Η ημερίδα του Α.Σ. ΦΟΙΒΟΣ Κω με προσκεκλημένο τον Δημήτρη Παπανικολάου - «Η συμβολή του ομαδικού παιχνιδιού στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού»

Η ημερίδα του Α.Σ. ΦΟΙΒΟΣ Κω με προσκεκλημένο τον Δημήτρη Παπανικολάου - «Η συμβολή του ομαδικού παιχνιδιού στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού»
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Α.Σ. ΦΟΙΒΟΣ ΚΩ Νίκος Μιμερίνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου. 
 
 
Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε σήμερα το πρωί, 30 Ιουλίου 2022, στη μαρίνα της Κω, ο Α.Σ. Φοίβος Κω, στο πλαίσιο του 5ου Kos 3X3 Basketball Festival, με θέμα: «Η συμβολή του ομαδικού παιχνιδιού στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού». Επίσημος προσκεκλημένος στην ημερίδα ο διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Παπανικολάου.
 
 
Στην ημερίδα  η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Δροσή Τζέκου και ο καθηγητής ειδικής φυσικής αγωγής, περιφερειακός συντονιστής Aιγαίου Special Olympics Hellas   Κωνσταντίνος Χατζηδαυίδ μίλησαν για τον αυτισμό και τα φάσματά του και πως τα παιδιά με αυτισμό μέσα από τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλήματος σχεδιασμένο για τις δικές τους ανάγκες μπορούν να έχουν πολλά σωματικά και ψυχικά οφέλη. Η  ψυχολόγος Μαρία Δρόσου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, στο πόσο απροετοίμαστους βρίσκει τους γονείς η ανακοίνωση της διάγνωσης και στα συναισθήματα που βιώνουν αντιδρώντας στη διάγνωση μέχρι να το αποδεχτούν και να ενεργήσουν ανάλογα.  
 
Στην αρχή της ημερίδας τοποθετήθηκε ο  Δρ. Νάσσερ Λόζα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας και καλός φίλος της Κω. Στη συνέχεια ο Α.Σ. Φοίβος Κω  απένειμε στον Δρ. Νάσσερ Λόζα τιμητική πλακέτα καθώς και σε όλους τους ομιλητές. 
 
 
Ο διεθνής βετεράνος  καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Παπανικολάου ως επίσημος προσκεκλημένος του Α.Σ. Φοίβος Κω, μίλησε στο κοινό,
για το φάσμα του αυτισμού στο οποίo βρίσκεται τόσο ο ίδιος όσο και η κόρη του. Ο διεθνής μπασκεμπολίστας εξήγησε πως πολλές φορές οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον αυτισμό ως πρόβλημα υγείας ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Υπάρχουν 200.000 οικογένειες, στην Ελλάδα που έχουν ένα άτομο στο φάσμα. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στην εκπαίδευση, με κατάλληλη στήριξη και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, να ειπωθούν πράγματα για το μπούλινγκ, σημείωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου.  
 
Σε άλλο σημείο ο Δημήτρης Παπανικολάου ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα ένα στίγμα στα παιδιά που έχουν αυτισμό. Ειδικά στην επαρχία. Δεν είναι κακό… Ανέφερε, επίσης, ότι έμαθαν για την κόρη τους ότι βρίσκεται στο φάσμα όταν ήταν 3,5 και ότι της το είπαν στα 15, για να μπορεί να καταλαβαίνει.
 
 Όσο για το πως έμαθε ο ίδιος ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού αποκάλυψε ότι  όταν το ανακάλυψε ήρθε η αποδοχή και η κατανόηση.
 
Ο αυτισμός έχει διάφορες λειτουργικότητες και όλη αυτή την προσπάθεια με το UniquAll, την ξεκίνησε ο Δημήτρης Παπανικολάου  λόγω της κόρης του,  ο οποίος έχει αφιερωθεί στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το σύνδρομο Άσπεργκερ, μια διαταραχή του Φάσματος του Αυτισμού.

Το UniquAll είναι ένα αθλητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την ενδυνάμωση και την εξέλιξη παιδιών με ειδικές ικανότητες.

Αποστολή του UniquAll είναι η παροχή κατάλληλου περιβάλλοντος και ευκαιριών συν-εκπαίδευσης και συν-άθλησης μεταξύ παιδιών τυπικής ανάπτυξης και παιδιών με ειδικές ικανότητες. Ο πρώτος χρόνος του προγράμματος θα επικεντρωθεί στα παιδιά που ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού. Οι δραστηριότητες του προγράμματος θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών, ενώ θα αποτελέσουν «όχημα» ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, με σκοπό την αλλαγή νοοτροπίας και στάσης απέναντι στη διαφορετικότητα.

 Συνοδοιπόροι και πρεσβευτές του προγράμματος, είναι ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μοναδικός Έλληνας μέλος του Hall of Fame, Νίκος Γκάλης, και ο πρωταθλητής και δις MVP του NBA, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Οι αθλητικές – εκπαιδευτικές δράσεις του UniquAll θα αναπτυχθούν σε δύο ανεξάρτητα προγράμματα,  εντός δύο διαφορετικών πλαισίων: του σχολικού περιβάλλοντος και των αθλητικών σωματείων. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης σε σχολεία ειδικής και τυπικής εκπαίδευσης και το πρόγραμμα εκπαίδευσης σε συνεργασία με αθλητικά σωματεία για παιδιά με ειδικές ικανότητες και για παιδιά τυπικής ανάπτυξης θα υλοποιείται σε διαφορετικά χρονικά και χωρικά πλαίσια, ενώ θα αποτελείται και από ανεξάρτητες δραστηριότητες. Και τα δύο προγράμματα, όμως, θα έχουν έναν κοινό σκοπό.

Πολύτιμος αρωγός στο όραμα του UniquAll ο Γιάννης Τσουμπρής, αναλαμβάνοντας τη σχεδίαση και την υλοποίηση του προπονητικού προγράμματος. Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής Καλαθοσφαίρισης σύστησε πρώτος το καινοτόμο πρόγραμμα της Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής στην Ελλάδα, έχοντας μεγάλη εξειδίκευση και σημαντική εμπειρία στη διδασκαλία παιδιών που βρίσκονται το Φάσμα του Αυτισμού.

Το UniquAll αποσκοπεί να αποτελέσει το έναυσμα για την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας προς την αποδοχή της διαφορετικότητας. Αποστολή του είναι η εκπλήρωση της συμπερίληψης των ατόμων και η υιοθέτηση τρόπων προσαρμογής της λειτουργίας της κοινωνίας, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες και ίσες προοπτικές, εντός και εκτός των αθλητικών χώρων.

 
 
 
 
ADVERTORIALS