''Προτάσεις για την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 70 του Ν.5045/23 για τις Αναστολές των συμβάσεων εργασίας στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές.''

''Προτάσεις για την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 70 του Ν.5045/23 για τις Αναστολές των συμβάσεων εργασίας στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές.''

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

12ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Προς :

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Α. Γεωργιάδη

Θέμα : Προτάσεις για την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 70 του Ν.5045/23 για τις Αναστολές των συμβάσεων εργασίας στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή σας παραθέτουμε τις προτάσεις μας για ορισμένες τροποποιήσεις / προσθήκες της διάταξης για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας, βασισμένες στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας της Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα σας προτείνουμε μέσω της ΚΥΑ που θα εξειδικεύει όλες τις λεπτομέρειες :

1) Να προβλεφθεί η δυνατότητα για όλους τους εργοδότες / επιχειρήσεις οι οποίοι/ες δραστηριοποιούνται στις δημοτικές ενότητες της Ρόδου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, να θέτουν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή ανεξαρτήτως αν έχουν υποστεί υλικές ζημίες.

Την πρόταση αυτή την θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους διότι λόγω ανωτέρας βίας (κρατική εντολή εκκένωσης) διεκόπη για πολλές ημέρες η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών και ταυτόχρονα διότι απαιτείται χρόνος από την στιγμή που θα επαναλειτουργήσουν μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα της δραστηριότητας που είχαν προ των πυρκαγιών.

Την πρόταση αυτή πέρα από αναγκαία την θεωρούμε και δίκαιη διότι παρόμοια ρύθμιση είχε προβλεφθεί και στις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της Εύβοιας το 2021. (Ν.4824/2021 Άρθρο 17).

2) Να προβλεφθεί, η εξαίρεση των εποχικών εργαζομένων από την παραγράφου 3 του άρθρου 70 της εν λόγω διάταξης, που υποχρεώνει τους εργοδότες μετά την λήξη των αναστολών να διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής, (όπως αντίστοιχα ίσχυε και στις αναστολές την περίοδο της πανδημίας).

Κρίνουμε ότι και η εν λόγω πρόταση είναι αναγκαία διότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που πλήττονται είναι εποχικής λειτουργίας και είναι αδύνατη η συνέχιση της απασχόλησης του εποχικού προσωπικού μετά τον μήνα Οκτώβριο σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση θέσει σε αναστολή τους εργαζόμενους άνω των δύο μηνών.

3) Να προβλεφθεί ειδικά για τους εποχικούς εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή ότι το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που θα λαμβάνουν θα είναι ίση με τον νόμιμο μισθό τους.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, θεωρείστε όλες τις προτάσεις και τις απόψεις μας απόλυτα καλόπιστες, διότι έχουν ως μοναδικό σκοπό την στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων/εργοδοτών και κατ’ επέκταση της τοπικής μας οικονομίας.

Για το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τμήμα Δωδεκανήσου

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Γ. Ζωγραφίδης

Για την Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Ι. Παπαγρηγορίου


 

ADVERTORIALS