Επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με 10 προτάσεις, προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κ. Χατζηδάκη

Επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με 10 προτάσεις, προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κ. Χατζηδάκη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

12ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Προς :

Τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων,

κ. Κ. Χατζηδάκη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας αποστέλλουμε 10 προτάσεις του Επιμελητήριου μας που αφορούν περαιτέρω αναβάθμιση και απλούστευση του Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, την ενίσχυση των επιχειρήσεων που τηρούν την ηλεκτρονική κάρτα και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους, την άμεση σύνδεση προσφοράς και ζήτησης εργασίας, την ένταξη των ξενοδοχείων στην παρ. 1β του άρθρου Ν.4144/2013 και την αλλαγή της κατηγορίας προστίμου για την περίπτωση μη τροποποίηση του ψηφιακού ωραρίου πλήρως απασχολούμενο.

Αναλυτικότερα σας προτείνουμε :

  1. Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας να γίνει προαιρετική η υποβολή του ψηφιακού ωραρίου και η αναγγελία των υπερωριών.
  2. Να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του Ν. 3996/2011 που προβλέπει παροχή έκπτωσης 10% στις ασφαλιστικές εισφορές σε όσους εργοδότες τηρούν την ηλεκτρονική κάρτα εργασία και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους εισφορές.
  3. Την προσαρμογή του Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ στην κατάρτιση και τροποποίηση συμβάσεων εργασίας που θα υποκαθιστά τον έγγραφο τύπο, όπως προβλέπει η παρ. 4 του άρθρου 73 του Ν. 4808/21, όπως ισχύει σήμερα.
  4. Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, εφόσον αυτές θα καταρτίζονται μέσω του ίδιου του Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
  5. Από 1/4/2023 προτείνουμε την κατάργηση της τήρησης του βιβλίου αδειών και της υποβολής του εντύπου Ε11 του Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, λόγω της υποχρεωτικής πλέον υποβολής του νέου εντύπου «Οργάνωση Χρόνου Εργασίας – Άδειες».
  6. Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής του συνόλου των εργαζομένων της χώρας και την μετάβαση μας στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, προτείνουμε την κατάργηση της υποβολής του Ετήσιου Πίνακα Προσωπικού Ε4.
  7. Προσαρμογή του αρχείου excel που εξάγεται από την Ισχύουσα Κατάσταση του Ψηφιακού Ωραρίου στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ώστε η ώρα έναρξης και η ώρα λήξης του ημερήσιου ωραρίου των εργαζομένων να εξάγονται σε διακριτές και ξεχωριστές στήλες.
  8. Ενεργοποίηση στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ της δυνατότητας καταχώρησης από τους εργοδότες των θέσεων εργασίας (ειδικότητα και δεξιότητες) που αναζητούν, όπως προβλέπει η Υ.Α 40331/Δ1.13521/2019 ΦΕΚ Β’ 3520/19 στο άρθρο 4 παρ. 12.

Αν οι καταχωρήσεις των προσφερόμενων θέσεων δημοσιεύονται στην εφαρμογή του Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και δοθεί η δυνατότητα μέσω αυτής για άμεσης επικοινωνίας των εργαζόμενων με τους εργοδότες των κενών θέσεων (αποστολή email κλπ) , τότε θα επιτευχθεί μια άμεση και απλουστευμένη σύνδεση της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας.

  1. Στην Υ.Α 80016/1-9-2022 ΦΕΚ Β’ 4629 η σπουδαιότητα της παράβασης «Μη υποβολής δήλωσης “Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας” πλήρως απασχολούμενου σε περίπτωση μεταβολής της Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας πριν την μεταβολή και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο που αφορούν» να μετατραπεί σε ΣΟΒΑΡΗΣ σπουδαιότητας από ΥΨΗΛΗΣ, όπως άλλωστε προβλέπει η ίδια Υ.Α για την αντίστοιχη παράβαση πριν την τήρηση του ψηφιακού ωραρίου.
  2. Λόγω του μεγάλου και συχνού όγκου σε τροποποιήσεις ωραρίων των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σας προτείνουμε την ένταξη και των ξενοδοχείων στην παράγραφο 1β του άρθρου Ν.4144/2013 ώστε τα να υποχρεούνται να καταχωρούν κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ δεκαπέντε (15) ημέρες μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας και όχι πριν την ανάληψη της υπηρεσίας των εργαζόμενων.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, θεωρείστε όλες τις προτάσεις και τις απόψεις μας απόλυτα καλόπιστες, διότι έχουν ως σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση και απλούστευση του Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, την μείωση του φόρτου εργασίας των εργοδοτών και των λογιστών και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

Για το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Γ. Ζωγραφίδης

Κοινοποίηση

Κύριο Μάνο Κόνσολα, Βουλευτή Δωδεκανήσου

Κύρια Μίκα Ιατρίδη, Βουλευτή Δωδεκανήσου

Κύριο Βασίλειο Υψηλάντη, Βουλευτή Δωδεκανήσου

Κύριο Ιωάννη Παππά, Βουλευτή Δωδεκανήσου

Κύριο Νεκτάριο Σαντορινιό, Βουλευτή Δωδεκανήσου

Κύριο Χατζημάρκο Γεώργιο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Κύριο Αντώνιο Καμπουράκη, Δήμαρχο Ρόδου & Πρόεδρο ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου,

Κύριο Κωνσταντίνο Κόλλια, Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος,

Κυρία Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας

Κύριο Γρηγόριο Τάσσιο, Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Κύριο Παναγιώτη Εγγλέζου, Πρόεδρος της Εργατικού Κέντρου Ρόδου

Κύριο Ιωάννη Πάππου, Πρόεδρο Εμπορικού Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

Κύριο Εμμανουήλ Μαρκόπουλο, Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Κύριο Νικόλαο Παπαγρηγορίου, Πρόεδρο της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου

Κυρία Ντίνα Σβύνου, Πρόεδρο Ένωσης Ξενοδόχων Κω.

ADVERTORIALS