Ιαπωνία: Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες

Ιαπωνία: Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες

Για «μάχη με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές έκανε λόγο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, καθώς οι πολυάριθμοι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την κεντρική Ιαπωνία από χθες Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαιρετικά ισχυρού, προκάλεσαν πολλά θύματα

Σύμφωνα με αξιωματούχους της περιοχής Ισικάουα, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί.

Η Ισικάουα ήταν το επίκεντρο του σεισμού των 7,6 βαθμών της Δευτέρας.

Τα περισσότερα δρομολόγια τρένων και πλοίων, καθώς και οι πτήσεις προς την περιοχή έχουν ανασταλεί.

Ιαπωνία: Στους 30 οι νεκροί από τους σεισμούς – Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες-1

Οι πολυάριθμοι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την κεντρική Ιαπωνία από χθες Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαιρετικά ισχυρού, με μέγεθος που ξεπερνούσε τους 7 βαθμούς, προκάλεσαν «πολλά θύματα» και μεγάλες υλικές ζημιές, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Ιαπωνία: Στους 30 οι νεκροί από τους σεισμούς – Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες-2

«Επιβεβαιώθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές» καθώς και «πολυάριθμα θύματα», αφού «κτίρια κατέρρευσαν και (εκδηλώθηκαν) πυρκαγιές», δήλωσε ο Κισίντα. «Θα χρειαστεί μάχη με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές, πρόσθεσε.

Ζημιές σε κτήρια και δρόμους 

Ιαπωνία: Στους 30 οι νεκροί από τους σεισμούς – Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες-3
Γκρεμισμένη πύλη σε ιερό (Reuters)

Εκτός από κτήρια, χώροι ιερών και πολλοί δρόμοι υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με καταγραφή από τον αέρα, τόνισε ο Κισίντα, τονίζοντας πως είναι δύσκολη η πρόσβαση στο βόρειο άκρο της χερσονήσου Νότο.

Νωρίτερα, υπήρξαν για εκατοντάδες εγκλωβισμένους στο αεροδρόμιο του Νότο.

Με τους δρόμους κομμένους σε όλη την περιοχή του Νότο, περίπου 500 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο της πόλης, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματίες, ωστόσο, προκλήθηκαν ζημιές στο αεροδρόμιο και στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Επειτα από την προειδοποίηση για τσουνάμι, οι αρχές θα προσπαθήσουν να φτάσουν στις περιοχές που έχουν αποκοπεί διά θαλάσσης, διευκρίνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Κισίντα, περίπου 1.000 μέλη των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί σε σεισμόπληκτες περιοχές και διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους Ιάπωνες αξιωματούχους και «είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στον ιαπωνικό λαό».

Η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο

Ιαπωνία: Στους 30 οι νεκροί από τους σεισμούς – Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες-4
Επισκέπτες σκύβουν τη στιγμή του σεισμού που έπληξε την περιοχή όπου βρίσκονται τα Universal Studios της Ιαπωνίας (Reuters)

Η Ιαπωνία είναι η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο, ωστόσο, προειδοποίηση για τσουνάμι του μεγέθους της Δευτέρας δεν είχε εκδοθεί από τότε που μεγάλος σεισμός και τσουνάμι έπληξαν τα βορειοανατολικά της χώρας στις 11 Μαρτίου 2011, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18.000 άνθρωποι.

Το φαινόμενο είχε τότε ως αποτέλεσμα την καταστροφή πόλεων, ενώ προκάλεσε πυρηνική κατάρρευση στο εργοστάσιο Φουκουσίμα. Σχεδόν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μετά την καταστροφή.

Οι ρυθμιστικές αρχές πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσαν ότι δεν εντοπίστηκαν αυξήσεις στα επίπεδα ακτινοβολίας στα σημεία παρακολούθησης στην περιοχή και ότι δεν εντοπίστηκαν ανωμαλίες στους περισσότερους από 20 αντιδραστήρες που βρίσκονται κατά μήκος της κοντινής ακτογραμμής.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ADVERTORIALS