Πέθανε ο συμπατριώτης μας Μανόλης Χατζηγιακουμής - Από τους σημαντικότερους κλασικούς φιλολόγους, νεοελληνιστές και μουσικούς ερευνητές της χώρας

Πέθανε ο συμπατριώτης μας Μανόλης Χατζηγιακουμής - Από τους σημαντικότερους κλασικούς φιλολόγους, νεοελληνιστές και μουσικούς ερευνητές της χώρας

Η Κως αποχαιρετά ένα από τα σπουδαιότερα τέκνα της, μια σπουδαία προσωπικότητα, ένα Δάσκαλο με έργο σημαντικό και σπουδαίο, έναν από τους σημαντικότερους κλασικούς φιλολόγους, νεοελληνιστές και μουσικούς ερευνητές της χώρας μας.

Μανόλης Χατζηγιακουμής: Πέθανε ο φιλόλογος και ερευνητής Εκκλησιαστικής Μουσικής

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 στις 11:00πμ. Η σορός του θα μεταφερθεί στη γενέτειρά του Κω, όπου θα ταφεί στον οικογενειακό τάφο.

Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής, καταγόταν από το Ασφενδιού της Κω, ήταν ένας σπουδαίος Νεοελληνιστής, Φιλόλογος και Ερευνητής Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Είχε συντάξει μελέτες για τον Σολωμό, τον Παλαμά και είχε ασχοληθεί με τα μεσαιωνικά δημώδη κείμενα. Ήταν εκδότης μουσικών χειρογράφων της τουρκοκρατίας, χειρογράφων εκκλησιαστικής μουσικής κ.ά., ενώ είχε αναλάβει την ηχογράφηση εκκλησιαστικών μελών της περιόδου της τουρκοκρατίας. Ένα από αυτά τα σπουδαία έργα του, το σπουδαιότερο ίσως, είναι η «Ομήρου Οδύσσεια» («Εισαγωγή - Κείμενο - Μετάφραση - Σχόλια - Ραψωδίες Α-Ω», που κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις ΚΕΡΕ [Κέντρο Ερευνών και Εκδόσεων]). Πρόκειται για την «οριστική» έκδοση της Οδύσσειας, ένα μνημειακό έργο 832 σελίδων με μετάφραση απευθείας από το πρωτότυπο.

Ο Μανόλης Κ. Χατζηγιακουμής διέσωσε  την παραδοσιακή μουσική της Κω, καταρτίζοντας  μια Αρχειακή Συλλογή 12 CD με τον γενικό τίτλο «Μουσικός Θησαυρός της Κω»,συνολικής διάρκειας περίπου 30 ωρών, μεγάλου χρονικού εύρους (1964-1968). 

Η Ακαδημία Αθηνών τού απένειμε πριν λίγα χρόνια το Αριστείο Γραμμάτων και τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τού απονέμει το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, ως επιβράβευση και επιβεβαίωση της αξίας της μεγάλης προσφοράς του στα γράμματά μας.

ADVERTORIALS