Η επιστολή του Δήμου Κω και φορέων του νησιού προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τα προβλήματα της δημόσιας υγεία στην Κω - Ζητούν συνάντηση μαζί του

Η επιστολή του Δήμου Κω και φορέων του νησιού προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τα προβλήματα της δημόσιας υγεία στην Κω - Ζητούν συνάντηση μαζί του

Η επιστολή του Δήμου Κω και φορέων του νησιού προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας στο νησί της Κω.

Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Κω η παράταξη της Δύναμης Αλλαγής πρότεινε, να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση για να δώσει λύσεις και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Κω να παραιτηθεί.  Η πρόταση χαρακτηρίστηκε λαϊκίστικη από τον Δήμαρχο Κω ο οποίος δήλωσε πως αυτή η επιστολή είναι το τελευταίο βήμα πριν υπάρξουν κινητοποιήσεις και η τοπική κοινωνία κινηθεί διαφορετικά.


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Αξιότιμε πρωθυπουργέ,

Αισθανόμαστε την ανάγκη να σας θέσουμε υπόψιν εκ νέου τα ήδη γνωστά προβλήματα που αφορούν στην υγειονομική κάλυψη του νησιού της Κω.

Ήδη μετά τις περυσινές κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας , έλαβαν γνώση της πραγματικής κατάστασης το γραφείο Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Υγείας και οι Βουλευτές του νομού Δωδεκανήσου.

Επειδή αντί λύσεων διαπιστώνουμε όξυνση των προβλημάτων, σε μια ενωτική κίνηση των επιστημονικών φορέων και της αυτοδιοίκησης του νησιού μας, επιλέξαμε να απευθυνθούμε σε εσάς ως μια ύστατη κίνηση για την αντιμετώπιση ενός πολυδιάστατου ζητήματος που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την κοινωνία του νησιού μας.

Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφουμε τα παρακάτω δεδομένα.

Στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κω αναφέρονται 40.000 κάτοικοι για δώδεκα μήνες και σχεδόν 1.400.000 επισκέπτες για 7 μήνες, πληθυσμιακό ισοδύναμο 130.000 κατοίκων με ανοδική τάση ετησίως που οφείλεται στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και σε αύξηση αριθμού των επισκεπτών.

Τα επίσημα στοιχεία κρατήσεων και οι προβλεπόμενες αυξήσεις αεροσκαφών δείχνουν ότι η αυξητική τάση συνεχίζεται με προοπτική να φτάσουμε περίπου τα 2 εκατομμύρια φιλοξενούμενους την επόμενη χρονιά.

Επιπλέον πρέπει να ληφθεί υπόψιν λειτουργεί εγκατάσταση φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών αποτελούμενη από το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ Κω όπου φιλοξενούνται αυτή την περίοδο περίπου 550 άτομα.

Με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι το νησί μας δεν μπορεί να εγγυηθεί στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους , στους επισκέπτες του και σε όσους φιλοξενεί στην προαναφερόμενη δομή όταν το νοσοκομείο από τον Ιούνιο του 2022 λειτουργεί χωρίς έστω έναν παθολόγο να υπηρετεί σε μόνιμη βάση.

Όσον αφορά στις ενέργειες που έχουν γίνει για την κάλυψη των κενών θέσεων παθολόγων αυτές δεν έχουν παράξει αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Πληροφοριακά κατά την προηγούμενη τουριστική περίοδο το κενό επιλέχθηκε να αντιμετωπιστεί με ολιγοήμερες μετακινήσεις ιατρών, συνολικά 18.

Αρωγοί στη φιλοξενία στάθηκαν εκφράζοντας τη διάθεση της τοπικής κοινωνίας ο Δήμος Κω η Ένωση Ξενοδόχων με την παροχή στέγης και τροφής για αυτούς τους γιατρούς.

Όμως η ολιγοήμερη παρουσία γιατρού στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας, δεν εμπέδωσε. Έδειξε ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με τέτοιο τρόπο το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί, ενώ οδήγησε σε απόγνωση και αίσθημα ανασφάλειας τον μόνιμο πληθυσμό ειδικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι προ ημερών , 8 Μαρτίου του 2023, η απεργία που διοργανώθηκε πανελλαδικά με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη, στην Κω μετατράπηκε σε συλλαλητήριο για την υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας και την έλλειψη παθολόγου στο νοσοκομείο.

Οι κάτοικοι του νησιού είναι πλέον αγανακτισμένοι και όχι άδικα.

Αξιότιμε πρωθυπουργέ,

Αναφερόμαστε σε εσάς μεταφέροντας το δίκαιο αίτημα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.

Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η κάλυψη και των 4 οργανικών θέσεων της παθολογικής κλινικής.

Ο μόνος τρόπος να καταστεί το νοσοκομείο Κω ελκυστικό προορισμός γιατρών και να καλυφθούν τα κενά, είναι η ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των προβλεπόμενων θέσεων.

Παράλληλα έως την οριστικοποίηση των προσλήψεων της προκήρυξης, εφόσον αποδώσει αυτή, θεωρείται επιβεβλημένη η συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την τοποθέτηση στρατιωτικών ιατρών ειδικότητας παθολογίας στο νοσοκομείο μας.

Επίσης άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι η πρόσληψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ για την πλήρη κάλυψη λειτουργίας, δύο ασθενοφόρων, ένα με έδρα την Κω και ένα με έδρα την Αντιμάχεια, ώστε να καλυφθεί το σύνολο του νησιού και το αεροδρόμιο.

Γενικότερα πρέπει να τονίσουμε ότι η τοπική κοινωνία με πολλούς τρόπους έχει εκφράσει την αρωγή της στο νοσοκομείο μας, ενώ ο Δήμος Κω έχει θεσμοθετήσει μηνιαίο στεγαστικό επίδομα για την προσέλκυση ιατρών.

Στο ίδιο πλαίσιο εκτιμούμε ότι πρέπει να εξετάσετε άμεσα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπουν στην τοπική αυτοδιοίκηση την οικονομική συμβολή της με την παροχή μηνιαίου επιδόματος , παραδείγματος χάριν μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ μηνιαίως , για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού στα κέντρα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία όπου παρατηρείται χρονικό έλλειμα ενδιαφέροντος για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση ζητούμε να θεσμοθετήσετε τη δυνατότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να κατασκευάζει κατοικίες τις οποίες θα μπορεί να παρέχει δωρεάν για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού.

Ο Δήμος μας δια του Δημάρχου έχει ήδη εκφράσει αυτή την πρόθεση.

Παράλληλα διαφοροποιήσεις του θεσμικού πλαισίου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ελκυστικότερο εργασιακό περιβάλλον σε νοσοκομεία όπως το δικό μας.

Επιπρόσθετα η παροχή οικονομικών κινήτρων για τη μετακίνηση ιατρών σε νησιωτικά νοσοκομεία με την επέκταση σε όλη τη διάρκεια του έτους του επιδόματος των 1.800 ευρώ που έχετε θεσμοθετήσει για τους 4 καλοκαιρινούς μήνες, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την επιστημονική εξέλιξη τους και τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα μετακίνησής τους σε νοσοκομείο προτίμησής τους, μετά την παρέλευση ικανού διαστήματος παραμονής σε νησιωτικά νοσοκομεία μπορεί να συνδράμει καθοριστικά στη στελέχωση του νοσοκομείου μας.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επεξήγηση η εξειδίκευση των προτάσεων μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους επιθυμούμε συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουμε δια ζώσης την υφιστάμενη κατάσταση στις σκέψεις και προτάσεις μας.

ADVERTORIALS