Ε. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Τρία άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ανακούφιση των πολιτών της Κω

Ε. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Τρία άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ανακούφιση των πολιτών της Κω

ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ : “Τρία άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ανακούφιση των πολιτών της Κω”

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ευτέρπη Παπαχρήστου, μιλώντας στη συνάντηση των τοπικών φορέων με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση με τρία άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας.
1ον- Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018.
2ον- Την κατάργηση του τέλους διαμονής που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου και θα αποτελεί μία ακόμα φορολογική επιβάρυνση για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.
3ον- Την παράταση πέραν του εξαμήνου των μέτρων για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων όσων υπέστησαν ζημιές από το σεισμό.
Αναφερόμενη στο ζήτημα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η κ. Παπαχρήστου τόνισε ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι που επέβαλλαν την εξαίρεση της, δεν έχουν αμβλυνθεί οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία ενώ δεν έχουν φύγει οι δομές παραμονής και στην ουσία εγκλωβισμού των παράνομων μεταναστών από το νησί.
Ζήτησε από την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσουν αναλυτικά στοιχεία για το δημοσιονομικό κόστος ή το αντίστοιχο όφελος στην τοπική οικονομία και στα δημόσια έσοδα από την κατάργηση ή διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη.
Ζήτησε επίσης να μην εφαρμοστεί το τέλος διαμονής στην Κω, το οποίο συνιστά μία ακόμα φορολογική επιβάρυνση για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία. Παρέθεσε μάλιστα και συγκριτικά στοιχεία για το τι ισχύει σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος. Τόνισε ότι υπάρχει σαφές ζήτημα ανταγωνιστικότητας αφού η επιβολή αυξήσεων στο ΦΠΑ στην Κω, σε συνδυασμό με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης θα καταστήσουν πολύ πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν, την ώρα που όλοι μας έχουμε αποδυθεί σε μια τιτάνια προσπάθεια για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού στον τουρισμό μας και να αποκαταστήσουμε την εικόνα μας, ως τουριστικού προορισμού.
Αναφερόμενη στα μέτρα ανακούφισης των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών ζήτησε να υπάρξει παράταση των μέτρων απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και αναβολής εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων και πέραν του εξαμήνου.
“Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμα ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις αλλά υπάρχει και έλλειψη ρευστότητας για την αποκατάσταση των κτηρίων, πρέπει να εξεταστεί, ανά περίπτωση, η παράταση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ και πέραν του εξαμήνου
Το ίδιο ισχύει και για την εξάμηνη παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων. Επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν ή που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς, δεν σημαίνει ότι σε ένα εξάμηνο θα είναι σε θέση να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις” τόνισε η κ. Παπαχρήστου.

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

ADVERTORIALS