Αμερικανική οργή για τουρκικούς ισχυρισμούς περί εμπλοκής στο πραξικόπημα

Αμερικανική οργή για τουρκικούς ισχυρισμούς περί εμπλοκής στο πραξικόπημα

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν διά στόματος του Τζον Κέρι την Τουρκία να βάλει φρένο σε δημόσιους υπαινιγμούς περί αμερικανικής εμπλοκής στο αποτυχημένο πραξικόπημα, τονίζοντας ότι αυτού του είδους οι ισχυρισμοί είναι «καταφανώς ψευδείς και επιζήμιοι» για τις διμερείς σχέσεις των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.

Ο Κέρι πιέζει την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί το κράτος δικαίου, ενώ την ίδια στιγμή ο Ερντογάν λέει στις ΗΠΑ: «Είτε απελάστε τον Γκιουλέν, είτε δώστε τον σε εμάς».

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιος είναι ο εχθρός του Ερντογάν
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αμερικανική αντίδραση ήλθε κατόπιν δημόσιων υπαινιγμών του Τούρκου υπουργού Εργασίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Από την πρώτη στιγμή ο Ερντογάν κατηγόρησε για την απόπειρα πραξικοπήματος τον αυτοεξόριστο στην Πενσυλβάνια ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχό του και νυν ορκισμένο εχθρό, και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν στην έκδοσή του.

Μιλώντας το Σάββατο από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα πει στον Μπαράκ Ομπάμα: «Είτε απελάστε τον Γκιουλέν, είτε δώστε τον σε εμάς».

Ο Τζον Κέρι δήλωσε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δεχθεί επίσημο αίτημα για έκδοση του στην Τουρκία, αλλά σημείωσε ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνοδευτεί από στοιχεία για την εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο ίδιος ο Γκιουλέν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του στην απόπειρα πραξικοπήματος, καταδίκασε τα γεγονότα λέγοντας πως το μήνυμά του στον τουρκικό λαό είναι ποτέ να μην βλέπουν θετικά τη στρατιωτική επέμβαση. Η Δημοκρατία δεν επιτυγχάνεται έτσι, ανέφερε. Και άφησε να εννοηθεί πως το πραξικόπημα ενδέχεται να ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγία προς τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία.

Με δεδομένη «την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τις συνέπειές της, ενθαρρύνουμε τους αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν στην Τουρκία», αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Manolis Xatziantoniou desk