Ξεκινάει αύριο το «καλάθι του νοικοκυριού»

Ξεκινάει αύριο το «καλάθι του νοικοκυριού»

Πρεμιέρα κάνει αύριο, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, το «καλάθι του νοικοκυριού», πρωτοβουλία με την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να παρουσιάσει στους καταναλωτές ένα «καλάθι» με 51 βασικά προϊόντα σούπερ μάρκετ σε τιμές χαμηλότερες ει δυνατόν από αυτές που επικρατούν σε κάθε κατηγορία και στις οποίες δεν θα γίνονται μεγάλες ανατιμήσεις. Χθες, μάλιστα, υπεγράφη και η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται ο ακριβής κατάλογος των προϊόντων του «καλαθιού» και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου.

Την ίδια ώρα, πάντως, δεν λείπει ο προβληματισμός τόσο για την αποτελεσματικότητα του μέτρου όσο και για τις πρακτικές δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή του «καλαθιού». Το προσωπικό των αλυσίδων εργάζεται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες, ενώ την ίδια ώρα το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης στην τροπολογία στην οποία προχώρησε για να νομοθετήσει το «καλάθι» πρόταξε το φυλλάδιο ως μέσο ενημέρωσης των καταναλωτών, ενδεχομένως οδηγήσει αλυσίδες στην αλλαγή στρατηγικής που ακολουθούν από την αρχή της λειτουργίας τους. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η «Σκλαβενίτης», η οποία έχει ως πάγια τακτική να μην εκδίδει φυλλάδιο προσφορών. Πηγές, πάντως, από την εταιρεία με τις οποίες μίλησε η «Καθημερινή» δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αποφασισθεί κάτι τέτοιο, ακόμη και αν δεν εκδοθεί φυλλάδιο –για λόγους μη επαρκούς χρόνου– από αυτή την Τετάρτη.

Ακόμη, πάντως, και οι αλυσίδες που ήδη εκδίδουν φυλλάδιο προσφορών δεν έχουν αποφασίσει εάν θα προχωρήσουν στην έκδοση διαφορετικού φυλλαδίου, ειδικά για το «καλάθι του νοικοκυριού». Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένες, όπως επισήμαναν στελέχη τους που μίλησαν στην «Καθημερινή», εάν στα υφιστάμενα φυλλάδια περιλαμβάνονται και προϊόντα του «καλαθιού», αυτά να φέρουν το ειδικό σήμα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Ανάλογες τροποποιήσεις θα πρέπει, βεβαίως, να γίνουν και στα ηλεκτρονικά καταστήματα των αλυσίδων. Επιπλέον, αρκετές από τις αλυσίδες οι οποίες εκδίδουν φυλλάδια προσφορών κάθε 15 ημέρες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει οριστικά εάν θα προχωρήσουν σε εβδομαδιαία φυλλάδια ή απλώς θα συνεχίσουν να τα ανανεώνουν κάθε δύο εβδομάδες, ενημερώνοντας βεβαίως σε εβδομαδιαία βάση το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως προβλέπεται από την υπουργική απόφαση. 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι αλυσίδες με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ (με βάση τον ισολογισμό της προηγούμενης χρήσης) είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν τον κατάλογο με τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι» κάθε Τετάρτη, έως τις 9 π.μ. Το 2021 τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ είχαν οι αλυσίδες «Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», Lidl, Μy Market, «Μασούτης», Γαλαξίας, «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός», Market In, ΣΥΝΚΑ (σ.σ. η δραστηριότητα λιανεμπορίου έχει εξαγορασθεί από τη «Μασούτης»), Bazaar, «Χαλκιαδάκης», Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες (εξαγοράστηκαν πρόσφατα από την «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός»).Στη δράση θα συμμετέχει εθελοντικά και το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ e-fresh.gr.

Αν και στην υπουργική απόφαση δεν προβλέπεται κάτι σχετικό, η νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 87 του νόμου 4986/2022) προβλέπει τη δυνατότητα προαιρετικής συμμετοχής στο μέτρο και επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ με τζίρο κάτω των 90 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες μεσαίες αλυσίδες, αλλά και κάποιες από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες παραγγελιοληψίας και διανομής που έχουν αναπτύξει και δική τους δραστηριότητα λιανικής, εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στη δράση.

Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού» ορίζεται η διεύθυνση διαχείρισης δεδομένων, στατιστικής και εποπτείας ηλεκτρονικού εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Οι κυρώσεις για μη αποστολή ή ελλιπή αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους (διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου) επιβάλλονται με απόφαση του διοικητή της ΔΙΜΕΑ.

kathimerini.gr 

ADVERTORIALS