Η επέλαση των Κινέζων -Το πρώτο τρίμηνο επένδυσαν σε 2.120 επιχειρήσεις 129 χωρών

Η επέλαση των Κινέζων -Το πρώτο τρίμηνο επένδυσαν σε 2.120 επιχειρήσεις 129 χωρών

Παρά το γεγονός ότι οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν δραστικά το τελευταίο τρίμηνο εν τούτοις ο αριθμός των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο στις οποίες έχουν επενδύσει είναι εντυπωσιακά μεγάλος.

Ειδικότερα, οι κινεζικές εταιρείες επένδυσαν σε 2.120 επιχειρήσεις 129 χωρών και περιοχών στο πρώτο τρίμηνο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εμπορίου. Στο ίδιο διάστημα, κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν κατασκευαστικά συμβόλαια με εταίρους τους στο εξωτερικό, ύψους 42,96 δισεκ. δολαρίων, ποσό που είναι μειωμένο κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πάντως, οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 48,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 και διαμορφώθηκαν στα 20,54 δισεκ. δολάρια. Τον Μάρτιο, οι άμεσες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 30,1% σε ετήσια βάση στα 7,11 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Η πρωτοβουλία του δρόμου του μεταξιού έχει ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ κινεζικών και ξένων εταιρειών, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου. Οι άμεσες επενδύσεις σε χώρες, που μετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή, αντιστοιχούσαν στο 14,4% των συνολικών άμεσων επενδύσεων στο εξωτερικό έναντι 5,4% το 2016.

Στις πρώτες θέσεις, από πλευράς αξίας των επενδύσεων, ήταν οι κλάδοι της μεταποίησης, των εμπορικών υπηρεσιών και της μετάδοσης πληροφοριών, καθώς και του λογισμικού και της τεχνολογίας πληροφορικής, δείχνοντας την ειδική σημασία που αποδίδουν οι κινεζικές εταιρείες σε τομείς της πραγματικής οικονομίας και αναδυόμενους κλάδους. Σχεδόν το 80% της αξίας των κατασκευαστικών συμβολαίων αφορούσε 156 μεγάλα προγράμματα, με ύψος επένδυσης άνω των 50 εκατ. ευρώ για το καθένα από αυτά.

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 9,2% σε ετήσια βάση σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 8,9% στο πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το κινεζικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) αυξήθηκε 6,9% στο πρώτο τρίμηνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ADVERTORIALS