Να μην κατασκευαστεί προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κω, ζητάει το ΚΚΕ

Να μην κατασκευαστεί προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κω, ζητάει το ΚΚΕ


Να μην κατασκευαστεί κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην Κω ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, στη σχετική Ερώτηση που κατατέθηκε από τους βουλευτές, Στ. Τάσσο, Χρ. Κατσώτη, Δ. Μανωλάκου και Μ. Συντυχάκη και απευθύνεται προς τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, αναφέρεται:
«Η κυβέρνηση, υλοποιώντας μέχρι κεραίας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και το σχέδιο δράσης που έχει υπογράψει με την Κομισιόν για την εφαρμογή της συμφωνίας, προχωρά, με κατεπείγουσες διαδικασίες, στη δημιουργία κέντρου κράτησης στην Κω, ενώ έχει προαναγγείλει τη δημιουργία ανάλογων κέντρων και σε άλλα νησιά του Β. Αιγαίου.
Από τη σχετική απόφαση του ΓΓ Δημόσιας Τάξης είναι φανερό ότι στο κέντρο κράτησης θα κρατούνται και οι αιτούντες άσυλο προκειμένου να εξασφαλίζεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία των Σύρων προσφύγων, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Επίσης, αναφέρεται ρητά ότι "η κατασκευή δομών κράτησης θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών ροών". Δηλαδή έχουμε ολική και ρητή επαναφορά στο πρότυπο της Αμυγδαλέζας, που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που ήδη τα νησιά του Αιγαίου στα οποία λειτουργούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spots) έχουν μετατραπεί σε ζώνες διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, να υπάρχουν απαράδεκτες συνθήκες ζωής στα hot spots και δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων των νησιών.
Ερωτώνται οι υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:
-- Για να σταματήσει κάθε διαδικασία δημιουργίας κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην Κω και άλλα νησιά.
-- Να καταργηθούν τα hot spots και να εξασφαλιστεί ότι οι μόνες διαδικασίες που θα γίνονται στα νησιά θα είναι υποδοχή, καταγραφή και προσωρινή ανθρώπινη φιλοξενία.
-- Για τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και, στη συνέχεια, από τη χώρα».

rizospastis.gr

ADVERTORIALS