Ξεκίνησαν οι εργασίες για την τοποθέτηση του αγάλματος του Ιπποκράτη - Ο δωρητής του έργου μιλάει στο Kosnews24

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την τοποθέτηση του αγάλματος του Ιπποκράτη - Ο δωρητής του έργου μιλάει στο Kosnews24

Ρεπορτάζ Άννα Σαρηγιάννη


Τα αποκαλυπτήρια θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτή εκδήλωση, μεθαύριο, Κυριακή 1η Οκτωβρίου, στις 18.00.

Το άγαλμα θα κοσμεί την πόλη της Κω, σε περίοπτη θέση, στο αλσύλλιο άνωθεν του πλατύσκαλου που οδηγεί από το λιμάνι στον Πλάτανο του Ιπποκράτη.

Το φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης.

Την τοποθέτηση αγάλματος του Ιπποκράτη, ύψους 5 μέτρων, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου υπάλληλοι του δήμου Κω. Το έργο είναι μια προσφορά του συμπατριώτη μας από τις ΗΠΑ  Δημήτρη Τάσιου.

Το kosnews24 βρέθηκε στο σημείο όπου τοποθετείται το άγαλμα και συνομίλησε με τον δωρητή του έργου κ. Δημήτρη Τάσσιο καθώς και με τον Χαράλαμπο Ναβροζίδη ο οποίος ήταν ο συνδετικός κρίκος, του καλλιτέχνη με τον δήμο.

Ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης ανέφερε: 

‘“Είμαι ευλογημένος που έζησα αυτήν την ιδέα από την γέννηση της. Είμαι ευλογημένος που συμμετείχα.Οφείλω να σας μεταφέρω το χρονικό αυτής της υπεροχής ιστορίας: Ηταν 5 Οκτωβρίου του 2022 μια σημαντική ημέρα για εμένα και την Ποντιακή Κοινότητα της Κω, καθώς ήταν η ημέρα που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την τοποθέτηση του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο νησί μας.Θυμάμαι το τηλέφωνο του Γιώργου Κικώτη να χτυπά,  καλούντας ο Δημήτρης Τάσσιος. Γιώργο που είσαι τον ρώτησε; Στην Κω του απάντησε ο καλλιτέχνης. Στο νησί του Ιπποκράτη φαίνεται πώς ρώτησε ο Τάσσιος.

Άκουσα αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα να μιλάει με μεγάλο ενθουσιασμό για τον Ιπποκράτη, τόσο μεγάλο που σχεδόν ντράπηκα από την έλλειψη γνώσεων που με διακατέχει ,ο ίδιος όμως είναι βλέπετε μεγάλος γνώστης της Ιστορίας.Έπειτα κλείσαμε το τηλέφωνο βιαστικά και έπιασα απευθείας το δικό μου. Έβλεπα ήδη το έργο μπροστά μου, το ίδιο είμαι σίγουρος έβλεπαν και ο Τάσσιος ενώ ο Κικώτης πρέπει να σχεδίαζε ήδη στο μυαλό του.

Κάλεσα απευθείας τον Δήμαρχο Κω , τον Θεοδόση Νικηταρά και του μετέφερα όλες τις πληροφορίες με αρκετή δόση ενθουσιασμού,  είμαι σίγουρος πως και εκείνος το έβλεπε ήδη μπροστά του, τελειωμένο. Με θέρμη άντλησε την πληροφορία και οι επόμενοι μήνες μάς βρήκαν να συζητάμε ώρες ενώ με τις φωτογραφικές μηχανές στα χέρια ψάχναμε μέσα από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ίδιο τον δωροθέτη την κατάλληλη τοποθεσία. Βαριά ευθύνη,  όπως προείπα, ξέραμε ότι θα αφήναμε βαριά κληρονομιά στον τόπο. Σήμερα μετά από συντονισμό και αλλεπάλληλες συζητήσεις το έργο είναι εδώ,  τελειωμένο μπροστά σας, έτοιμο να σας ταξιδέψει,  να σας μαγέψει.  Ευχαριστώ τον Θεό,  που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω σε όλο αυτό,  νιώθω ότι επέστρεψα σε μεγάλο βαθμό, με τη συμμετοχή σε κάτι τόσο μεγάλο, την αγάπη που λαμβάνω από τούτο τον τόπο'', δήλωσε ο κ. Ναβροζίδης.

Εν συνεχεία η γράφουσα μίλησε με τον δωρητή ο οποίος μεταξύ άλλων μας εξιστόρισε το χρονικό και την ιστορία πίσω από τη δωρεά  λέγοντας ότι είχε καλέσει τον γλύπτη του έργου, καθώς έχουν συνεργασία για άλλο έργο. Μe το που του είπε ότι βρίσκεται στην Κω τον ρώτησε αν υπάρχει άγαλμα του πατέρα της ιατρικής, η απάντηση του ήταν όχι  και εκεί ξεκίνησαν όλα.

Δείτε τα όσα δήλωσε ο δωρητής κ. Τάσιος στο βίντεο που ακολουθεί.

IMG-062d14759d967d5bbdaf20ce38f884fd-V.jpg

IMG-ffa3724e65271e7d857228085ab5fe2b-V.jpg

IMG-711540d7d16cfc6e5a494211e4a5361a-V.jpg

IMG-4e3efcb24613f7a3068181096de406e7-V.jpg

IMG-25f010c8cf13d2e994b382e5786eef52-V.jpg

IMG-b36f4aff8463994d491fd3d6fbd0dd3e-V.jpg