''Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα'' - Απολογισμός πεπραγμένων της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κω, με αναφορές που δεν έχουν προηγούμενο

''Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα'' - Απολογισμός πεπραγμένων της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κω, με αναφορές που δεν έχουν προηγούμενο

Πατήστε εδώ για να δείτε την αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων της διοίκησης!

Στην αίθουσα του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου της Κω (ΧΑΝΙ) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Μαρτίου η απολογιστική έκθεση των πεπραγμένων της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κω για τα 3 τελευταία έτη.

Οι δηλώσεις που έγιναν δεν έχουν προηγούμενο.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Σταμάτης Βασιλειάδης δήλωσε ότι από το 2017 και μέχρι να αναλάβει η τωρινή διοίκηση, η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε καταθέσει ισολογισμούς, σημειώνοντας μάλιστα ότι 1 εκατομμύριο ευρώ από το ταμείο του Νοσοκομείου επεστράφη στο Υπουργείο Υγείας καθώς δεν είχε χρησιμοποιηθεί. Με τον Υποδιοικητή του Νοσοκομείου Κω κ. Ηλία Χρυσόπουλο να δηλώνει ότι  η τωρινή διοίκηση για τα έτη από το 2017 μέχρι το 2021 έφτιαξε την οικονομική κατάσταση με βάση τα παραστατικά που υπήρχαν. Καταλογίζοντας προχειρότητα στην προηγούμενη Διοίκηση.

DSC_3050.JPG

Ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι επιθυμούν το νοσοκομείο της Κω να υπολειτουργεί, δίνοντας παράδειγμα όταν παθολόγος ο οποίος ήθελε να έρθει στο νησί μας κάλεσε τον Διοικητή του Νοσοκομείου δηλώνοντάς του ότι τον τρομοκρατούν για να μην έρθει στο Νοσοκομείο. Ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε ότι το παράπονό του όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι ορισμένοι γιατροί δεν έβαλαν πλάτη έτσι ώστε να βοηθήσουν το νοσοκομείο και την παθολογική κλινική, με τον κ. Χρυσόπουλο με τη σειρά του να σημειώνει ότι υπάρχουν γιατροί οι οποίοι δίνουν και την ψυχή τους και θα έπρεπε να λαμβάνουν καλύτερες απολαβές, ενώ υπάρχουν και γιατροί οι οποίοι πληρώνονται χωρίς να παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες, τονίζοντας ότι δεν θα αναφερθεί σε ονόματα, καθώς σκοπός δεν είναι  να κατηγορήσει ανθρώπους, αλλά πρακτικές.

Ακόμη ανέφερε χαρακτηριστικά: ''Η διοίκηση έχει ευθύνες, το μεγαλύτερο λάθος της διοίκησης ήταν από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα έπρεπε να δράσει θεσμικά και όχι να αναλωθεί σε συζητήσεις επί συζητήσεων για να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Υπάρχει ο δημοσιοϋπαλληλικός  κώδικας, δεν κάνεις τη δουλειά σου, μπορείς να πας κάπου αλλού.''

Για τις μετακινήσεις παθολόγων οι οποίοι κάλυπταν τα κενά για λίγες ημέρες ο Υποδιοικητής του Νοσοκομείου ανέφερε: ''Κατηγορηθήκαμε για την επιλογή μας να μετακινούνται γιατροί από άλλα νοσοκομεία για λίγες ημέρες στο Νοσοκομείο Κω. Αποδείχθηκε όμως σωτήριο, φέραμε 18 γιατρούς το 2022 και 4 μέχρι σήμερα για το 2023, καθώς ήταν η μοναδική λύση.''

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩ

Ο Διοικητής του νοσοκομείου αναφερόμενος στις εφημερίες των γιατρών ανέφερε ότι τις πρώτες 28 ημέρες  που ήρθε στο νησί μας, το 70% των γιατρών πήγε στον εισαγγελέα και ζήτησε να παραιτηθεί επειδή τους ζήτησε να εφημερεύουν, καταγγέλοντας ότι τέτοια κατάσταση μόνο στο νοσοκομείο της Κω έχει δει, ενώ ο Υποδιοικητής του Νοσοκομείου έκανε λόγο για μοναδικό καθεστώς καθώς δεν μπορείς όπως είπε, να εφημερεύεις, να βάζεις πρόσθετες εφημερίες και να μην βρίσκεσαι στο νοσοκομείο, κατηγορώντας ορισμένους γιατρούς ότι δεν έχουν συνείδηση.

Ο κ. Γιάννης Καμπανής ο οποίος είναι Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου αποκάλυψε ότι εδώ και 15 με 17 χρόνια έχει γίνει μια άτυπη συνεννόηση μιας γενικής συνελεύσεως γιατρών και της τότε διοίκησης ότι οι γιατροί όταν εφημερεύουν και ειδικά αυτοί που είναι μονής και διπλής ειδικότητας μπορούν να μένουν σπίτι και σε εύλογο χρόνο 3 με 5 λεπτά να καλούνται και να παρευρίσκονται στο νοσοκομείο.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου αποκάλυψε ότι οι εφημερίες ήταν και ο λόγος για το τεταμένο κλίμα που υπήρχε ανάμεσα στη Διοίκηση και τους γιατρούς καθώς ζητούσε όταν ένας γιατρός έχει ενεργή εφημερία να βρίσκεται συνεχώς στο νοσοκομείο ( πρέπει όμως να ληθεί το τεχνικό ζήτημα έλλειψης ενός δωματίου ξεκούρασης, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να αναπαύονται). Το κλίμα ηρέμησε, όπως είπε ο κ. Χρυσόπουλος, όταν η διοίκηση έκανε υποχώρηση και δέχθηκε οι εφημερίες να χαρακτηρίζονται ως ετοιμότητας και να μετατρέπονται σε ενεργές, όταν ο γιατρός μεταβεί στο νοσοκομείο έστω και για ένα περιστατικό και στη συνέχεια θα έπρεπε να μένει για το υπόλοιπο της εφημερίας του στο νοσοκομείο. Δυστυχώς αυτό δεν τηρήθηκε από ορισμένους γιατρούς, τόνισε ο κ. Χρυσόπουλος, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι κάποιοι γιατροί που εφημερεύουν δεν έρχονται στο νοσοκομείο και από τα 250 ευρώ της αμοιβής τους για την εφημερία, βάζουν άλλον ή άλλη συνάδελφο να κάνει την εφημερία, δίνουν τα 50 ευρώ, με εκείνους να κρατούν τα 200 ευρώ και να κάθονται σπίτι τους.

DSC_3067.JPG

Ο κ. Καμπανής παίρνοντας τον λόγο δήλωσε ότι ποτέ όλα αυτά τα χρόνια η Διοίκηση δεν τον κάλεσε, ως όφειλε θεσμικά, για να τον ενημερώσει ως Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου,  έτσι ώστε να συζητήσουν για τα προβλήματα. 

Ακόμη ο κ. Καμπανής ανέφερε ότι επεδίωξε μια παθολόγος Κώα να έρθει στο νοσοκομείο μας να προσφέρει τις υπηρεσίες της και μια απρεπής συμπεριφορά από γιατρό του νοσοκομείου, την έκανε να παραιτηθεί, το ίδιο συνέβη και με ακτινολόγο Κώα. Ρωτώντας τη Διοίκηση ''Τι κάνατε για αυτόν τον άνθρωπο που της έκανε αναφορά ότι δεν έχει επάρκεια, με αποτέλεσμα να φύγει; Δεν έκανε η διοίκηση τίποτα για αυτό.''

Η Διοίκηση του Νοσοκομείο απηύθυνε έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν την κατάσταση για κάποιες ώρες και να αμοίβονται με μπλοκάκι, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει γίνει πλάνο μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Το Νοσοκομείο Κω θα είναι καλλυμένο από παθολόγους γιατρούς οι οποίοι θα μετακινούνται στο νοσοκομείο μας, με ορισμένα χρονικά διαστήματα να υπάρχουν ταυτόχρονα και 2 παθολόγοι. Λέγοντας ακόμη ότι εάν βοηθούσαν και οι γενικοί ιατροί και οι ιδιώτες παθολόγοι του νησιού, τότε δεν θα υπήρχαν προβλήματα στην παθολογική κλινική.

Ο κ. Ηλίας Χρυσόπουλος έδωσε και μια είδηση λέγοντας ότι ο στρατιωτικός γιατρός ειδικότητας παθολογίας κ. Θεοδόσης Μ. Προύσαλης εξεδήλωσε ενδιαφέρον για να συνάψει σύμβαση με το νοσοκομείο της Κω.

DSC_3061.JPG

DSC_3063.JPG

Τοποθέτηση έκανε και ο γιατρός του νοσοκομείου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Κω κ. Γεώργιος Σανιδάς, δηλώνοντας ότι η σχέση της διοίκησης με τους γιατρούς ξεκίνησε σε ένα επίπεδο, όχι επιθυμητό, καθώς υπήρξε μια επιθετικότητα στην αρχή σε επίπεδο δηλώσεων,  η οποία έβαζε όλους τους γιατρούς στο ίδιο καλάθι. Μετά από ένα πρώτο στάδιο εντάσεων και ορισμένων γεγονότων, βρέθηκε ένας τρόπος ομαλοποίησης των πραγμάτων και το νοσοκομείο μπόρεσε να ανταποκριθεί, ενώ ταυτόχρονα έγινε και οικονομικό νοικοκύρεμα.

Ο κ. Σανιδάς ανέφερε ότι τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και δεν είναι καιρός να ανοίγονται μέτωπα, δηλώνοντας ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι τα προβλήματα θα λυθούν άμεσα, αν και η διοίκηση εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει, τονίζοντας παράλληλα ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει καταδείξει το πόσο ζόρικη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο, αν και γίνονται ορισμένες κινήσεις και έχει δοθεί δημοσιότητα στο όλο θέμα.

Στην παρουσίαση της απολογιστικής έκθεσης έγιναν παρεμβάσεις και από ορισμένους γιατρούς και συμπολίτη μας. Παρακάτω μπορείτε να δειτε τις δηλώσεις τους.

Την εκδήλωση παρουσίασης του απολογισμού συντόνισε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ζουζούνης.

DSC_3052.JPG

DSC_3057.JPG

DSC_3058.JPG

ADVERTORIALS