Δείτε τις επιστολές που έστειλε η Παγχιακή Επιτροπή αγώνα για το μεταναστευτικό σε Κοτζιά, Αβραμόπουλο και Γιούνκερ

Δείτε τις επιστολές που έστειλε η Παγχιακή Επιτροπή αγώνα για το μεταναστευτικό σε Κοτζιά, Αβραμόπουλο και Γιούνκερ

Αξιότιμε Υπουργέ Εξωτερικών,
κ. Νίκο Κοτζιά.


θα θέλαμε να σας παραθέσουμε εν συντομία μερικά στοιχεία τα οποία αφορούν γενικότερα το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.


Ο εγκλωβισμός των μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας, προήλθε από αυθαίρετη ερμηνεία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας , όπως άλλωστε έχει αποφανθεί επισήμως και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου (30 Δεκ. 2016).


Σε πρόσφατη επίσκεψη στο νησί μας (21 Δεκ. 2016) ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας της Ε.Ε.- Τουρκίας κ. Maarten Verwey, δήλωσε ότι έτσι ερμηνεύεται η συμφωνία από την Τουρκία.


Από τις μετέπειτα εξελίξεις έχει διαφανεί η επιθυμία των Ευρωπαίων (παραπομπή στις επιστολές μας) να χρησιμοποιηθούν τα νησιά ως χώροι, είτε εγκλωβισμού, είτε ελεγχόμενης εισόδου των μεταναστευτικών ροών. Έτσι ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό, θα ρυθμίζονται και οι μεταναστευτικές ροές (οικονομικοί, πολιτικοί λόγοι κλπ). Η πίεση προς τις τοπικές κοινωνίες για δημιουργία όλων των απαραίτητων μεταναστευτικών υποδομών (Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας, Προαναχωρησιακά Κέντρα, Κέντρα Παραβατικών κλπ) είναι χαρακτηριστική, για την μετατροπή των νησιών, σε μόνιμη βάση ως χώρου διαχείρισης των ροών (στην πραγματικότητα μετατροπή των νησιών σε αποθήκες εγκλωβισμένων ανθρώπων), αδιαφορώντας για το αν υπάρχουν σε αυτά τοπικές κοινωνίες, που υποτίθεται ότι έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες.
Και είναι απολύτως κατανοητοί, αλλά σε καμία περίπτωση αποδεκτοί, οι στόχοι της κάθε πλευράς. Από την μία, η γείτονα χώρα εφαρμόζει την πάγια επεκτατική της πολιτική, με παράλληλη κλιμακούμενη επιθετικότητα (ιδιαίτερα στη περιοχή των Οινουσσών) και από την άλλη η Ε.Ε. προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, κρύβοντας το πρόβλημα στα νησιά , λόγω των τεράστιων πολιτικών πιέσεων και των αλλαγών που συντελούνται. Οι επικείμενες εκλογές στη Βουλγαρία με προσπάθεια επιρροής των μειονοτήτων από τούρκικής πλευράς και η αφίσα του ΑΚΡ (κυβερνών κόμμα στην Τουρκία) Βελγίου είναι χαρακτηριστική για το πως αντιλαμβάνονται την συνύπαρξη των λαών.
Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι η δική μας θέση, από Ελληνικής πλευράς ποια ακριβώς είναι και αν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τις δρομολογούμενες καταστάσεις ή να αποδεχθεί την θυσία των νησιών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της χώρας. Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου δήλωσαν (4 Δεκ. 2016) : ''Ο Έβρος, και συνολικά η Θράκη, βρίσκονται εκτός σχεδιασμού για το προσφυγικό ζήτημα για συγκεκριμένους, ιστορικούς και εθνικούς λόγους''. Στα νησιά δεν διαφαίνονται οι ίδιοι λόγοι; Θα αποδεχθεί το Υπουργείο Εξωτερικών την μόνιμη ομηρία των νησιών από τα Μικρασιατικά παράλια;
Κλείνοντας, ευελπιστούμε ότι η πρόσφατη στάση που κρατήσατε με τις ΜΚΟ θα έχει συνέχεια, με σκοπό την ανάκτηση της μεταναστευτικής διαχείρισης, από το επίσημο Ελληνικό κράτος.


Στις 27 Μαρτίου θα μεταβούμε στο Ευρωκοινοβούλιο και ως πολίτες θα εκφράσουμε τα προβλήματα του νησιού μας. Σας γνωστοποιούμε τις επιστολές μας προς τους κυρίους Αβραμόπουλο και Γιούνκερ. Οι επιστολές, προς αποφυγή παρερμηνειών, είχαν αποσταλεί στις 21 Φεβ. 2017.


17349751 1970923136463868 7407418185407608470 o

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ .

Αγαπητέ κ. Αβραμόπουλε, Ευρωπαίε Επίτροπε

σε πρόσφατο διάλογο πολιτών που είχατε στις 19 Δεκεμβρίου 2016 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκαν ορισμένα θέματα τα οποία θα θέλαμε να επισημάνουμε : Το πρώτο ήταν ερώτηση που αφορούσε τα hotspots (28,38min) των νησιών Λέσβου και Κω και τις ζημιές που προκαλούν στις τοπικές κοινωνίες, οι λειτουργίες αυτών των κέντρων. Ο ακροατής βέβαια παρέλειψε να αναφέρει και τις περιοχές Σάμου, Λέρου και Χίου που λειτουργούν αντίστοιχα κέντρα. H ερώτηση ήταν σαφής - Τι προτίθεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποβάλει τη κακή φήμη που θα ακολουθεί αυτά τα νησιά για χρόνια; Η απάντηση σας όσον αφορά την ελάφρυνση των νησιών αυτών ήταν συνδεδεμένη με οικονομικά ανταλλάγματα τα οποία δόθηκαν στο Ελληνικό κράτος για την διαχείριση των επιπτώσεων. Αναφέρθηκε ως ποσό τα 150 εκατ. συνολικά, το οποίο από την μέχρι τώρα αντίληψή μας, δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ για την βελτίωση της παρουσιαζόμενης εικόνας προς τα έξω, αυτών των νησιών. Οι νησιώτες που δοκιμάζονται δεν προσβλέπουν σε οικονομικά ανταλλάγματα έναντι του προσφυγικού - μεταναστευτικού, αλλά βιώσιμες λύσεις οι οποίες θα παίρνουν πρώτιστα υπόψη τους την βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Το δεύτερο αφορά την επισήμανση σας (46,10 min) για την ανάγκη που έχει η Ευρώπη για μεταναστευτικό πληθυσμό και φθάνει ως νούμερο, για τα προσεχή χρόνια, τα 10 εκατομμύρια. Αν συλλογιστούμε ότι δεν θα γίνουν όλοι δεκτοί από την Ε.Ε. αφού ταυτόχρονα θα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που θα του απορρίπτεται η είσοδος, αφ' ενός καταλαβαίνουμε ότι τα νούμερα θα είναι πολλαπλάσια και αφ' ετέρου δεν βλέπομε πως αυτοί θα μπορέσουν να ελεγχθούν και να οδηγηθούν ειρηνικά σε επιστροφή, όταν αυτό τους κοινοποιηθεί, εκτός αν τελικά προσβλέπετε σε άλλες λύσεις. Μάλιστα κάνατε και επισήμανση ότι αυτό θα γίνει μέσω νόμιμης οδού, υπονοώντας προφανώς τις
μέχρι τώρα πύλες εισόδου.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις τοπικές κοινωνίες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, διότι ζητάτε εμμέσως να μεταβληθούν σε έναν χώρο που θα ''φιλτράρει'' τις μεταναστευτικές ροές και ουσιαστικά θα σημάνει και την πλήρη καταστροφή τους. Διότι αν πέρασε στο προηγούμενο διάστημα ένας τεράστιος αριθμός για τα = μέχρι τώρα δεδομένα (περίπου 1 εκατ), φανταστείτε τί θα γίνει με μεγέθη απείρως μεγαλύτερα. Επίσης πουθενά δεν φαίνεται προοπτική λύσης αλλά αντίθετα μιλάμε για την παγίωση μίας κατάστασης στην οποία θα υπάρχουν μονίμως στα νησιά, κάποιες χιλιάδες μεταναστών εγκλωβισμένοι, μέχρι να γίνεται ο διαχωρισμός.

Επίσης πουθενά δεν έγινε αναφορά για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αλλά και για την τεράστια ανεργία που υπάρχει στο νέο ηλικιακά πληθυσμό. Ένας από τα τελευταίους κλάδους της με συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι ο τουριστικός κλάδος και προσέβλεπε μέσω αυτού στην μείωση της ανεργίας, ο οποίος όμως κινδυνεύει να μηδενιστεί λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος.

Θα θέλαμε να συμβάλλετε, επειδή λόγω βιώματος έχετε καλύτερη γνώση της Ελληνικής πραγματικότητας, στην πλήρη απεξάρτηση των ευαίσθητα γεωπολιτικά νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τον μεταναστευτικό χάρτη. Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει αυτό με την δημιουργία των hotspots εκτός Ευρωπαϊκού Εδάφους. Θυμίζουμε ότι ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν τα ίδια δικαιώματα και προοπτικές αντίστοιχα με τις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζονται ως ''buffer zone''.

Κ. Αβραμόπουλε έχετε επισκεφτεί μερικά από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Επίτροπου. Συνήθως σε μία επίσημη επίσκεψη δεν αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση των νησιών και ειδικά το τί έχει προκύψει μετά από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Θα επιθυμούσαμε να επισκεφτείτε την Χίο και να σας φιλοξενήσουμε, ώστε να σας κάνουμε γνωστά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το νησί μας υπό το πρίσμα της καθημερινότητας των απλών πολιτών της Χίου.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας.
ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ


17192342 1970922889797226 3000790400618340617 o

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, κ. ΖΑΝ-ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ


Αγαπητέ πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ως πολίτες ενός Ελληνικού, Ευρωπαϊκού ακριτικού νησιού, της Χίου, για τις επιπτώσεις που βιώνει αυτό με αφορμή την μεταναστευτική κρίση. Από την αρχή της κρίσης το νησί δέχθηκε μεγάλη πίεση, αλλά μετά την συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν. Ο εγκλωβισμός των μεταναστευτικών ροών έχει φέρει σε δυσχερή θέση τόσο τον ντόπιο πληθυσμό όσο και τους μετανάστες- πρόσφυγες. Δυστυχώς από το μέχρι τώρα εφαρμοζόμενο σχέδιο, δεν φαίνεται πουθενά βελτίωση της κατάστασης, παρά μόνο μία συνεχής πίεση, προς τις πρώην φιλήσυχες τοπικές κοινωνίες. Επίσης οι επαναλαμβανόμενες αναφορές αρνητικών ειδήσεων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκαλούν άσχημη φήμη που δύσκολα αποβάλλεται καταστρέφοντας ταυτόχρονα το τουριστικό προϊόν. Ο τουρισμός ήταν ένας από τους τελευταίους κλάδους, μέσω του οποίου, το νησί μας προσέβλεπε στην έξοδο από την οικονομική κρίση και ταυτόχρονα στην μείωση της ανεργίας. 

Παρόλα αυτά, βλέπουμε έκπληκτοι και χωρίς να ζητηθεί, μία τεράστια βούληση για δημιουργία υποδομών, κόστους εκατομμυρίων, που συνδέονται με το μεταναστευτικό, χωρίς τις στοιχειώδεις εγκρίσεις, οδηγώντας σε πλήρη αντίθεση την τοπική κοινωνία.

Τονίζουμε, λίγες ώρες πριν το τρομοκρατικό κτύπημα στο Βερολίνο, την επισήμανση του Ευρωπαίου Επίτροπου για την μετανάστευση, κ. Αβραμόπουλου, σε ομιλία που είχε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο : ''η ανάγκη που έχει η Ευρώπη για μεταναστευτικό πληθυσμό φθάνει για τα προσεχή χρόνια, τα 10 εκατομμύρια''. Μάλιστα έγινε επισήμανση, ότι αυτό θα γίνει μέσω νόμιμης οδού, υπονοώντας προφανώς τις μέχρι τώρα πύλες εισόδου.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις τοπικές κοινωνίες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, διότι ζητάτε εμμέσως να μεταβληθούν σε έναν χώρο που θα ''φιλτράρει'' τις μεταναστευτικές ροές και ουσιαστικά θα σημάνει και την πλήρη καταστροφή τους, μετατρέποντας τα σε φυλακές. Αν συνεχίζει να υπάρχει βούληση για εισδοχή μεταναστευτικού ή προσφυγικού πληθυσμού, αυτό θα πρέπει να γίνει με νόμιμο και ασφαλή τρόπο κατευθείαν από τις χώρες προέλευσης. Τα hotspots είναι επιβεβλημένο να γίνουν εκτός ευρωπαϊκού εδάφους και επ ουδενί στα ευαίσθητα γεωπολιτικά ελληνικά νησιά. Τα νησιά συνθέτουν από μόνα τους ένα ξεχωριστό οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό περιβάλλον το οποίο οφείλουμε να το σεβόμαστε, να το στηρίζουμε και να το διαφυλάττουμε ειδικά όταν αφορά ακριτικές ευρωπαϊκές περιοχές. Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης σε κάθε περιοχή της Ευρώπης και να στηρίζονται αποτελεσματικά αυτές οι οποίες βάλλονται, λόγω της γειτνιάσεως με χώρες που προκαλούν γεωπολιτική αστάθεια. 

Επειδή ίσως δεν έχετε την κατάλληλη πληροφόρηση ώστε να κατανοήσετε πλήρως την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επιθυμούμε να επισκεφτείτε την Χίο και να σας φιλοξενήσουμε. Θα σας κάνουμε γνωστά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το νησί μας υπό το πρίσμα της καθημερινότητας των απλών πολιτών της Χίου. Πιστεύοντας στο κοινό Ευρωπαϊκό όραμα , πρέπει να βρούμε βιώσιμες λύσεις που να μας ενώνουν, και οι οποίες θα επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας.
ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ADVERTORIALS