Όσκαρ 2024: Οι Μεγάλοι Νικητές στη Γιορτή του Κινηματογράφου

Όσκαρ 2024: Οι Μεγάλοι Νικητές στη Γιορτή του Κινηματογράφου

Όσκαρ 2024: Οι Μεγάλοι Νικητές στη Γιορτή του Κινηματογράφου  

Η πιο διάσημη εκδήλωση του Χόλιγουντ, τα Όσκαρ, εκτυλίχθηκε σε μία λαμπερή και γεμάτη αίγλη βραδιά, την Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024, στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες. Η 96η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ ήταν μία γιορτή της κινηματογραφικής αριστείας, αναδεικνύοντας τα καλύτερα ταλέντα και επιτεύγματα στη βιομηχανία του κινηματογράφου την περασμένη χρονιά.

Η φετινή τελετή των Όσκαρ ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, όχι μόνο για τις εξαιρετικές ταινίες που τιμήθηκαν, αλλά και για τις διαφορετικές φωνές και τις ιστορίες, που καθήλωσαν το κοινό σε όλο τον κόσμο. Από επικές βιογραφίες που προκαλούν σκέψη, μέχρι πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ και συναρπαστικές ταινίες μυστηρίου, τα Όσκαρ γιόρτασαν την πλούσια πανδαισία του κινηματογράφου.

“Οπενχάιμερ”: Ο Μεγάλος Νικητής 

Ο μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν το αναμενόμενο “Οπενχάιμερ” του Κρίστοφερ Νόλαν, που κυριάρχησε με 7 βραβεία, από τις 13 κατηγορίες στις οποίες είχε υποψηφιότητα.   

  • Καλύτερη Ταινία
  • Σκηνοθεσία 
  • Α Ανδρικός Ρόλος 
  • Β Ανδρικός Ρόλος
  • Καλύτερη Φωτογραφία 
  • Καλύτερο Μοντάζ 
  • Καλύτερη Μουσική 

Ο βρετανός σκηνοθέτης, μετά από 8 υποψηφιότητες σε προηγούμενες ταινίες, επιτέλους κατάφερε να δικαιωθεί. Μετά τη σφιχτή αγκαλιά στον εμπνευστή του Steven Spielberg, ενώ εκφωνούσε τον ευχαριστήριο λόγο του, κοίταζε το χρυσό αγαλματίδιο με απίστευτη χαρά και έκπληξη.  

Το “Poor Things” του Λάνθιμου

Αλλά και ο δικός μας Γιώργος Λάνθιμος τα πήγε εξαιρετικά με την ανατρεπτική κωμωδία Poor Things. Από τις 11 συνολικά υποψηφιότητες, η ταινία κατάφερε τελικά να αποσπάσει 4 βραβεία. 

Εκτός από τα 3 τεχνικά Όσκαρ για το καλύτερο μακιγιάζ, τη σκηνογραφία και τα κοστούμια, η μεγάλη ανατροπή έγινε στον α' γυναικείο ρόλο. Μέχρι τελευταία στιγμή, η Έμα Στόουν και η Λίλι Γκλάντστοουν ("Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού") κονταροχτυπιόντουσαν για την νίκη. Τελικά, η αμερικανίδα ηθοποιός, φανερά συγκινημένη, κατάφερε να αποσπάσει το δεύτερο Όσκαρ στην καριέρα της, τονίζοντας ότι ο ρόλος της Μπέλα Μπάξτερ ήταν ένα δώρο ζωής για εκείνη.

Αιτία συζητήσεων η “Ζώνη Ενδιαφέροντος”

Ωστόσο, η ταινία που πυροδότησε σημαντικές συζητήσεις σχετικά με την κοινωνική δικαιοσύνη και τον πόλεμο, είναι η “Ζώνη Ενδιαφέροντος”. Κέρδισε το Όσκαρ για την καλύτερη διεθνή ταινία και τον καλύτερο ήχο, χάρη στον εξαιρετικό ηχητικό σχεδιασμό της. Το θέμα του Ολοκαυτώματος ήταν η αφορμή για τον σκηνοθέτη Τζόναθαν Γκλέιζερ να αναφερθεί στην κατάσταση στην Παλαιστίνη.  

Αντιπολεμικό Μήνυμα 

Πέρα από τη λάμψη και τη γοητεία των Όσκαρ, η 96η τελετή έδωσε και ένα αντιπολεμικό μήνυμα. Τόσο οι πρωταγωνιστές της βραδιάς, όσο και εκατοντάδες διαδηλωτές στους γύρω δρόμους έκαναν έκκληση για άμεση ειρήνη στις περιοχές της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Μάλιστα, αρκετοί συμμετέχοντες φορούσαν κόκκινες καρφίτσες της οργάνωσης Artists4Ceasefire. 

Η οργάνωση απαρτίζεται από μέλη της βιομηχανίας του θεάματος, που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, με στόχο να ζητήσει άμεση αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Ο πρωταγωνιστής του "Poor Things" Ράμι Γιούσεφ από το κόκκινο χαλί δήλωσε «Ζητάμε άμεση, μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ζητάμε ειρήνη και διαρκή δικαιοσύνη για το λαό της Παλαιστίνης. Είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα, ‘Ας σταματήσουμε να σκοτώνουμε παιδιά’. Ας μην πάρουμε μέρος σε άλλο πόλεμο». 

Υπόλοιποι Νικητές 

Η γαλλική ταινία “Ανατομία μιας Πτώσης” της Ζιστίν Τριέ, κέρδισε το όσκαρ του πρωτότυπου σεναρίου και το “American Fiction” του διασκευασμένου σεναρίου.  

Καλύτερο animation αναδείχθηκε το καταπληκτικό ρέκβιεμ του Χαγιάο Μιγιαζάκι “Το Αγόρι και ο Ερωδιός” και καλύτερη μικρού μήκους ταινία το "The Wonderful Story of Henry Sugar", του Γουές Άντερσον, που όμως δεν παραβρέθηκε για να το παραλάβει.  

Η Μπάρμπι κέρδισε μόνο το βραβείο του πρωτότυπου τραγουδιού, με τη Miley Cyrus και τον αδερφό της Φινέας.

Το Godzilla Minus One πήρε το Όσκαρ οπτικών εφέ, με τους τεχνικούς του φιλμ να κρατούν χειροποίητους Γκοτζίλα και προσπαθούν να διαβάσουν με δυσκολία στα αγγλικά τον λόγο τους.

Γροθιά στο Στομάχι

Τέλος, το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ “20 Μέρες στη Μαριούπολη” απέσπασε το αντίστοιχο βραβείο, με τον σκηνοθέτη και δημιουργό του, τον Ουκρανό Mstyslav Chernov, να δηλώνει: «Αυτό είναι το πρώτο Oscar για την Ουκρανία και είμαι ευγνώμων, αλλά πιθανότατα να είμαι ο πρώτος σκηνοθέτης σε αυτή τη σκηνή, που εύχεται να μην είχε κερδίσει ποτέ γι’ αυτή την ταινία.

Αυτό το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους παρουσιάζει τις 20 πρώτες ημέρες από τη ρωσική επίθεση στην ουκρανική πόλη της Μαριούπολης στις αρχές του 2022, όπως το έζησε ο ίδιος ο Mstyslav Chernov.

Καθώς οι αυλαίες έκλεισαν σε μία ακόμη εντυπωσιακή τελετή των Όσκαρ, ο κόσμος έζησε για άλλη μία φορά τη διαρκή μαγεία του κινηματογράφου. Σε μία εποχή αβεβαιότητας και δυσκολιών, η έβδομη τέχνη έχει τη δύναμη να μας εμπνεύσει, να μας ενώσει και να μας ανεβάσει, όπως το  Hellspin Ελλάδα

Λοιπόν, μέχρι την επόμενη χρονιά, όταν τα πιο λαμπερά αστέρια του Χόλιγουντ θα συναντηθούν ξανά για να λάμψουν στην πιο μεγαλειώδη σκηνή.

ADVERTORIALS