Ενώσεις Αστυνομικών Δωδ/σου: Ετοιμάζεται Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κω - το πρώτο στο Νότιο Αιγαίο - Δείτε τι ισχύει για τα υπάρχοντα κλειστά κέντρα κράτησης

Ενώσεις Αστυνομικών Δωδ/σου: Ετοιμάζεται Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κω - το πρώτο στο Νότιο Αιγαίο - Δείτε τι ισχύει για τα υπάρχοντα κλειστά κέντρα κράτησης

  Σύμφωνα  με τον Πρόεδρο της Ένωσης Β. Δωδ/σου Αντώνη Κυδωνάκη και  τον Πρόεδρο της Ένωσης Ν. Δωδ/σου Μανώλη Ανδρουλάκη ετοιμάζεται Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κω..( Τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης έχουν ως αποστολή την ασφαλή φύλαξη των μη νόμιμων μεταναστών που τελούν υπό καθεστώς νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας τους)

 Οι δύο πρόεδροι ενημέρωσαν τα μέλη τους κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο "Κως", ότι έπειτα από συνάντηση που είχαν με το Δντή του γραφείου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ενημερώθηκαν ότι  έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την λειτουργία  Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κω, στο χώρο του υπάρχοντος Hot spot, όπου και γίνονται εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.  

Οι αστυνομικοί υπό το βάρος της ευθύνης προς την τοπική κοινωνία αλλά και προς τους συναδέλφους τους,  εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους  για τη συγκεκριμένη ενέργεια και έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους ότι θα  ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης   για αναδείξουν την επικινδυνότητα της ύπαρξης κλειστού κέντρου στην Κω και την ανάγκη ανάληψης στοχευμένων πρωτοβουλιών από τους τοπικούς  πολιτικούς και φορείς.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι  η κυβέρνηση  χρησιμοποιεί  και μάλιστα με πλήρη δυναμικότητα τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, που είχαν δημιουργηθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, πρόκειται για επτά Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης, τα οποία περιγράφονται και σε σειρά αποφάσεων, οι οποίες υπογράφονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ του του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας.Προκειμένου να εξασφαλισθούν κονδύλια για τη λειτουργία τους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δ. Αναγνωστάκης, υπογράφει «Συμφωνίες Επιδότησης» στην ΕΛ.ΑΣ, που αφορούν σε σίτιση και καθαριότητα , παρουσία ψυχολόγων και ενέργειες επαναπροώθησης μεταναστών από τα κέντρα κράτησης. Σημειώνεται ότι η ΕΛΑΣ είναι υπέυθυνη για τη λειτουργία 7 κέντρων και ειδικότερα:

Στην Αμυγδαλέζα Ν. Αττικής
Στο Κεντρικό (Πέτρου Ράλλη)
Στο Φυλάκιο Ορεστιάδας
Στην Κόρινθο
Στην Ξάνθη
Στη Λέσβο
Στο Παρανέστι Ν. Δράμας
Στα συμφωνητικά αναφέρεται ότι η συνολική χωρητικότητα των κέντρων είναι περίπου 6.127 ατόμων.  

 Δείτε τι ισχύει  για τα υπάρχοντα κέντρα κράτησης

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 118 21 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 8038/23/22−ιγ΄ Ίδρυση και λειτουργία Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών και Κανονισμός Λειτουργί ας αυτών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ Ίδρυση−αποστολή

Άρθρο 1

Ίδρυση

Ιδρύονται, έως την 30.06.2015, ειδικές εγκαταστάσεις κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών, σε βάρος των οποί− ων έχουν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης ή επιστρο− φής και κρατούνται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 31 του Ν. 3907/2011 και των άρθρων 76 παρ. 3 και 81 παρ. 1 του Ν. 3386/2005, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απέλασης ή απομάκρυνσής τους. Οι εγκαταστάσεις αυτές λειτουργούν ως Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επίπεδο Αστυνομικού Σταθμού, ως ακολούθως:

α) Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας, εντός των εγκαταστάσεων των Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας και διοικητική υπαγωγή στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

β) Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ταύρου, εντός των εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Αλ− λοδαπών Αττικής και διοικητική υπαγωγή στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

γ) Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ορεστιάδας (πρώην Ε.Χ.Π.Α.), στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και διοικητική υπαγωγή στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας.

δ) Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου, εντός του Στρατοπέδου του πρώην 6ου Συ− ντάγματος Πεζικού στην Κόρινθο και διοικητική υπαγω− γή στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας.

ε) Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ξάνθης, εντός των εγκαταστάσεων των Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας και διοικητική υπαγωγή στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης. στ) Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Δράμας, εντός του Στρατοπέδου «Λοχαγού Πανταζο− πούλου» στο Παρανέστι Δράμας και διοικητική υπαγωγή στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας.

ζ) Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Λέσβου, εντός του Στρατοπέδου «Παραδέλλη» στα Μόρια Λέσβου και διοικητική υπαγωγή στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου.

Άρθρο 2 Αποστολή – Αρμοδιότητες 1

. Τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης έχουν ως αποστολή την ασφαλή φύλαξη των μη νόμιμων μεταναστών που τελούν υπό καθεστώς νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας τους, τη μέριμνα για την κράτησή τους στις εγκαταστάσεις τους σε συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειάς τους και τη συνεργασία με άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες, Αρχές και Φορείς για την παροχή σ’ αυτούς ιατρικού ελέγχου, φαρμακευτικής κάλυψης και ψυχοκοινωνικής διάγνωσης και στήριξης.

Στην αποστολή των Προαναχωρησιακών Κέντρων περιλαμβάνονται ιδίως:

α. η παραλαβή, καταγραφή και ο έλεγχος των προς κράτηση αλλοδαπών,

β. η μέριμνα για τη σίτιση, την ένδυση, την ιατρική εξέταση και τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, εφόσον παρίσταται σχετική προς τούτο ανάγκη,

γ. ο διαχωρισμός των ατόμων που ανήκουν σε ευά− λωτες ομάδες και η κράτησή τους σε διακριτούς χώ− ρους των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του επόμενου κεφαλαίου,

δ. η μέριμνα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων και την περιφρούρησή τους επί 24ώρου βάσεως,

ε. η συνεχής παρακολούθηση της λειτουργίας του Κέ− ντρου Κράτησης προς το σκοπό πρόληψης γεγονότων ή καταστάσεων που δύναται να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του Προαναχωρησιακού Κέντρου, στ. η συνεργασία με συναρμόδιες Αρχές, Υπηρεσίες και Φορείς προς το σκοπό παροχής ιατροφαρμακευτι− κής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας και συμβουλευτικής στήριξης στα άτομα που κρατούνται στα Κέντρα Κρά− τησης και η μέριμνα για τη διερμηνεία στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται,

ζ. η παραλαβή, η καταγραφή και φύλαξη των αντι− κειμένων που παραδίδονται από τους κρατούμενους κατά την άφιξή τους στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης και η παράδοσή τους σε αυτούς με την απο− χώρησή τους,

η. η ενημέρωση των κρατουμένων για τα δικαιώματά τους και η παροχή πληροφοριών για την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους σε συνεργασία με άλλους Φορείς και Υπηρεσίες.

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΧΩΡΗΣΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Άρθρο 5

Βασικές Αρχές λειτουργίας

1. Τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης λειτουρ− γούν σε εικοσιτετράωρη βάση για την φύλαξη των κρα− τουμένων, την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

2. Το προσωπικό των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση του σε− βασμού της προσωπικότητας και την προστασία των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των κρατουμένων αλλο− δαπών, όπως αυτά ορίζονται με τις ισχύουσες διατάξεις.

3. Τα καθήκοντα και το ωράριο εργασίας του προσω− πικού καθορίζονται από τον διοικητή των Προαναχωρη− σιακών Κέντρων Κράτησης σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες και στο πλαίσιο των ισχυουσών κάθε φορά διατάξεων.

4. Η εποπτεία και ο έλεγχος των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης ανατίθεται με διαταγή των Διευ− θυντών των οικείων Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών, καθώς και του Διευθυντή της Διεύθυνσης ΑλλοδαπώνΑττικής, σε αρμόδιο προς τούτο Υποδιευθυντή της Υπη ρεσίας τους.

5. Οι κρατούμενοι που εγκλείονται στις εγκαταστάσεις των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο, καθώς και έλεγχο αποσκευών.

6. Οι κρατούμενοι αλλοδαποί επιτρέπεται να δέχονται επισκέψεις συγγενών ή τρίτων σε ημέρες και ώρες που καθορίζονται με διαταγή του Διοικητή των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Οι επισκέπτες ελέγχονται κατά την είσοδο τους στις εγκαταστάσεις των Προανα− χωρησιακών Κέντρων Κράτησης και δεν επιτρέπεται να παραμένουν στους χώρους κράτησης των εγκαταστά− σεων χωρίς άδεια και συνοδεία της φρουράς.

7. Το προσωπικό των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης οφείλει να γνωστοποιεί στους κρατούμενους τις επισκέψεις εκπροσώπων συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμά− των και νομικής συμπαράστασης και πραγματοποιού− νται με τη συγκατάθεσή τους, τηρώντας τις διατάξεις για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τους κανόνες ασφαλείας των κρατητηρίων.

8. Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των οικείων Περιφερειών είναι αρμόδιες για την εποπτεία και την παρακολούθηση των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών αναφορικά με θέματα υγείας και κοινωνικής αρωγής, καθώς και για τη διενέρ− γεια τακτικών και εκτάκτων ελέγχων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και υγιεινής των εγκαταστάσεων.

Άρθρο 6

Συνθήκες κράτησης

Οι αλλοδαποί που κρατούνται στις εγκαταστάσεις των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών:

α. τελούν υπό αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ειδικότερα τους παρέχεται στέγαση με κατάλληλο φω− τισμό, θέρμανση, κλιματισμό και αερισμό, σε περιβάλ− λον ασφάλειας. Επίσης παρέχεται σίτιση, αναγκαίος ρουχισμός εφόσον τούτο δεν μπορεί να καλυφθεί από τους ίδιους, καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας,

β. προαυλίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η χρονική διάρκεια του προαυλισμού καθορίζεται με το ωρολόγιο πρόγραμμα του άρθρου 10,

γ. συμμετέχουν σε κατάλληλες δραστηριότητες για την κάλυψη ψυχαγωγικών αναγκών,

δ. ενημερώνονται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώ− σεις τους, σε γλώσσα που κατανοούν, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό,

ε. έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και κάθε απαραίτητη θεραπευτική αγωγή ή ψυχοκοινωνική στήριξη,

στ. έχουν πρόσβαση σε νομική υποστήριξη,

ζ. τυγχάνουν, εφόσον ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, της κατάλληλης κατά περίπτωση μεταχείρισης,

η. διατηρούν κατά το δυνατόν την οικογενειακή τους ενότητα

και θ. διατηρούν επαφή με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις

Άρθρο 8

Διαδικασία εισαγωγής κρατουμένων

Κατά τον εγκλεισμό των κρατουμένων αλλοδαπών στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης, τηρούνται οι ακόλουθες διαδικασίες:

α. παραλαμβάνονται από τον αξιωματικό υπηρεσίας με υπηρεσιακό σημείωμα, στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας τους, ο λόγος κράτησης, αν εί ναι ύποπτοι απόδρασης, αν είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή άλλους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το χρόνο κράτησης. Σε περίπτωση που είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις ή νοσηλεία προτού εγκλειστούν στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, πρέπει να συνοδεύονται με τα σχετικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει η κατάστασή τους καθώς και τυχόν φαρμακευτική αγωγή,

β. υποβάλλονται σε σωματική έρευνα σε ειδικά δια− μορφωμένο χώρο, καθώς επίσης σε έρευνα αντικειμένων και αποσκευών,

γ. αφαιρούνται, για λόγους ασφαλείας, χρήματα, τιμαλφή και οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα φέρουν οι κρατούμενοι, εκτός των προβλεπόμενων στο άρθρο 11 του παρόντος, τα οποία και φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ή χρηματοκιβώτιο και καταχωρούνται στο Βιβλίο Κρατουμένων. Τα αφαιρούμενα είδη αποδίδονται στους κρατουμένους κατά την αποχώρησή τους από το Κέντρο Κράτησης,

δ. ενημερώνονται για τα δικαιώματα και τις υποχρε ώσεις τους εντός της εγκατάστασης του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών, καθώς και για τους χώρους όπου είναι ανηρτημένα τα τηλέφωνα, τα πληροφοριακά δελτία και λοιπά ενημερωτικά φυλλάδια Διεθνών Οργανισμών και άλλων επίσημων συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη των κρατουμένων αλλοδαπών,

ε. εξετάζονται για προληπτικούς λόγους στο ιατρείο του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών από ιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς ή άλλο εξειδικευμένο προσωπικό,

στ. εγκλείονται σε ξεχωριστούς χώρους κράτησης, κρατούμενοι οι οποίοι χρήζουν ειδικής μεταχείρισης ή επιδεικνύουν επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά,

ζ. υποβάλλουν στον αξιωματικό υπηρεσίας υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία ενός συγγενικού ή φιλικού τους προσώπου που επιθυμούν να τους επισκέπτονται κατά την κράτησή τους, εφόσον στερούνται συγγενικών προσώπων πρώτου ή δευτέρου βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, η. τα συνοδευόμενα ανήλικα τέκνα του κρατούμενου αλλοδαπού, τα οποία δεν έχουν την ιδιότητα του κρα τούμενου, παραμένουν σε ειδικό χώρο κράτησης με τους γονείς τους, ώστε να εξασφαλίζονται και να ικανοποιούνται οι ιδιαίτερες ανάγκες τους,

θ. λαμβάνουν ατομικά είδη υγιεινής, καθαριότητας και κλινοσκεπάσματα

και ι. εγκλείονται με συνοδεία του προσωπικού φύλαξης στο κελί όπου έχει οριστεί από τον αξιωματικό υπηρεσίας 

Άρθρο 17

Πρόσβαση εκπροσώπων διεθνών επιτροπών – εθνικών αρχών ελέγχου των χώρων κράτησης και φορέων προστασίας δικαιωμάτων των αλλοδαπών κρατουμένων

1. Η πρόσβαση και επικοινωνία εκπροσώπων των αρ− μοδίων διεθνών ή εθνικών φορέων ελέγχου των χώρων κράτησης, καθώς και φορέων προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων με τους κρατούμενους αλ− λοδαπούς, δεν υπόκειται σε περιορισμούς, πέραν του ελέγχου ασφαλείας, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

2. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, οι Αστυνομικές Αρχές οφείλουν να γνωστοποιούν στους κρατούμενους τις επισκέψεις και μόνο με τη συγκατάθεσή τους να επιτρέπουν αυτές, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τηρουμένων των κανόνων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.−

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΟΛΟΚΛΗΡΟ  ΤΟ ΦΕΚ 

 

  

ADVERTORIALS