Ο Νίκος Μυλωνάς για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κω

Ο Νίκος Μυλωνάς για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κω

Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

Πολύ ωραία ήταν τα πράγματα στην σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού!

να πιστέψουμε πως είναι αληθινά;

---Το κλίμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου Κω με φιλοξενούμενο τον κ. Πρωθυπουργό συνοδευόμενο από 4 υπουργούς, τους 4 βουλευτές Δωδεκανήσου της Ν.Δ, του κ. Περιφερειάρχη, παρουσία του Δημάρχου και των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, ήταν γιορταστικό.

Αιτία; Η (αναμενόμενη) υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη για το νέο νοσοκομείο της Κω!

‘’Ξεκινούμε αμέσως!΄΄ μας είπε, ‘’από αύριο κιόλας ξεκινούν οι μελέτες!’’, για να συμπληρώσει ότι θα κινηθούμε στα πρότυπα του νέου νοσοκομείου Λευκάδας! (το έχουμε ακούσει και από τον κ. Δήμαρχο).. Γνωρίζοντας ότι η υπόσχεση του έχει ένα βαθμο αβεβαιότητας (το 1990 για πρωτη φορά ο τότε Πρωθυπουργός μας είπε ότι ΄΄η πατριδα του Ιπποκρατη δικαιουται το νέο νοσοκομείο!) πρόσθεσε ότι ‘’ η χρηματοδότηση είναι δεδομένη από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η κυβερνηση. Αυτή η πρωθυπουργική εξξαγγελία καλυψε όλες τις άλλες προσφορές του στο νησί μας. Απαντώντας στον πρόεδρο του Δικηγορικου συλλόγου που εξεφρασε την λυπη του για την μη αναφορά στο νέο Δικαστικό μέγαρο Κω, απήντησε ότι και αυτό θεωρειται δεδομένο! Για το πρόβλημα με την κακη ποιοτητα του νερού στο διαμερισμα των Ηρακλειδων θα δοθούν 27 εκ.! κλπ. Οι ελλείψεις στο νοσοκομείο Κω και τα προβλήματα κρατικών υποδομών του νησιού μας θεωρηθήκαν παρωνυχίδες που λύνονται! Όλα τα υπερκάλυψε η εξαγγελία του νέου νοσοκομείου.

--- Στα εορταστικό κλίμα της συνάντησης συνέβαλαν όλες οι τοποθετήσεις των τοπικών εκπρόσωπων μας. Με τον τρόπο του ο καθένας. Όμως όλοι είχαν να που ένα καλό λόγιο για τον πρωθυπουργό: ο άξιος και αεικίνητος αρχηγός, ο καλός καπετάνιος, ο πρωθυπουργός που μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι, ο ικανός ηγέτης που αντιμετώπισε πρωτόγνωρες κρίσεις με μεγάλη επιτυχία κλπ.

Όλα είναι καλά! όλα είναι ωραία! γίνονται μεγάλες αλλαγές! ο τόπος αλλάζει, όλα γίνονται με στόχο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, άγονη γραμμή δεν υπάρχει, τουρισμό πολύ και μάλιστα ποιοτικό έχουμε κλπ. Σε αυτό το πασιφανές μονόπλευρο κλίμα εξευγενισμένου φιλοκυβερνητισμού, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει αυτοκριτική σε μέτρα της κυβέρνησης! Αναφορά στην ‘’οικολογική’’ υποχρεωτική προμήθεια ηλεκτρικών ΤΑΧΙ έως το τέλος του 2025 από τους επαγγελματίες του κλάδου, που αντιδρούν!  Είναι φυσικό ως ένα βαθμό οι υψηλές παρουσίες από την κυβερνητική πυραμίδα και οι μεγάλες υποσχέσεις να επηρεάζουν τις τοποθετήσεις των παρόντων. Εδώ όμως τα πράγμα παραήταν! Μίλησαν όλοι ευχάριστα και ωραία, λέγοντας στους επισκέπτες μας αυτά που αρέσουν, επιβραβεύοντας αλλήλους έτσι που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως ήταν τοποθετήσεις αληθινές και ειλικρινείς.

--- Πως είδατε τις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού; ρωτούμε στην Κανάρη.

-- Σήμερα μου ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ και είναι δεκαπλάσιος των συνηθισμένων, θα τρελαθώ!

---Έχουμε περισσότερο κόσμο που ξοδεύει περισσότερα, είπε ο υπουργός.

--Κόσμο έχει άλλα εμείς βλέπουμε ότι το ταμείο μας κάθε μέρα να είναι πενιχρό!

--- Θα κάνει την Κω νησί ποδηλάτου! είπε ο κ. Χ

--Μα! βάζουν τους στύλους φωτισμού πάνω στην άσφαλτο, που θα γίνει ο ποδηλατοδρόμος;

Η πιο σημαντική παράληψη της συνάντησης δεν ήταν η μη αναφορά στο προσφυγικό όπου ο πρωθυπουργός αυτό-βραβεύτηκε για την λύση που εφήρμοσε και εφαρμόζει, παρά τις αντιδράσεις της ίδιας της Ε.Ε. Το σημαντικότερο ήταν η απουσία αναφοράς στο Εθνικής σημασίας θεμα λόγω της εθνικιστικής επιθετικής πολιτικής της άρχουσας τάξης της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση και αμφισβήτηση κυριαρχίας. Προφανώς δεν αξιώνει κανείς την εκλαΐκευση της εξωτερικής πολιτικής. Αξιώνουμε όμως να γνωρίζουμε αν η μέχρι σήμερα πολιτική αλλάζει και προς ποια κατεύθυνση. Αξιώνουμε να πληροφορούμαστε επιλογές που αφορούν τα νησιά μας από τους πολιτικούς μας ηγέτες και όχι από διαρροές και ξένους πολιτικούς. Έπρεπε να πούμε στον κ. Μητσοτάκη: κανείς μας εδώ δεν θέλει και δεν πρέπει να βρεθεί στην θέση των Κυπρίων! (Θυμίζουμε επίσκεψη και δηλώσεις κ. Παυλόπουλου 2006).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: για την χρηματοδότηση του νοσοκομείου η αβεβαιότητα είναι τεράστια παρά την πρωθυπουργική εξαγγελία. Η Λευκάδα (πιο σεισμογενής περιοχή της χώρας) για να το πετύχει την αντικατάσταση του παλιού νομαρχιακού νοσοκομείου της, δέσμευσε όλους τους πόρους που δικαιούνταν από τις κατανομές ΕΣΠΑ 2 περιόδων (2Χ7=14 ετών) και βοήθησε πολύ η τοπική συμμετοχή. Σήμερα λειτουργεί με πολλές ελλείψεις. Το ερώτημα είναι: όταν δεν υπαρχει κεντρική πολιτική στήριξης του κρατικού συστήματος υγείας η κατασκευή νέων κτηρίων τι προβλήματα θα λύσει; Η πολιτική των κυβερνήσεων από το 2010 είναι η μείωση της χρηματοδότησης του συστήματος.

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS