Θεοδωρικάκος - Μηταράκης: Αβάσιμες οι καταγγελίες του Παρατηρητηρίου για επαναπροωθήσεις μεταναστών

Θεοδωρικάκος - Μηταράκης: Αβάσιμες οι καταγγελίες του Παρατηρητηρίου για επαναπροωθήσεις μεταναστών

Οι δύο υπουργοί εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τη σοβαρή τους ανησυχία και λύπη για την ποιότητα της έκθεσης - Υιοθετεί άκριτα καταγγελίες βασιζόμενες αποκλειστικά σε συρραφή τηλεφωνικών συνεντεύξεων αναφέρουν 

Σε απάντηση της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Η χρήση των μεταναστών από την Ελλάδα ως βοηθών της αστυνομίας σε περιστατικά pushbacks», αισθανόμαστε την υποχρέωση να εκφράσουμε τη σοβαρή μας ανησυχία και λύπη για την ποιότητα της έκθεσης σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Οι δύο υπουργοί στην απάντησή τους σημειώνουν: «Πρώτον διότι η οργάνωση υιοθετεί άκριτα καταγγελίες βασιζόμενες αποκλειστικά σε συρραφή τηλεφωνικών συνεντεύξεων, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει βάσει αξιόπιστων και βάσιμων αποδεικτικών στοιχειών.

Δεύτερον οι όποιες περιγραφές δράσης αλλοδαπών στα σύνορα, αν ευσταθούν και σε όσο βαθμό τυχόν ευσταθούν, προδίδουν μάλλον συγκρούσεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. Κυκλώματα τα οποία δυστυχώς συνεχίζουν να λειτουργούν και να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Τακτικές όπως αυτές που περιγράφονται στην έκθεση δεν ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές διαδικασίες των ελληνικών αρχών και της FRONTEX που μάχονται καθημερινά τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και σώζουν ανθρώπινες ζωές. Τονίζουμε πάντως ότι, η ενισχυμένη παρουσία στον Έβρο έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των παράνομων αφίξεων και σε τεράστια απώλεια εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για τους διακινητές. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να απόσχουν από την παροχή στήριξης σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες.

Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, παραμένει προσηλωμένη στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εφαρμόζει την σχετική με αυτά εθνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία και διερευνά κάθε αναφερόμενο περιστατικό και, επιπλέον των τακτικών ερευνών που διενεργούνται από τη Δικαιοσύνη, διαθέτει ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αρμόδιους για τη διερεύνηση καταγγελιών για αυθαίρετες και παράνομες πρακτικές. Καλούμε όλους όσοι αναφέρουν τέτοιες καταχρήσεις να παράσχουν τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία στις αρμόδιες εθνικές Αρχές για να διερευνηθούν».
ADVERTORIALS