Νίκος Σταμ. Μανούσης: 8 Μαΐου 1945 – Σύμη: Επέτειος της υπογραφής του Πρωτοκόλλου παράδοσης της Δωδεκανήσου στους συμμάχους

Νίκος Σταμ. Μανούσης: 8 Μαΐου 1945 – Σύμη: Επέτειος της υπογραφής του Πρωτοκόλλου παράδοσης της Δωδεκανήσου στους συμμάχους

8 Μαΐου 1945 – Σύμη: Επέτειος της υπογραφής του Πρωτόκολλου παράδοσης της Δωδεκανήσου στους συμμάχους,  από τον αρχηγό των γερμανικών Δυνάμεων κατοχής, στρατηγό Wagener, στο Άγγλο Αρχιστράτηγο των Δυνάμεων της Μέσης Ανατολης, Page , στους Άγγλους, ταξίαρχο Moffat καί ναύαρχο Tennant και στον Ιερό Λόχο του συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε.

Screenshot_2243.jpg

Σάββατο 12 Μαϊου 1945, Εφημερίδα το ΒΗΜΑ:

Ο άγγελος της Νίκης του Μαραθώνος έφερε το γεμάτον χαρά μήνυμα εις τους Αθηναίους:-«Χαίρετε Νενικήκαμεν…»

Αιώνες μαρτυρικής δουλείας την εμαστίγωσαν την Ελληνικήν  Δωδεκάνησον που επανέρχεται τώρα εις την Μητρική αγκαλιά, και την εβύθισαν εις το πένθος και το αίμα αλλά δεν της συνέτριψον το φρόνημα  και την ψυχήν που έμειναν πάντα ελληνικά, δηλαδή υπερήφανα και αδούλωτα. Κάθε καρδιά ήταν ένα γαλάζιο όνειρο ενώσεως με την  Μητέρα Ελλάδα. Άνδρες και γυναίκες παιδιά κάθε γενεάς, εσυνέχιζαν δίχως κάμψη και έδειχναν την τίμια έχθρα τους προς κάθε κατακτητή, και εφύλαγαν υπερήφανη και αμόλυντη τη σημαία μας.

Από σήμερα οι χάρτες σημειώνουν με τα άγια ελληνικά χρώματα τα νησιά που, πάντα ελληνικά εις τη ψυχή τους, εσημειώνοντο όμως με ξένα χρώματα ξένων πατρίδων. Οι αύρες του Αιγαίου μεταφέρουν τα μηνύματα της μεγάλης εθνικής χαράς που πλημμυρίζει την Ελλάδα. Είναι η πρώτη χαρούμενη δόνησις, ύστερα από τόσες πικρίες, που υπενθυμίζει εις την ηρωική καρδιά της Ελλάδος ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει χαθεί από τον κόσμον της μεγάλης Νίκης κατά του φασισμού, δια την οποίαν η ίδια έδωσε τα πάντα. Είναι τόσον αυτονόητα, τόσον αδιαφιλονίκητα, τόσον απαράγραπτα τα εθνικά δίκαια της Ελλάδος, όπως ήταν και η επάνοδος της Δωδεκανήσου, ώστε δικαιούμεθα να προσδοκούμε με πίστιν εις νέα αγγέλματα εθνικής χαράς, που θα σημειώσουν την ολοκλήρωσιν των εθνικών μας πόθων.

Στο 28'.47''του ντοκιμαντέρ το διάγγελμα του αείμνηστου Νίκου Μανούση προς την Ελλάδα από τον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αμερικής (Νέα Υόρκη )σαν σήμερα !

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ADVERTORIALS