Έξι κόμματα παλεύουν για μία έδρα στα Δωδεκάνησα!

Έξι κόμματα παλεύουν για μία έδρα στα Δωδεκάνησα!

Εξι κόμματα για μία έδρα! Αυτό το σκηνικό διαμορφώνεται σ' ότι αφορά την εκλογική μάχη στα Δωδεκάνησα και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει τα ξημερώματα της 26ης Ιανουαρίου αφού οριακά θα κριθεί ποιό κόμμα θα καταλάβει τελικά την επίμαχη έδρα.

Με βάση τον εκλογικό νόμο είναι σχεδόν δεδομένο ότι οι 4 από τις 5 βουλευτικές έδρες της Δωδεκανήσου θα κατανεμηθούν στα 2 πρώτα κόμματα τα οποία θα είναι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ένα σενάριο είναι ανάλογα και με τα ποσοστά που θα υπάρξουν τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο το πρώτο κόμμα να καταλάβει τις 3 έδρες και το δεύτερο τη 1 και το δεύτερο σενάριο να μοιραστούν οι 4 έδρες στα 2 πρώτα κόμματα.

Το σίγουρο είναι ότι με βάση τα δεδομένα του εκλογικού νόμου ότι η πέμπτη έδρα θα πάει σε ένα από τα υπόλοιπα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει σε τοπικό επίπεδο, εάν δηλαδή είναι από τα μεγαλύτερα σε όλη τη χώρα.

Εκ των πραγμάτων δηλαδή θα γίνει σκληρή μάχη για την έδρα αυτή σε βαθμό που δεν χωράνε προγνωστικά. Βασικός διεκδικητής της έδρας αυτής είναι το ΠΑΣΟΚ βασιζόμενο στην άλλοτε δεσπόζουσα θέση που είχε στο εκλογικό σώμα της Δωδεκανήσου από το οποίο οι επιτελείς του κόμματος περιμένουν ότι θα δοθούν υψηλά ποσοστά και σ' αυτές τις εκλογές σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές της χώρας. Την έδρα αυτή όμως διεκδικεί και το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου τα στελέχη του οποίου σε τοπικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για το ποσοστό που θα καταφέρουν να πάρουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στη μάχη βρίσκεται εκ των πραγμάτων και το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου (Ανεξάρτητοι Ελληνες) το οποίο σημειωτέον είχε καταφέρει να εκλέξει βουλευτή τις προηγούμενες εκλογές. Φημολογείται μάλιστα εντόνως ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Δωδεκανήσου ο ίδιος ο κ. Καμμένος σε μια προσπάθεια να κατοχυρωθεί στο κόμμα του η πέμπτη έδρα.

Κρυφές ελπίδες για βουλευτική έδρα στα Δωδεκάνησα φαίνεται να υπάρχουν και στις τάξεις του κόμματος Ποτάμι του κ. Σταύρου Θεοδωράκη στελέχη του οποίου επικαλούνται μάλιστα το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών όπου τα ποσοστά ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Σύμφωνα μάλιστα με προσομοίωση που είχε γίνει από εκλογολόγους με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών το Ποτάμι θα εξέλεγε βουλευτή στο νομό Δωδεκανήσου.

Στη μάχη είναι και το κόμμα της Χρυσής Αυγής εάν ο συνδυασμός του πανελλαδικού και του τοπικού ποσοστού είναι τέτοιος που μπορεί να κατοχυρώσει την πέμπτη έδρα σ' αυτούς.
Λιγότερες πιθανότητες αλλά όχι αμελητέες υπάρχουν και για το ΚΚΕ αν και παραδοσιακά στο χώρο της Δωδεκανήσου το κόμμα έχει χαμηλά ποσοστά, πράγμα που φιλοδοξούν να ανατρέψουν τα στελέχη του κόμματος.

Το σίγουρο είναι ότι με βάση τα τερτίπια του εκλογικού νόμου η πέμπτη έδρα θα παίζει όλο το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων. Είναι πολύ πιθανόν να δούμε στην αρχή να κατοχυρώνεται σε ένα κόμμα μετά σε ένα άλλο και μετά σε ένα τρίτο. Λόγω ακριβώς της πιθανότητας να εκλεγεί βουλευτής από τα μικρά κόμματα η μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή μέχρι τις 25 Ιανουαρίου και με μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη φορά.

rodiaki.gr

ADVERTORIALS