Η IATA καθηλώνει την Astra Airlines

Η IATA καθηλώνει την Astra Airlines

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ενημέρωσε τα τουριστικά πρακτορεία να διακόψουν κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με την Astra Airlines.

Αντιμέτωπη με την πλέον απότομη προσγείωση βρίσκεται η θεσσαλονικιώτικη αεροπορική εταιρεία Astra Airlines καθώς η Διεθνής Ένωση Aερομεταφορών (IATA) τη θέτει εκτός αγοράς.

Σήμερα το πρωί η ΙΑΤΑ ενημέρωσε τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που είναι μέλη της και διαθέτουν τις σχετικές άδειες για να πραγματοποιούν κρατήσεις και να εκδίδουν εισιτήρια για λογαριασμό των αεροπορικών εταιρειών-μελών της, να διακόψουν κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με την Astra Airlines.

Η επιστολή στάλθηκε από το παγκόσμιο κέντρο διανομής της Διεθνούς Ένωσης (IATA Global Delivery Center) και είχε αποδέκτες τα ταξιδιωτικά γραφεία που ανήκουν στο γραφείο BSP Ελλάδας της ΙΑΤΑ. Σημειώνεται πως το BSP αποτελεί το άτυπο κοινό ταμείο των αεροπορικών εισιτηρίων και λειτουργεί παραρτήματα στις χώρες - αεροπορικές αγορές.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr o πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Βύρων Θεολόγης, «σήμερα το πρωί στις 10.10 λάβαμε τη σχετική επιστολή που μας ζητά να σταματήσουμε τις κρατήσεις και την έκδοση εισιτηρίων για την Astra Airlines. Η εξέλιξη είναι θλιβερή. Ελπίζω το κενό που δημιουργήθηκε να αναπληρωθεί με κάποιο τρόπο. To πρόβλημα είναι εντονότατο για τα νησιά που συνδέονταν με Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσω της Astra. Από τη Θεσσαλονίκη μάλιστα δεν υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση προς τους συγκεκριμένους προορισμούς, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση».

Η βάση της Astra Airlines βρίσκεται στο Αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους και ο στόλος της αριθμεί τέσσερα αεροσκάφη, με τα οποία εκτελεί απευθείας πτήσεις από (και προς) Θεσσαλονίκη προς Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Ηράκλειο και Κω και από Αθήνα προς Χίο, Κοζάνη, Καστοριά και Ικαρία.

Ο ιδρυτής της Astra, κ. Ιωάννης Ζλατάνης δήλωσε στην ενημερωτική ιστοσελίδα της Χίου ”Πολίτης” ότι έχει καταθέσει αίτημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για αναστολή της άδειας λειτουργίας για διάστημα έξι μηνών. Όπως αναφέρει, ο ίδιος, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει, ”με τη συναίνεση δικαστηρίου το πρόγραμμα εξυγίανσης της εταιρείας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε χρηματοδότηση μέσω δανεισμού ή αναζήτηση μετόχων που θα μπορέσουν να εγγυηθούν τη συνέχιση της εταιρείας”.