Επίσκεψη του προέδρου του ΕΒΕΔ στην Κω για τα ανοικτά ζητήματα του νησιού

Επίσκεψη του προέδρου του ΕΒΕΔ στην Κω για τα ανοικτά ζητήματα του νησιού

Επίσκεψη του προέδρου του ΕΒΕΔ στην Κω για τα ανοικτά ζητήματα του νησιού

Πρωτοβουλία για την ανάδειξη και προώθηση των ανοικτών ζητημάτων που ταλανίζουν το νησί της Κω, αναλαμβάνει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της στήριξης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και των τοπικών κοινωνιών.

Η ανάγκη για στήριξη της Κω, αποτυπώθηκε κατά την διήμερη επίσκεψη στο νησί, την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Πάππου, του αντιπροέδρου κ. Γιώργου Αντώνογλου και της γενικής γραμματέως κας Φαίδρας Σπανού, οι οποίοι είχαν σειρά επαφών με εκπροσώπους τοπικών φορέων. Τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου συνόδευε ο Αντιπρόεδρος – υπεύθυνος συμβουλευτικής και υποστήριξης επιχειρήσεων, κος Νικόλαος Τσακίρης, από την Κω και ο πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του φορέα, κος Σαράντης Δημήτρης.

Κοινός παρονομαστής όλων των συναντήσεων ήταν η αδήριτη ανάγκη για την άσκηση πιέσεων στους εκπροσώπους του νομού στη Βουλή, προκειμένου το κράτος να ενσκήψει με μεγαλύτερη ευαισθησία στα προβλήματα του νησιού το οποίο έχει δοκιμαστεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, τόσο από το προσφυγικό-μεταναστευτικό όσο και από τον σεισμό του 2017, οι πληγές από τον οποίον είναι ακόμα ορατές.

Κατά την συνάντηση του προέδρου του Επιμελητηρίου με τον δήμαρχο της Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά, αναπτύχθηκε μια σειρά από θέματα με έμφαση στην υλοποίηση της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στοχεύοντας στην ενίσχυση και τόνωση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα συζητήθηκε η ανάπτυξη κοινών εκδηλώσεων και δράσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο ποδηλατικός για τον οποίον έχουν ήδη τεθεί ισχυρές βάσεις με τη συνδρομή και του ΕΒΕΔ αλλά και ο ιατρικός, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες της Κω, ως πατρίδας του πατέρα της ιατρικής, Ιπποκράτη.

Με τον έπαρχο Κω Νισύρου κ. Ιωάννη Καμπανή, συζητήθηκαν τα σημαντικά κενά σε όλες τις δομές του νησιού, στο νοσοκομείο Κω και στις δομές υγείας του νησιού, που διευρύνονται στη διάρκεια του καλοκαιριού με την άφιξη χιλιάδων επισκεπτών. Μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες εξυπηρετούνται μόνο από ένα ασθενοφόρο, όποτε αυτό είναι διαθέσιμο, γεγονός το οποίο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου χαρακτήρισε όχι μόνο ανεπίτρεπτο αλλά και δυνητικά επικίνδυνο.

Στις συναντήσεις με τον αστυνομικό διευθυντή Β΄Δωδεκανήσου κ. Βαγγέλη Πιπέρη και τον λιμενάρχη Κω κ. Παντελή Χαμέτη αποτυπώθηκαν οι μεγάλες ελλείψεις στις υπηρεσίες, που είναι επιφορτισμένες με τεράστιο όγκο εργασίας εξαιτίας της κομβικής θέσης της Κω, που είναι από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αποτελεί μια από τις καίριες πύλες εισόδου της χώρας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου συνεχάρη τόσο τον αστυνομικό διευθυντή Β΄Δωδεκανήσου όσο και τον λιμενάρχη της Κω, για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, παρά τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.

Με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Κ. Χόνδρο, αναλύθηκαν οι πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού που προσφέρει η μαρίνα αλλά και η αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη το λιμάνι από τον σεισμό του 2017. Ο κ. Γ. Πάππου ανέφερε πως η επέκταση του λιμένα Κω σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας και την διερεύνηση δυνατότητας για τη δημιουργία δικτύου τουριστικών λιμανιών με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, θα καταστήσουν το νησί σημείο αναφοράς στο θαλάσσιο τουρισμό, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Οι εξελίξεις στον τουρισμό, οι πιθανές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού και τα μηνύματα για την νέα τουριστική περίοδο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Κ. Σβύνου παράλληλα με την ανάγκη να ενισχυθούν με προσωπικό οι υπηρεσίες της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου, προκειμένου να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι επισκέπτες και οι κάτοικοι.

Η πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων Κω κ. Ελένη Παπαδούλη, στη συνάντησή της με τον κ. Γιάννη Πάππου, έθεσε το θέμα της διαδικασίας καταχώρισης διακριτικού τίτλου που περνά, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αποκόπτοντας ουσιαστικά τα ενοικιαζόμενα καταλύματα από τον φυσικό τους φορέα, που είναι το Εμπορικό Επιμελητήριο.

Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο τελωνείο του νησιού, με τους 11 μόνο υπαλλήλους να οφείλουν να πραγματοποιούν βάρδιες σε λιμάνι και αεροδρόμιο, χωρίς τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις εξυπηρετώντας χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους βουλευτές του νομού και τους επιμελητηριακούς συμβούλους Κω, σε μια προσπάθεια τα προβλήματα που αναδείχθηκαν, να προωθηθούν προς επίλυση σε κυβερνητικό επίπεδο και να ασκηθούν πιέσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

«Η Κως, όπως και όλα τα νησιά μας έχουν κοινές ανάγκες όπως είναι οι ελλείψεις και τα κενά που στους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της ασφάλειας και των υποδομών είναι άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα των πολιτών, την ανάπτυξη του τουρισμού και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν είναι απλός παρατηρητής των γεγονότων. Στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια των μελών μας αλλά και της τοπικής κοινωνίας της Κω και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για όλα τα ζητήματα που μας ετέθησαν από τους εκπροσώπους των φορέων, προκειμένου το κράτος να ενσκήψει με την πρέπουσα προσοχή στις ανάγκες της Κω που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γ. Πάππου ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κω.

ADVERTORIALS