Μηνάς Γ. Χατζηαντωνίου: Τελευταία γενική - ανοιχτή επιστολή

Μηνάς Γ. Χατζηαντωνίου: Τελευταία γενική - ανοιχτή επιστολή

Τελευταία γενική - ανοιχτή επιστολή

του Μηνά Γ. Χατζηαντωνίου

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των β΄ εθνικών εκλογών, με όλα τα νέα δεδομένα με υπηρεσιακή κυβέρνηση κοινής αποδοχής και στον τελευταίο γύρο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβρη 2023.

Διανύουμε μια μακρά και έκρυθμη περίοδο με αβεβαιότητα, με εντάσεις, με ασαφείς και ανειλικρινείς θέσεις και αντιπαραθέσεις, με πολλαπλές κρίσεις και απειλές, με ραγδαία και πολυμέτωπη εξάπλωση και κυριαρχία των ηγεμονικών και κερδοσκοπικών σκοπιμοτήτων και εμμονών σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Δεν χρειάζεται τώρα, να αναφερθούμε πιο εξειδικευμένα για όσα είναι τόσο ξεκάθαρα, όσο και αν θέλουμε να εθελοτυφλούμε για οποιοδήποτε λόγο και αιτία .

Σκεφτείτε και αναλογιστείτε, χωρίς προσκολλήσεις και αγκυλώσεις εντός σας και εκτός σας.

Επιμένω να σας προκαλώ έχοντας επίγνωση, ότι είμαστε όλες και όλοι στην «κοσμάρα» μας, μέσα στην καλή και κακή «χαρά», με τις ανάγκες, τις σκοπιμότητες, την αντίληψη για τη ζωή και το υποκειμενικό δίκιο μας.

Επιμένω γιατί δεν μπορώ μέσα μου να κάνω αλλιώς, όπως λέει ο Ν. Καζαντζάκης .

Κατ` αρχήν και κατ` αρχάς ζητώ εκ βαθέων ΣΥΓΝΩΜΗ από όλες και όλους μας γιατί δεν μπόρεσα να είμαι πιο ενεργός και αποτελεσματικός με την στάση και τις δράσεις μου, εδώ και 50 χρόνια. Ζητώ μια ολόψυχη συγχώρηση από όλες και όλους που άθελα μου στεναχώρησα, ή φάνηκα ασυνεπής, ή έδωσα αφορμή να με παρεξηγήσουν δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα.

Επιμένω να γράφω και να σας προκαλώ σε περιόδους- ορόσημα στην πορεία της ζωής μας, πέρα από τις δράσεις μου, ξέροντας πως το αντιλαμβάνεστε και πως το αντιμετωπίζετε κάθε φορά.

Ξέρω πως οι «προκλήσεις» μου αντιμετωπίστηκαν από κάποιους με αδιαφορία, ή προδικάστηκαν σαν ιδεατές εξωπραγματικές και ονειροπόλες, από κάποιους ότι είναι έως και «επικίνδυνες» για την κενότητα και σκοπιμότητα τους και από άλλους κρίνοντας τες, εξ ιδίων και εξ αλλοτρίων.

Μα οι περισσότερες είναι άγνωστες ή δεν κατανοήθηκαν και με δική μου ευθύνη.

Στις 26.5.2023 έκλεισαν ακριβώς 4 χρόνια από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 20219.

Τι καταλάβατε από την παιδαγωγική μου πρόκληση να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Κω και στην συνέχεια διακριτά και διακριτικά συνεργαζόμενος συνυποψήφιος με μια παράταξη που πάλι παιδαγωγικά επέλεξα να είμαι;

Είμαι ωστόσο σίγουρος ότι οι «προκλήσεις» μου, θα βρουν ανταπόκριση, όταν θα συνειδητοποιήσουμε σε ποιες παγίδες έχουμε πέσει και σε ποιες βαθύτερες και πιο επικίνδυνες, αφήνουμε να μας οδηγούν.

Επιμένω να εκφράζομαι και να λειτουργώ με συμβολισμούς, που προκαλούν την συναισθηματική μας νοημοσύνη, για να ξεφύγουμε από την γραμμική σκέψη, για έναν ολιστικό αναστοχασμό και εξανθρωπισμένο επαναπροσδιορισμό της στάσης και πορείας της ζωής μας.

Πέρασαν 5 μήνες από τα Χριστούγεννα και 40 ημέρες από την Ανάσταση.

Μετά την εορτή της Αναλήψεως του Χριστού, είναι καιρός και η ευκαιρία για την επιτακτική πολιτική και πολιτισμική χρηστή «ΑΝΑΝΗΨΗ» της κοινωνίας μας σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα.

Λειτούργησα ως δάσκαλος και κοινωνικός παιδαγωγός στα σχολεία και την κοινωνία με την ίδια την στάση ζωής μου, τις αρχές, τις πρωτοβουλίες και τα λάθη μου.

Ήρθε ωστόσο η ώρα για άλλη μια ακόμα προσπάθεια στις ιστορικές συνθήκες που βιώνουμε.

Οι δράσεις, οι προτάσεις , οι θέσεις, οι αντιθέσεις και η επίμονη πρόσκληση μας για εγρήγορση, και συνεργασία υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, ζυμώνονται και επικαιροποιούνται αενάως με βάση τις πανανθρώπινες Ιπποκρατικές και Σωκρατικές αρχές και παρακαταθήκες.

Την ημέρα των α΄ Εθνικών Εκλογών, αναφέρθηκα, εκτός των άλλων στην ξεχασμένη Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού και με τον ιδιότυπο συνειρμό μου σκέφτηκα ότι είναι ημερολογιακά η χρυσή τομή των ημερών του έτους (φ=1,6).

Μια συμβολική ημερομηνία που θα είχαμε συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα, να βρούμε την «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» όλων των αντιλήψεων των τάσεων, των στόχων, των σκοπών και σκοπιμοτήτων, των αναγκών κλπ. των προσώπων και συλλογικοτήτων, θεσμών και οργανισμών, με δράσεις επικοινωνίας παιδείας πολιτισμού και με γνώμονα ( όπως επιμένω) την αγάπη και την αλήθεια που γλυκαίνουν κι ας πονάνε.

Αυτό τολμώ να το αναφέρω ως ανθρώπινο ΟΝΕΙΡΟΣΤΟΧΟ, όσο και αν η ωμή πραγματικότητα έδειξε ακόμα μια φορά ότι είναι η απόλυτος ΟΥΤΟΠΙΑ. .

Μετά από μια αναδραστική διαδικασία, με γνώση κι επίγνωση των δυσκολιών, απευθύνομαι πρώτα σε όλες και όλους που με οποιοδήποτε τρόπο και από όποια θέση ασχολούνται με το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και κάθε είδους ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα σε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, στις χιλιάδες των μαθητριών και μαθητών μου, που από το 1981 έχουν βιώσει μαζί μου τον τρόπο που σκεπτόμαστε και νοιώθουμε, έχουμε γίνει κοινωνοί μιας εξανθρωπισμένης θεώρησης και στάσης ζωής, για να είμαστε ευτυχισμένοι με πανανθρώπινες αρχές και αξίες.

Σε όλες και όλους του συμπολίτες μας, που δρουν μόνοι τους, ή σε συλλογικότητες, σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους, σε πολιτικούς σχηματισμούς, σε Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και θεσμούς, σε οποιαδήποτε θέση και με όποια ιδιότητα.

Που ζουν και δρουν στον τόπο μας, στην ευρύτερη περιοχή, στην Ελλάδα αλλά και όπου γης.

Κλείνοντας και αυτή την τελευταία γενική ανοιχτή επιστολή μου, έχω επίγνωση ότι πολλές φορές (ίσως και κουραστικά) σας κατέθεσα τις πάγιες γενικές θέσεις και προτάσεις μου προσαρμοσμένες κάθε φορά στην επικαιρότητα.

Ωστόσο να ξέρετε πως ο λόγος μου δεν ήταν ποτέ παραπονετικός, παρορμητικός παραπλανητικός, ούτε καν προτρεπτικός.

Είχε και έχει πάντα μια προαιρετική, προληπτική και προσκλητική βάση και διάσταση.

Από τώρα οι επιστολές και οι δράσεις μας θα στοχεύουν ολιστικά και αποτελεσματικά σε συγκεκριμένο θέμα και θα σας παραπέμπουμε σε ότι έχουμε καταθέσει μέχρι τώρα γραπτώς ή σε οπτικοακουστικό υλικό, σε αρχεία των δράσεων και παρεμβάσεων μας, αλλά και άλλων γεγονότων και τεκταινόμενων .

Τέλος σας υπενθυμίζω και σας διαβεβαιώνω ότι δεν λειτούργησα ποτέ ως συμπολίτευση ή αντιπολίτευση, αλλά σταθερά ως ΔΙΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

Ότι δεν ήμουν ποτέ αιρετικός ή εριστικός, αλλά επέμενα και επιμένω παιδαγωγικά, να γίνονται οι θέσεις μου, αν αξίζουν, συνειδητά κατανοητές και … ΕΡΙΤΙΜΕΣ, από περισσότερους συμπολίτες μας, με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος.

Ότι παιδαγωγικά βιώνω τη ζωή μου και σκηνοθετώ τον βίο μου.

Ότι επιμένω να κάνω τον θυμό μου επιθυμία, την απόγνωση επίγνωση και την απογοήτευση γοητεία με αγάπη, αλήθεια, συγχώρηση κι ευγνωμοσύνη.

Αυτή είναι η επίμονη προσπάθεια μας (και σε καμιά περίπτωση εμμονική), με την ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ», τους τομείς δράσης της, με την επιτακτική, απαραίτητη και ζητούμενη συνεργασία όλων μας.

Ας αναλάβουμε επιτέλους ξεκάθαρα ο καθένας και η κάθε μια, τις προσωπικές και συλλογικές ευθύνες μας, για το παρελθόν και το μέλλον μας.

Μα κυρίως για το παρόν μας σε όλους τους τομείς της ζωή μας, για την πορεία του τόπου μας και ολόκληρου του κόσμου.

Κως -Αιγαίο 26.5.2023

Μηνάς Γ. Χατζηαντωνίου

Κοινωνικός παιδαγωγός-Σκηνοθέτης

Υπεύθυνος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας

ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»
Δράσεις Επικοινωνίας Παιδείας Πολιτισμού

 

 

ADVERTORIALS