Διάγγελμα Ερντογάν από το Ατατούρκ

Διάγγελμα Ερντογάν από το Ατατούρκ
  • Διάγγελμα Ερντογάν από το Ατατούρκ
  • Ο Τούρκος πρόεδρος με φόντο το πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ απηύθυνε διάγγελμα προς τον τουρικό λαό. 
  • «Αγαπητοί πολίτες από το μεσημέρι είχαμε τρομερή κινητικότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Οπως είδαμε, σκοπός ήταν η μικρή αυτή μειοψηφία να αμαυρώσει την ιστορία της χώρας, καθώς δεν αποδέχεται την ενότητα μέσα σε αυτή. Σε αυτή τη 40χρονη ιστορία των ΕΔ έχουμε βρεθεί σε πολλές καταστάσεις πραξικοπήματος», τόνισε στο διάγγελμά του ο Τούρκος πρόεδρος και υπογράμμισε:

    «Ηταν μια κίνηση προδοσίας, που θα πληρώσουν ακριβά, ειδικά από τον λαό»,

    «Σε ένα καθεστώς που έχει πάρει με νόμιμες διαδικασίες, με την ψήφο του λαού, δεν μπορούν να αντιμετώπισουν με πραξικοπήματα το κόμμα, στο οποίο έχουμε βάλει όλες τις νομικές αρχές. Εχουμε σκοπό πάντα με τη βοήθεια του Θεού να καθαρίσουμε τις ΕΔ από τέτοιου είδους στοιχεία», συμπλήρωσε.

    «Αυτή τη στιγμή έχομε εκκαθάριση από τέτοια στοιχεία και επειδή ξέρουν τι τους περιμένει έκαναν αυτή το βήμα μέσα στην απελπισία τους», είπε και επισήμανε πως «ξεχνάνε όμως πως η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία, είναι οργανωμένη κινείται σε ένα πλαίσιο αρχών».

    Ο κ. Ερντογάν δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική ενέργεια την απόπειρα πραξικοπήματος.

    «Ηταν μια τρομοκρατική ενέργεια, που Γιατί τα έχουμε τα F-16; Για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας. Αν και τα έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς, αυτά τα F-16 έφτασαν να απειλούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε.

    «Κάνω έκκληση σε όλους τους αρχηγούς από κάθε τμήμα των ένοπλων δυνάμεων: να κρατήσετε μία στάση, διαφορετική από αυτή που κράτησε αυτή η μειοψηφία, που έπαιρνε εντολές μέχρι και από την Πενσυλβανία», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε:

    «Κάνω έκκληση και στους φαντάρους και σας ενημερώνω πως δεν αν σηκώσετε τα όπλα σας προς το ίδιο το έθνος να ξέρετε πως οι κυρώσεις θα είναι πολύ βαριές».

    «Οι ΕΔ της χώρας θα πρέπει να έχουν καθαρό χαρακτήρα. Θα το τελειώσουμε ολοκληρωτικά αυτό το ζήτημα που υπάρχει μέσα στον στρατό, που υποβόσκουν, όπως έχουμε κάνει και με τις τρομοκρατικές οργανώσεις», υποστήριξε.

     «Ηταν προδοσία προς τον λαό, το πρόεδρο και τις ίδιες τις Ενοπλες Δυνάμεις. Θα το πληρώσουν ακριβά οι υπαίτιοι».  Εκανε έκκληση στους στρατιώτες και στους αξιωματικούς που μετείχαν στο πραξικόπημα να παραδοθούν. «Μην σηκώσετε τα όπλα εναντίον του λαού μας» είπε.
  • Ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί αρκετοί πραξικοπηματίες και προανήγγειλε ότι θα ολοκληρώσει την «κάθαρση» στο στρατό από «όλα εκείνα τα στοιχεία που βρίσκονται στις τάξεις του στρατού, όπως κάναμε με όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις». 
  • Μήνυμα σε ειδησεογραφικά μέσα από άλλες χώρες: Εβγαλαν την εικόνα ότι ο στρατός στην Τουρκία πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Δεν θα αφήσουμε τους εισβολείς. Θα τελειώσουν όλα καλά».
  • Ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε ότι οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν το σημείο όπου βρισκόταν νωρίτερα στη Μαρμαρίδα. Επιβεβαίωσε πως οι στασιαστές χτύπησαν τη Βουλή, το γραφείο του πρωθυπουργού και τις μυστικές υπηρεσίες. Παραδέχθηκε ότι έχουν στα χέρια τους τον γενικό του γραμματέα και δήλωσε άγνοια για την τύχη του αρχηγού των ενόπλεων δυνάμεων.
  • Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι οι πραξικοπηματίες λαμβάνουν εντολές από τον Γκιουλέν και έκανε έκκληση στους στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα τους. Αλλιώς όλοι θα αντιμετωπιστούν όπως οι τρομοκρατικές οργανώσεις.

ADVERTORIALS