Η Τοποθέτηση της Ι. Ρούφα, στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κω για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016

Η Τοποθέτηση της Ι. Ρούφα, στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κω για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016

Τοποθέτηση της Επικεφαλής του Οράματος, Ιωάννας Ρούφα, στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κω για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016.

Κύριε πρόεδρε,

η παράταξη μας θεωρεί την κατάρτιση του ετήσιου τεχνικού προγράμματος κορυφαία πολιτική πράξη και ενέργεια.

Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η μπακαλίστικη, ισορροπιστική και άκρως απολιτική πρακτική της δημοτικής αρχής που διανέμει ελάχιστα ποσά ανά κοινότητα απαιτώντας οι ανάγκες τους να προσαρμοστούν στα ψίχουλα που απομένουν από τις άστοχες επιλογές και τις σπατάλες της δημοτικής αρχής.

Για να γίνουμε πιο σαφείς: πως είναι δυνατόν, για παράδειγμα, μια ολόκληρη κοινότητα (Πυλίου, Ασφενδιού) να αρκεστεί σε 195 χιλιάδες ευρώ, όταν για την  ανακαίνιση της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου σπαταλήθηκαν 120.000 χιλιάδες ευρώ;  Πως είναι δυνατόν ο πρώην δήμος της Κω και νυν κοινότητα να αρκείται σε 700 χιλιάδες ευρώ την ώρα που ο κος Κυρίτσης χαρίζει με απευθείας ανάθεση 100 χιλιάδες ευρώ στον ΣΕΤΕ και στο ξενοδοχειακό επιμελητήριο (marketing greece), την ώρα που τα τρένα του δήμου σαπίζουν στο αμαξοστάσιο και ο δήμος χάνει πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ;

Είναι πλέον καθαρό σε κάθε δημότη ότι αυτή η δημοτική αρχή είναι μια αδύναμη, πολιτικά ανομοιογενής ομάδα, με υπερτιμημένα στελέχη που συνασπίστηκε, οργανώθηκε σε έναν εκλογικό μηχανισμό με μιαν φθηνή λογική: να πάρει το δήμο χωρίς να ξέρει τι να τον κάνει και χωρίς να παραλείπει να υλοποιεί τα νεοφιλελεύθερα σχέδια της που βρίσκονται μακριά από τα συμφέροντα των δημοτών.

Ο θεσμικός μας ρόλος, μας υποχρεώνει να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση ως συνέχεια και συνέπεια των θέσεων, της φιλοσοφίας αλλά και του επιχειρησιακού προγράμματος της παράταξής μας .

Η πρότασή μας αυτή θα συμπληρωθεί και σε επίπεδο προϋπολογισμού και θα υπηρετεί τον μεγάλο στόχο της ισόρροπης και ισόνομης ανάπτυξη του ενιαίου Δήμου Κω μέσα από την άμβλυνση των ανισοτήτων, παράλληλα με την καταπολέμηση του χωρικού διχασμού που επιμελώς συντηρεί ο κος Κυρίτσης για να ελέγχει σε μικρότερες ομάδες τους Δημότες του νησιού.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι Δημότες να κατανοήσουν ότι κάθε παρέμβαση που γίνεται στο νησί μας αφορά όλους, από τα πολύ μικρά (λάμπες, παγκάκια κλπ) μέχρι τα πολύ μεγάλα (μόλος – μαρίνα).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μεταναστευτικού. Μπορεί το πρόβλημα να ήταν συγκεντρωμένο κατά βάση στο κέντρο της πόλης της Κω όμως η δυσφήμιση που κατάφερε ο Δήμαρχος αφορούσε όλο το νησί. Αντίστοιχα στο μικρο-επίπεδο κάθε καμένη λάμπα οπουδήποτε στο νησί δεν αφορά μόνο μία κοινότητα μας αφορά όλους καθώς η λειτουργία του υφιστάμενου οικονομικού μοντέλου είναι ενιαία και δεν κάνει διακρίσεις.

Για εμάς η πορεία που οφείλει και πρέπει να χαράξει η Δημοτική Αρχή είναι απόλυτα συγκεκριμένη, μετρήσιμη και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Οι δράσεις, τα μέτρα και τα έργα που προτείνουμε παρακάτω δημιουργούν έναν οδικό χάρτη που πρέπει και μπορεί να αποτελέσει το σημείο σύγκλισης όλων των πολιτικών δυνάμεων ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα η συνέχεια της διοίκησης ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας.

Ως εκ τούτου προτείνουμε:

Την ενεργοποίηση του ΦΕΚ που εξασφάλισε το Όραμα για το ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ.

Την ολοκλήρωση συνεχιζόμενων έργων από ίδιους πόρους.

Την ταχύτερη απορρόφηση πόρων και υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων έργων.

Την σύνταξη μελετών  - ωρίμανση έργων διεκδικούμενων από την νέα προγραμματική περίοδο.

Την στήριξη του πρωτογενή τομέα στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της παραγωγικής διαδικασίας και της πραγματικής οικονομίας.

Την ουσιαστική και εμπράγματη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Την αναθεώρηση του τουριστικού μοντέλου που θα υπηρετεί και δεν θα υπονομεύει την αειφόρο ανάπτυξη.

Την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος των δημοτών.

Την άσκηση πολιτικών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να στοχεύουν  στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ με παράλληλες δράσεις και έργα προς όφελος των κοινωνικά ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Κύριε Πρόεδρε, συναδέλφισσες και συνάδελφοι κοινοτικοί σύμβουλοι,

Η κρίση, πρέπει και μπορεί να αποτελέσει αφετηρία αναθεώρησης, ανασυγκρότησης και υπέρβασης μιας κατεστημένης λογικής και πρακτικής και όχι άλλοθι ηττοπάθειας και απραξίας. Οφείλουμε να εργαστούμε και να δώσουμε λύσεις που θα εδράζονται σε συγκεκριμένο σχέδιο, και επειδή είμαστε ρεαλιστές, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, να μπορεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις εξοικονομώντας χρόνο, χρήμα και ενέργεια αποδίδοντας πολλαπλασιαστικά οφέλη στους συνδημότες μας.

Με βάση τα παραπάνω σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας τις οποίες και θα ψηφίσουμε.

Ιωάννα Ρούφα

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

ΟΡΑΜΑ Κίνημα Πολιτών Κω

ADVERTORIALS