Καματερός Ηλίας: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ΥΓΕΙΑ

Καματερός Ηλίας: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ΥΓΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αγανάκτηση των κατοίκων της Κω για την παντελή απαξίωση της προστασίας της υγείας και της περίθαλψης στο νησί μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και είναι φυσικό την όποια απουσία αγωνιστικής διεκδίκησης από τους εκπροσώπους μας για το αυτονόητο δικαίωμα στην υγεία που έχουμε όλοι, να το καλύπτουν απεγνωσμένες προσπάθειες πολιτών που τείνουν να γίνουν «εξέγερση».

Εξέγερση από απλούς και φιλήσυχους πολίτες που δεν μπορούν να βλέπουν τους ανθρώπους τους να πεθαίνουν άδικα.

Όπως κάθε κινητοποίηση όμως πρέπει να μην αποτελέσει απλά μια εκτόνωση του θυμού και της αγανάκτησης, αλλά να έχει στόχους, να έχει σχέδιο, προτάσεις και στάδια, ώστε να μην απογοητεύσει.

Είναι δικαιολογημένη και σωστή η προσπάθεια των συμπατριωτών μας να θέλουν να πλαισιωθεί αυτή η κίνηση από όλους μας ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης γιατί μας αφορά όλους.

Πρέπει λοιπόν όλοι μας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Το να συμμετέχουμε όμως όλοι δεν σημαίνει ότι ισοπεδώνουμε τα πάντα και οδηγούμαστε σε λογικές του «όλοι ίδιοι είναι», « δεν γίνεται τίποτα», «να απέχουμε» κτλ, και να μην αναζητούμε την ρίζα του κακού.

Αν είναι έτσι, τότε ποιος περιμένουμε να δώσει λύσεις; Εγώ προσωπικά στηρίζω την κίνηση έστω χωρίς άμεση συμμετοχή για να μην παρεξηγηθώ σαν υποψήφιος και δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση για αναζήτηση ευθυνών, όμως έχω κάνει προτάσεις κατά καιρούς που επικαιροποιημένες τις καταθέτω.

  1. Αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη στα νησιά, ώστε να δημιουργηθεί ξεχωριστή διεύθυνση υγείας (τώρα υπαγόμαστε στη 2η ΔΥΠΕ)
  2. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά με κατηγοριοποίηση τους, ώστε η Ρόδος να είναι περιφερειακού επιπέδου, η Κως νομαρχιακού και ούτω καθεξής. (Δεν είναι λογικό η Λευκάδα π.χ. που έχει 21.000 κατοίκους και συνδέεται οδικά με την ηπειρωτική χώρα να έχει νοσοκομείο νομαρχιακού επιπέδου και η Κως να μην έχει παθολόγο).
  3. Οι οργανισμοί των νησιωτικών νοσοκομείων να μην καθορίζονται από τον αριθμό κλινών των νοσοκομείων αλλά από τις ανάγκες κάλυψης των γειτονικών νησιών και των επισκεπτών. Έτσι ένα ενισχυμένο νοσοκομείο νομαρχιακού επιπέδου με ενισχυμένο οργανισμό θα μπορεί να καλύπτει όλο το συγκρότημα βόρειας Δωδεκανήσου ακόμα και με βραχύβιες αποσπάσεις ή  επισκέψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων στα γειτονικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
  4. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ στα νησιά με ανεξάρτητη λειτουργία και πλωτά ασθενοφόρα και στη Ρόδο και στην Κω, καθώς και ελικόπτερο μόνο για Δωδεκάνησα.
  5. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δημιουργία ΤΟΜΥ στην Αντιμάχεια και στελέχωση της υπάρχουσας, αρμοδιότητες και χρηματοδότηση στην τοπική αυτοδιοίκηση για την πρωτοβάθμια υγεία
  6. Λειτουργία με οργανισμό και στελέχωση του κέντρου υγείας Αντιμάχειας.
  7. Για την προσέλκυση γιατρών. Το να μην είναι οι θέσεις μονήρεις οπωσδήποτε βοηθά στην προσέλευση γιατρών, δεν φτάνει. Όμως μπορούν να γίνουν και τα εξής:

Α. αύξηση των μισθών ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των νησιών στο τριπλάσιο τουλάχιστον του σημερινού

Β. κίνητρα σύντομης ανέλιξης καθώς και συνυπηρέτησης

Γ. για την επιστημονική εξέλιξη και καριέρα των ιατρών που αυτή τη στιγμή είναι αντικίνητρο για τη θητεία τους σε περιφερειακά νοσοκομεία μπορούν να γίνονται συνέδρια, τακτικά σεμινάρια, ολιγοήμερες επισκέψεις καθηγητών από πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ανταλλαγές και ομογενοποιήσεις νοσοκομείων, πληρωμένων εκπαιδευτικών τριμήνων ή εξαμήνων σε μεγάλα νοσοκομεία εσωτερικού και εξωτερικού και άλλα

Δ. δημιουργία (ακόμα και με ΣΔΙΤ) κατοικιών για τη διαμονή των γιατρών και των οικογενειών τους

  1. Οι υποδομές του νησιού προσφέρονται για αυτές τις δράσεις, εκτός βέβαια από τις κτιριακές, για αυτό ένα νέο νοσοκομείο νομαρχιακού επιπέδου είναι απαραίτητο, αφού οι δυνατότητες του υπάρχοντος λόγω θέσης και επιφάνειας έχουν εξαντληθεί. Δεν πρέπει όμως ο στόχος αυτός να μας από προσανατολίζει από την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων ζωής που έχουμε τώρα, γιατί για όλους αυτούς τους επανασχεδιασμούς χρειάζεται χρόνος αλλά και πολιτική βούληση που θα ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας και όχι να το απαξιώνει οδηγώντας στον ιδιωτικό τομέα.

Για αυτό για άμεσες λύσεις πρέπει:

  • · να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου με αύξηση 50%, όπως προβλέπει ο νόμος 4600/2019 (άρθρο 125) και να γίνουν προκηρύξεις για πολλαπλές θέσεις
  • · να δοθούν μισθοί για τους γιατρούς που θα έρθουν στα νησιά τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι
  • · να δεσμευτούν δωμάτια σε ξενοδοχεία σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων και κατοικίες με πληρωμή από το δημόσιο για τη διαμονή των γιατρών και των οικογενειών τους
  • · να αξιοποιηθούν οι στρατιωτικοί γιατροί έφεδροι και μόνιμοι

Η κατάσταση είναι έκτακτης ανάγκης!

Ηλίας Καματερός

αρχιτέκτονας

ADVERTORIALS