Ο Εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στην Κω - Από πότε καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού

Ο Εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στην Κω - Από πότε καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου, του Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχου Σπύρου Κογιάννη, ενστόλων, εκπροσώπων των τοπικών αρχών,φορέων και πλήθους κόσμου έγινε και φέτος ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του Πυροβολικού, στο Στρατόπεδο «Αντ/γου Θ. Τσακαλώτου» στη Μεσαριά της Κω.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στην οποία χοροστάτησε ο κ.κ. Ναθαναήλ αναγνώσθηκε η ημερήσια διαταγή και έγινε παρουσίαση οπλικών συστημάτων. 

Ακολούθησε δεξίωση σε αίθουσα του Στρατοπέδου όπου προσφέρθηκαν στους παριστάμενους λουκουμάδες και κονιάκ, παράδοση που διατηρείται μέχρι σήμερα από το 1829.

H ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ

Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου και επιφανούς Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας.

Η νεαρή Βαρβάρα φωτίσθηκε από την Αλήθεια του Θείου Λόγου και ασπάσθηκε το Χριστιανισμό. Το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε, απαρτιζόταν από φανατικούς ειδωλολάτρες αλλά παρά τις προσπάθειές τους να μεταπειστεί, η απόφασή της ήταν σταθερή και αμετάκλητη. Ο πατέρας της τότε την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, για να την τιμωρήσει με σκοπό να την επαναφέρει στην ειδωδολατρία. Ο Έπαρχος την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια για να απαρνηθεί το Χριστό.

Τελικά αποκεφαλίσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της με ξίφος, «ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει και ο βιογράφος της Συμεών. Για την αμετάκλητή απόφασή της να μην απαρνηθεί τον Χριστό παρά τα βασανιστήρια που υπέστη, ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας. Κατά την παράδοση Θεία Δίκη, με την μορφή κεραυνού, κατέκαυσε το δήμιο-πατέρα της καθώς αποχωρούσε από το χώρο του μαρτυρίου.

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού. Για το λόγο αυτό από το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού. Την 4η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε, στο μόλις συγκροτημένο «Τάγμα Πυροβολιστών», όπως ονομαζόταν τότε ο πρώτος εορτασμός της Αγίας, ως προστάτιδας του Πυροβολικού. Στους επισκέπτες προσφέρθηκαν λουκουμάδες με κονιάκ. Το ίδιο επαναλήφθηκε και κατά το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια παράδοση, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα.

ADVERTORIALS