Ν. Μυλωνάς: Υπογράφτηκε σήμερα, χωρίς τοπικά αντισταθμιστικά οφέλη,η παραχώρηση του Αεροδρομίου ‘’ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ’’

Ν. Μυλωνάς: Υπογράφτηκε σήμερα, χωρίς τοπικά αντισταθμιστικά οφέλη,η παραχώρηση του Αεροδρομίου ‘’ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ’’

Υπογράφτηκε σήμερα, χωρίς τοπικά αντισταθμιστικά οφέλη,

 η παραχώρηση του Αεροδρομίου ‘’ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ’’

  1. Δεν πέρασαν πάρα μόνον 5 μέρες από τις 8-12-2015 που ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωνε πως στις επόμενες 10 ημέρες θα υπογραφούν οι 2 συμβάσεις για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στον ανάδοχο του διαγωνισμού Fraport-Slentel για 40+10 χρόνια.
  2. Το 2014 τα 14 αεροδρόμια είχαν 22 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Η κοινοπραξία προσδοκά γύρω στα 40 ευρώ ανά ταξιδιώτη, δηλαδή γύρω στο 1 δις ευρώ κατ' έτος. Με άλλα λόγια τα έσοδα των αγοραστών για ένα έτος θα ισοφαρίσουν σχεδόν το αντίτιμο της παραχώρησης (1,23 δις)!
  3. Η κοινοπραξία Fraport-Slentel έχει υποσχεθεί ότι θα καταβάλλεται κάθε χρόνο τίμημα 22,9 εκ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως, που θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό υπέρ των δανειστών. Επιπλέον θα επενδύσει συνολικά 330 εκατομμύρια ευρώ σε αερολιμενικές υποδομές μέχρι το 2020. Ας προσγειωθούμε όμως: ο ύψος των υποσχεθέντων επενδύσεων δεν υπερβαίνει κατά πολύ τις αναγκαίες δαπάνες συντήρησης των αεροδρομίων.
  4. Με τη σύμβαση παραχώρησης, όχι μόνο δίνεται η δυνατότητα σε μια κοινοπραξία ιδιωτικών συμφερόντων να λειτουργήσει ως καρτέλ σε βάρος της τουριστικής κίνησης, αλλά περιορίζονται δραστικά τα έσοδα του κράτους. Ποιός θα καλύψει τα κενά στα κρατικά έσοδα; 
  5. Γιατί είναι επωφελές και αναπτυξιακό γεγονός το Γερμανικό δημόσιο να αγοράζει παραγωγικές δραστηριότητες σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση ενώ για το Ελληνικό δημόσιο το επωφελές και αναπτυξιακό είναι να παραχωρεί τις βασικές υποδομές της κοινωνίας του (λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, οδικοί άξονες….) ;
  6. Το Συμπέρασμα είναι ότι: Όλα αυτά που απαιτούν οι δανειστές, με την νέα Κυβέρνηση γίνονται με τον ίδιο τρόπο, όμως πιο γρήγορα με αριστερές …ευλογίες και το σημαντικότερο χωρίς αντιστάσεις!
  7. Καταλαβαίνουμε αυτούς που αγωνίζονται ξενυχτώντας στην περιφρούρηση του ΛΙΝΟΠΟΤΙ επιμένοντας: ‘’όχι στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών'' κοντά στις ιδιοκτησίες τους από τον φόβο απαξίωσης της ιδιωτικής τους περιουσίας. Έστω και αν έχουμε αντίθετη άποψη, είναι κατανοητή η αντίδραση τους. Από ότι μάλιστα μαθαίνουμε, ο αγώνας τους απέδωσε αφού έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι το θέμα της αλλαγής της οροθέτησης του κέντρου. Αυτό που δεν είναι κατανοητό και ας είναι πολλαπλά επιζήμιο και ας είναι πολύ πιο σημαντικό είναι το ότι δεν υπάρχει αντίδραση όταν η χώρα αποδυναμώνεται, όταν το κράτος απογυμνώνεται και η κοινωνία αποδέχεται με ‘’μπιρ παρά’’ να χάνει συλλογική περιουσία! Γιατί ενώ αντιδρούμε για το ‘’κακό των  μεταναστών’’ που μας βρήκε, την ίδια περίοδο αδιαφορούμε ως τοπική κοινωνία όταν παραδίδεται στα χέρια ενός μονοπωλίου χωρίς ΕΝΑ τοπικό αντισταθμιστικό όφελος το αεροδρόμιο μας; Το αεροδρόμιο ‘’ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ’’ προερχόμενο από φθηνή αναγκαστική απαλλοτρίωση πατρώας γης και επιβαρύνοντας περιβαλλοντικά το νησί και θ'άπρεπε και εδώ να ξενυχτίσουμε και να διεκδικήσουμε λόγο και ρόλο.
  8. Σε καιρούς της (φερώνυμης) αριστερής διαχείρισης ο συντηρητισμός και η ιδεολογία της δεξιάς θριαμβεύει στο νησί μας. Ευθύνες έχουμε όλοι αλλά για την διολίσθηση της τοπικής κοινωνίας από τον ιστορικά πλειοψηφικό κεντρώο στον δεξιό και ακροδεξιό χώρο  οι ευθύνες βαραίνουν τους θεσμούς: τοπικούς βουλευτές, Δημοτικό συμβούλιο, κοινωνικούς φορείς του μεσαίου χώρου ( Ένωση Ξενοδόχων, ΕΒΕΔ,…) και δυστυχώς και την  Εκκλησία.  

Ν Μυλωνάς

ADVERTORIALS