Το πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην Κω

Το πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην Κω

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2193/1994 (Φ.Ε.Κ.32/Α/1994) με τις οποίες  καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της   γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών , ορίστηκε ο φετινός εορτασμός να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαΐου 2022.

Ο εορτασμός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923, με αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε λαό προσφύγων και διασποράς.

           Με το ΠΔ 99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή , που περιλαμβάνουν :

 

ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ-ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ

  • Γενικός σημαιοστολισμό από την όγδοη πρωινή ώρα  μέχρι τη δύση του ηλίου, της 22ης Μαΐου.
  • Φωταγώγηση Δημοσίων , Δημοτικών και Κοινοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών ,από την δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

               

         ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2022

 

Ώρα 12.00: Δοξολογία στον Ιερό Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Αρρεναγωγείου. Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κω «Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ» κος Ναβροζίδης Χαράλαμπος

 

Ωρα 12:30 Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ με τον ιερό κλήρο της πόλης και κατάθεση στεφάνων στο Βωμό της Πατρίδας με την παρουσία των Αρχών και του Λαού.

*Η 80 ΑΔΤΕ προς την οποία κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται για τη διάθεση

Αγήματος και συνοδεία στρατιωτικής μπάντας.

 

-Τελετάρχης ορίζεται η κα Γιάχου Δήμητρα, υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Κω.

 

Σημείωση: Προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό :11.45 στο Ηρώο 12.25

 

Αποδέκτες για κοινοποίηση ο Δήμος Κω και Nισύρου για τις δικές τους ενέργειες.

        

Επισημαίνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.  

   

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟΥ

                                   

        ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                            

ADVERTORIALS