Χωρίς παθολόγο και καρδιολόγο το Νοσοκομείο της Κω! Τι δηλώνουν στο kosnews24 Φρατζάκη και Χρυσόπουλος!

Χωρίς παθολόγο και καρδιολόγο το Νοσοκομείο της Κω! Τι δηλώνουν στο kosnews24 Φρατζάκη και Χρυσόπουλος!

Ρεπορτάζ Άννα ΣαρηγιάννηΚάθε διακομιδή κοστίζει στο κράτος από 18.000 €  έως 30.000 €.

''Θα καλύψουμε στέγη και τροφή σε όποιον γιατρό δηλώσει ενδιαφέρoν'', δηλώνει ο Υποδιοικητής του Νοσοκομείου Κω Ηλίας Χρυσόπουλος.

Αγανακτισμένη η κωακή κοινωνία, καθώς συνεχίζει το νοσοκομείο να μη διαθέτει καρδιολόγο και παθολόγο. Συγκεκριμένα ο μοναδικός καρδιολόγος που υπάρχει, μετά την παραίτηση του κ. Cetin Mandaji, απουσιάζει σε νόμιμη άδεια ανατροφής τέκνου και επιστρέφει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η έλλειψη αρκετών ειδικοτήτων εντείνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Ιδρύματος σε βασικές ιατρικές ειδικότητες και αυξάνει τις διακομιδές ασθενών. Τι και αν έχουν γίνει πάμπολλες προσπάθειες για να καλυφθούν αυτές οι θέσεις, τι και αν έχουν γίνει διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις από πολίτες, και όχι μόνο, λύση στο πρόβλημα δεν έχει βρεθεί.


Όλοι θυμόμαστε τον πρώην καρδιολόγο Cetin Mandaji να διαμαρτύρεται έξω από το νοσοκομείο, κρατώντας ένα πλακάτ ζητώντας λύση καθώς εργαζόταν μόνος του για οκτώ μήνες. Τι και αν απλοί πολίτες του νησιού με δράσεις, βίντεο και άρθρα προσπαθούσαν να ακουστούν. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι η ίδια.

Παθολόγοι και καρδιολόγοι συνεχίζουν να αγνοούνται στο νησί του Ιπποκράτη!


To kosnews24 επικοινώνησε με τη συντονίστρια διευθύντρια του Ε.Σ.Υ Γενικής Ιατρικής  κ. Φρατζάκη και τομεάρχη του παθολογικού τομέα του νοσοκομείου Κω, η οποία μας ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

“ Δεν έχουμε παθολόγο εδώ και δύο χρόνια . Η θέση καλύπτεται κατά καιρούς από παθολόγους άλλων νοσοκομείων.” Εν συνεχεία σε ερώτησή μας για το πότε και αν θα καλυφθούν οι συγκεκριμένες θέσεις η κα. Φρατζάκη απαντά:

“Θα έπρεπε κανονικά να κλείσει η παθολογική κλινική. Να σας αναφέρω ότι όταν νοσηλεύονται άτομα που μπορεί να είναι σε σοβαρή κατάσταση, τους διακομίζουμε. Κάθε διακομιδή κοστίζει στο κράτος από 18.000 € έως 30.000 €, ανάλογα με το πτητικό μέσο και τις ώρες. Καταλαβαίνετε πόσες πολλές διακομιδές γίνονται λόγω έλλειψης συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Εάν υπήρχαν αυτές οι ειδικότητες δεν θα γινόντουσαν διακομιδές με αποτέλεσμα το κράτος να γλιτώνει και πάρα πολλά χρήματα.”

Ακόμα στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν προβλέπεται να καλυφθεί σύντομα αυτή η θέση η κυρία Φρατζάκη απάντησε ότι είναι τρομερά απογοητευμένη. “ Πέρυσι τον Σεπτέμβρη κατ' εξαίρεση προκηρύχθηκαν δύο θέσεις ενός διευθυντού παθολογίας και επιμ. Β' παθολογίας και δεν εκδήλωσε κανείς ενδιαφέρον. Προκηρύχθηκε μία θέση ακτινολόγου χωρίς κανένα ενδιαφέρον επίσης. Το ίδιο και για παιδίατρο”.

Εν συνεχεία επικοινωνήσαμε και με τον Υποδιοικητή του Νοσοκομείου Κω κ. Ηλία Χρυσόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί.

«Έχουν προκηρυχθεί θέσεις και προς το παρόν καλύπτουμε τα κενά με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Ευελπιστούμε ότι οι προκηρύξεις αυτές θα έχουν αποτέλεσμα και θα έρθουν μόνιμοι γιατροί.»

Ακόμα ο κύριος Χρυσόπουλος ρωτήθηκε για το εάν θα δοθεί περαιτέρω οικονομικό κίνητρο στους γιατρούς που ενδέχεται να διοριστούν στο νοσοκομείο της Κω, καθώς σε παλαιότερες προκηρύξεις δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον. «Υπάρχει το οικονομικό κίνητρο των 1800 € το οποίο δίνει η κυβέρνηση. Υπάρχει η κάλυψη της στέγης, την οποία καλύπτουμε εμείς, καθώς καλύπτουμε και την κάλυψη της τροφής. Προσπαθούμε να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα. Προφανώς και είναι άλλα τα προβλήματα της μη έλευσης γιατρών.Τώρα όσον αφορά στις ερωτήσεις σας για τους παθολόγους θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι πανελλαδικό δεν είναι φαινόμενο μόνο του νησιού της Κω. Αυτή τη στιγμή η προσφορά σε παθολόγους είναι 70 με 75 άτομα περίπου και η ζήτηση είναι γύρω στους 500.».