Βροντερό παρών από τους Κώους στο Παγκωακό Συλλαλητήριο για την υγεία

Βροντερό παρών από τους Κώους στο Παγκωακό Συλλαλητήριο για την υγεία

Μεγάλη η συμμετοχή των Κώων στο Παγκωακό Συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου, έξω από το Νοσοκομείο της Κω, επί της οδού Ιπποκράτους.

Πρόκειται για μια από τις πρωτοβουλίες, για τη διεκδίκηση λύσεων στα ζητήματα της δημόσιας υγείας στο νησί μας, μετά από απόφαση της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κω.

Να σημειωθεί ότι αρκετοί φορείς, σύλλογοι αλλά και τοπικές οργανώσεις των κομμάτων, δήλωσαν τη στήριξή τους στη συγκεκριμένη κινητοποίηση έτσι ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην κεντρική εξουσία, με στόχο τη διεκδίκηση λύσεων στα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας μας, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας στην Κω.

Τη συγκέντρωση συντόνισε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κω Διονυσία Τελλή - Τσιμισίρη, ενώ ομιλίες εκφώνησαν ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Έπαρχος Κω - Νισύρου Γιάννης Καμπανής, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω Μαρία Φρατζάκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου Κω Κατερίνα Γαβαλά και η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κω, Γαρυφαλιά Καρανάσιου.

Οι ομιλητές τόνισαν τις ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο μας σε προσωπικό με τον οργανισμό του νοσοκομείου Κω να χαρακτηρίζεται απαρχαιωμένος, την ακατάλληλη κτηριακή δομή αλλά και το μη ελκυστικό επιστημονικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι δημόσιες δομές υγείας του νησιού μας να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι υπήρξε συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τα κόμματα, με βασικό μήνυμα ότι η υγεία ενώνει, ενώ ο Δήμαρχος Κω ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την επικεφαλής της παράταξης Όραμα + Δράση Ιωάννα Ρούφα η οποία όλες αυτές τις ημέρες συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες που γίνονται για την οργάνωση των κινητοποιήσεων. 

Την Τετάρτη 11 Μαΐου το Συντονιστικό Όργανο που συγκροτήθηκε σύμφωνα με την απόφαση της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, για τη διεκδίκηση λύσεων στα ζητήματα της δημόσιας υγείας στο νησί μας, θα μεταβεί στην Αθήνα για κάνει επαφές με τα γραφεία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού αλλά και όλων των κομμάτων, έτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις για την όσο πιο γρήγορη επίλυση των προβλημάτων.

Δείτε παρακάτω όλες τις ομιλίες καθώς και φωτορεπορτάζ από τη συγκέντρωση.


Το ΨΗΦΙΣΜΑ που εγκρίθηκε στο σημερινό Παγκωακό Συλλαλητήριο για τη στήριξη των δομών δημόσιας υγείας στην Κω

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΓΚΩΑΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

ΚΩΣ 6 ΜΑΙΟΥ 2022

Οι πολίτες του νησιού της Κω που ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω και συμμετείχαμε στο Παγκωακό Συλλαλητήριο της 6ης Μαϊου, ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση την λήψη μέτρων για την άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού μας, με μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και με σύγχρονο μηχανολογικό – τεχνολογικό εξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο Κω – Κ.Υ. Κω «Ιπποκράτειον» και στην ΤΟ.Μ.Υ. (Τοπική Μονάδα Υγείας) Κω, καθώς και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.

Βιώνουμε την αγωνία, τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας και του ιατρικού κόσμου, των εργαζόμενων στις δομές υγείας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας του νησιού μας, κυρίως από την σοβαρή έλλειψη σε κρίσιμες ειδικότητες στο Νοσοκομείο μας, που πρέπει άμεσα να καλυφθούν, χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση, η οποία μπορεί να στοιχίζει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Ζητάμε ΑΜΕΣΑ την κάλυψη των κενών θέσεων με μετακινήσεις ιατρών από κεντρικά νοσοκομεία, και την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών για μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1) Σύνταξη νέου σύγχρονου Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κω λαμβάνοντας υπόψη και την εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 125 του Ν. 4600/2019 (ΦΕΚ 43/9-3-2019, Τεύχος Πρώτο).

2) Θεσμοθέτηση οικονομικών και άλλων κινήτρων για την κάλυψη θέσεων ιατρών στα νησιά.

3) Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου με ταχείες διαδικασίες για την κάλυψη κενών θέσεων που προβλέπονται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου.

4) Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

5) Ενίσχυση της 1ης ΤΟΜΥ Κω άμεσα με την προκήρυξη όλων των προβλεπόμενων θέσεων ιατρών.

6) Ένταξη κατασκευής του νέου Νοσοκομείου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

7) Λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας με επικαιροποίηση της απόφασης για παραχώρηση ή όποιας άλλης πρότασης αξιοποίησής του αποφασίσει το Δ.Σ..

8) Ενίσχυση του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου.

9) Άμεση κάλυψη των κενών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για την κάλυψη του συνόλου των συμπολιτών μας που χρήζουν περίθαλψης.

10) Πρόσληψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ για την πλήρη κάλυψη λειτουργίας δύο ασθενοφόρων, ένα με έδρα την Κω και ένα με έδρα την Αντιμάχεια.

11) Διαχωρισμό της Β΄ ΔΥΠΕ και τη λειτουργία της για την περιοχή μας ως Περιφέρειας Αιγαίου.

12) Οι νέοι πανεπιστημιακοί γιατροί να υπηρετούν υποχρεωτικά για 2 έτη σε παραμεθόριες και νησιώτικες περιοχές της χώρας.

ΖΗΤΑΜΕ:

Με πρωτοβουλία του Δήμου Κω να κατατεθεί προσφυγή στο «Συνήγορο του Πολίτη» και στον ευρωπαίο «Συνήγορο του Πολίτη» για τα θέματα των δομών υγείας στο νησί μας.

Να ενημερωθούν για το παρόν ψήφισμα η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τα Κόμματα του Κοινοβουλίου.

ADVERTORIALS