Η Παρουσίαση του βιβλίου του Τιμολέοντα Κουτσουράδη με τίτλο ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΙ

Η Παρουσίαση του βιβλίου του Τιμολέοντα Κουτσουράδη με τίτλο ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΙ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα,10 Αυγούστου 2022, στο κατάμεστο  Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο (Χάνι) στην Κω, η παρουσίαση του βιβλίου του  Τιμολέοντα  Κουτσουράδη με τίτλο ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΙ. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Λύκειο Ελληνίδων-Παράρτημα Κω με τη στήριξη του ΔΟΠΑΒΣ.  Παράλληλα στον εσωτερικό χώρο του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου λειτούργησε Έκθεση με αυθεντικό αρχειακό υλικό, από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων-Παράρτημα Κω Τέτη Φάκκου, ενώ το βιογραφικό του συγγραφέα ανέγνωσε η γραμματέας του Λυκείου, Ευαγγελία Τσάμπαλα. 

Το βιβλίο παρουσίασε ο Επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης, ο οποίος σκιαγράφησε τα περιστατικά που αναλύονται διεξοδικά στο βιβλίο, αναφέρθηκε στο θέμα του εθνικού διχασμού και μέσααπό την παρουσίαση του βιβλίου ξετυλίχτηκε το κουβάρι της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Στο βιβλίο του  ο Τιμολέων Κουτσουράδης  χρησιμοποιεί τη δίκη για να φωτίσει εκ νέου το γεγονός, αλλά και το αποτύπωμα που άφησε η δίκη και η εκτέλεση των έξι στην Ελλάδα. Με την εκτέλεση των έξι,  έπεσε η αυλαία της πιο δραματικής περιόδου της νεότερης ελληνικής ιστορίας, η οποία άρχισε με το κίνημα στου Γουδή το 1909 και τελείωσε με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εκτέλεση των "ενόχων" της, πάλι στου Γουδή, το 1922. Η προϊστορία όμως αυτής της δραματικής περιόδου, που θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν θέμα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, αρχίζει λίγα χρόνια νωρίτερα, από μία άλλη, επίσης δυσάρεστη για την Ελλάδα, χρονολογία, το 1897 (Ο «ατυχής» πόλεμος του 1897).

 Πέρα  από τους έξι καταδικασθέντες σε θάνατο και εκτελεσθέντες, δηλαδή του στρατηγού Γεωργίου Χατζ(η)ανέστη καθώς και των πρώην πρωθυπουργών Δημητρίου Γούναρη, Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Νικολάου Στράτου και των πρώην υπουργών, Στρατιωτικών και Εξωτερικών αντίστοιχα κατά την επίδικη περίοδο, Νικολάου Θεοτόκη και Γεωργίου Μπαλτατζή, υπήρχαν δύο ακόμη υπόδικοι: ο ναύαρχος Μιχαήλ Γούδας και ο στρατηγός Ξενοφών Στρατηγός, οι οποίοι κι αυτοί ασκησαν υπουργικά καθήκοντα κατά τη διετία 1920-1922. Αυτοί όμως καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά. Στη συνέχεια αποφυλακίστηκαντο 1924.

Με τον όρο Δίκη των έξι έχει καταγραφεί στην ελληνική ιστορία η δίκη ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου στο οποίο παραπέμφθηκαν από την Επαναστατική Επιτροπή που είχε αναλάβει την εξουσία με την επανάσταση του 1922 για να τιμωρηθούν οι θεωρούμενοι ως υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τρεις πρώην πρωθυπουργοί, δύο υπουργοί και ένας στρατηγός στο απόσπασμα. Στις 31 Οκτωβρίου άρχισε η δίκη και μετά από 15 ημέρες, στις 15 Νοεμβρίου η ετυμηγορία για τους 6 ήταν η θανατική ποινή, οι οποίοι εκτελέστηκαν στου Γουδή πίσω από το νοσοκομείο Σωτηρία.  

ADVERTORIALS