφυλακείου

Παραμένει το κτηματολογικό γραφείο στην Κω ή μετατρέπεται σε υποθηκοφυλακείο;                 Να δοθεί το σχέδιο Νόμου στη δημοσιότητα - Δείτε τη διαφορά κτηματολογίου και υποθηκοφυλακείου

Προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος,σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», προκειμένου να διαμορφώσει το νέο μοντέλο λειτουργίας του εθνικού κτηματολογίου. Τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι πολλά, από τη στελέχωση του νέου οργανισμού, έως τη διαδικασία κατάργησης των υποθηκοφυλακείων και την ανακατανομή των κτηματολογικών γραφείων. Η σύνταξη πρότασης για τη μετάβαση στον νέο οργανισμό έχει ανατεθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Βάση συζήτησης για το μέλλον του κτηματολογίου είναι ένα κείμενο εργασίας, το οποίο εκπόνησε η επιτροπή που όρισε το ΥΠΕΝ. Η πρόταση σχεδίου νόμου που έχει στη διάθεσή της η «Κ» είναι ακόμα ανώριμη, καθώς η διαβούλευση μεταξύ των συναρμοδίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, δίνει μια πρώτη εικόνα των ζητημάτων που πρέπει το ΥΠΕΝ να λύσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το κείμενο εργασίας του υπουργείου, λοιπόν, προτείνει τη μετατροπή της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ) σε «Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογίου», αλλάζοντάς της εκτός από το όνομα και τη μορφή, καθώς από ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου γίνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επεξεργάζεται το υπουργείο καλείται να ορίσει το πεδίο του νέου φορέα (αν για παράδειγμα θα περιορίζεται μόνο στη σύνταξη, τήρηση και ενημέρωση του εθνικού κτηματολογίου ή θα επεκτείνεται και στη λειτουργία συστήματος διαχείρισης της γεωπληροφορίας, δηλ. χαρτών, αεροφωτογραφιών κ.ά.). Από εκεί και έπειτα, το νέο πλαίσιο πρέπει να δώσει το περίγραμμα λειτουργίας του νέου οργανισμού: Πώς θα διοικείται και ποια θα είναι η οργανωτική του διάρθρωση (σε πρώτη φάση προτείνεται η δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας με 11 διευθύνσεις και ορισμένες αυτόνομες διευθύνσεις γύρω από τη διοίκηση και τον έλεγχο της εταιρείας).

 Για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς, το σχέδιο νόμου  ,σύμφωνα με την εφημερίδα πρέπει να δοθεί σε διαβούλευση στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε το αργότερο τον Αύγουστο να κατατεθεί στη Βουλή. Ο οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση κτηματολογίου και δασικών χαρτών έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ, ενώ οι λεπτομέρειες της μετάβασης στο νέο σχήμα έχουν ανατεθεί στους συμβούλους της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επίσης, σύμφωνα  με την εφημερίδα "Ναυτεμπορική",  στο άρθρο 16 προβλέπεται η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων (έμμισθων και άμισθων όπως και αυτών σε Ρόδο, Κω και Λέρο) η οποία επέρχεται αυτοδίκαια (με τη δημοσίευση του νόμου ή δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ή με τη δημοσίευση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης). Στη συνέχεια στο άρθρο 17 προτείνεται η ίδρυση ενός Κτηματολογικού Γραφείου ανά νομό, το οποίο εδρεύει στην πρωτεύουσα του νομού και όλα τα υπόλοιπα υποθηκοφυλακεία του ίδιου νομού (άμισθα ή έμμισθα), να ιδρύονται ως υποκαταστήματα αυτού του Κτηματολογικού Γραφείου. Τα Κτηματολογικά Γραφεία αποτελούν οργανικές μονάδες του νέου Οργανισμού επιπέδου Διεύθυνσης. Τα Υποκαταστήματα των Κτηματολογικών Γραφείων αποτελούν οργανικές μονάδες, επιπέδου Τμήματος, των οικείων Κτηματολογικών Γραφείων.

Σε κάθε περίπτωση είναι καταδικαστέα κάθε ενέργεια  της κυβέρνησης προς την κατάργηση των  Κτηματολογικών  Γραφείων της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα της Κω.

Καλό θα ήταν οι κυβερνητικοί βουλευτές της Δωδεκανήσου να δώσουν στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα,  όπου θα φαίνεται αυτό που στηρίζουν με τα λεγόμενά τους ότι δεν καταργούνται τα κτηματολόγια της Κω , Ρόδου και Λέρου και ότι δε θα λειτουργήσουν ως υποθηκοφυλακεία. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Το Υποθηκοφυλακείο είναι η δημόσια υπηρεσία στην οποία κατατίθενται επίσημα και φυλάσσονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων καθώς και τα βάρη (υποθήκες, προσημειώσεις, κατασχέσεις) που τα βαρύνουν. Επίσης, στα υποθηκοφυλακεία φυλάσσονται και δικαστικές αποφάσεις σχετικές με ακίνητα και γενικά κάθε πράξη που επηρεάζει τη νομική κατάσταση ενός ακινήτου.α βιβλία που τηρεί κάθε υποθηκοφυλακείο, και στα οποία μεταγράφονται οι πράξεις που αφορούν τα ακίνητα είναι:

Το Κτηματολόγιο είναι η γενική, ενιαία, συστηματική και διαρκώς ενημερωμένη καταγραφή της κτηματικής περιουσίας. Περιλαμβάνει τη γεωμετρική περιγραφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε γεωτεμαχίου.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Κτηματολογίου και Υποθηκοφυλακείου

Συνοπτικά, το Κτηματολόγιο είναι ένα σύστημα πολύ πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο από το παλαιό σύστημα Υποθηκών και Μεταγραφών που υποστηρίζουν τα Υποθηκοφυλακεία. Με την καταγραφή στο κτηματολόγιο επιτυγχάνουμε την πλήρη καταγραφή της πληροφορίας που αφορά σε κάθε ακίνητο, συνδυάζοντας τη χωρική με τη νομική πληροφορία. Ως προς την εγγύηση της νομικής πληροφορίας, η υπεροχή της κτηματολογικής βάσης έγκειται στο ότι είναι κτηματοκεντρικά δομημένη. Δηλαδή, παρέχει τη δυνατότητα έρευνας με βάση το ακίνητο και όχι το πρόσωπο, όπως συμβαίνει σήμερα στα Υποθηκοφυλακεία. Ως προς την τεχνική πληροφορία, η κτηματολογική βάση εξασφαλίζει στον πολίτη πρόσβαση στα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου, που σήμερα δεν είναι καταγεγραμμένα σε καμία βάση. Επιπλέον, στο κτηματολόγιο καταγράφονται δικαιώματα που σήμερα δεν είναι καταχωρισμένα σε καμία βάση δεδομένων, όπως είναι η συνήθης στην ελληνική περιφέρεια άτυπη πρακτική της χρησικτησίας.

ADVERTORIALS