Κώστας Καΐσερλης: Διάβασα την πρόταση για τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου μας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και ντράπηκα

Κώστας Καΐσερλης: Διάβασα την πρόταση για τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου μας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και ντράπηκα

Διάβασα με έκπληξη την πρόταση για την σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου μας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και ντράπηκα γιατί αποδεχόμαστε για άγνωστους λόγους να μας υποδεικνύουν αυτά που εμείς έχουμε πράξει προ δεκάδων ετών από ιερή υποχρέωση προς τους συμπατριώτες μας Εβραίους και την ιστορία μας.

Με πρόσχημα και ίσως και με δόλωμα κάποιων χιλιάδων ευρώ το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο επιχειρεί την σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο της Κω για την "συνδιαχείριση" της Εβραϊκής Συναγωγής της πόλης μας.

Ο λαός της Κω με πρωτεργάτες τον Δήμο του και τους υπαλλήλους του Δήμου και με ομόφωνες αποφάσεις των εκπροσώπων του δεν περίμεναν το Ισραηλιτικό συμβούλιο για να τιμήσουν τους Κώους Εβραίους συμπατριώτες τους που διώχθηκαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν από τους Γερμανούς.

Ο λαός της Κω δεν περίμενε το Ισραηλιτικό Συμβούλιο για να προστατέψει, να συντηρήσει και να αναδείξει ως θρησκευτικό οίκημα αλλά και ως πολιτιστικό κέντρο την κληρονομιά των Κώων Εβραίων.

Ο λαός της Κω θεώρησε ότι είναι δική του βαθιά υποχρέωση η διατήρηση και η ανάδειξη της θρησκευτικότητας αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Εβραίων συμπατριωτών μας.

Δυστυχώς με αυτό το επαίσχυντο μνημόνιο. έρχονται κάποιοι ξένοι της Κω, της ιστορίας της και της μνήμης των Εβραίων δικών μας συμπατριωτών να μας υποδείξουν και υποτίθεται να συνεισφέρουν σε αυτά που ο λαός μας και ο Δήμος μας έπραξε πλουσιοπάροχα και διαφύλαξε, γιατί απλά το πίστευε και εσαεί θα συνεχίσει να το πιστεύει..

Ο Δήμος προνόησε και αγόρασε την Εβραϊκή Συναγωγή με το υστέρημα του από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για να μην ξεπουληθεί. Την ανακαίνισε  και την συντηρεί. Την διαθέτει για τις θρησκευτικές τελετές όποτε ζητηθεί και παράλληλα την αναδεικνύει ως πολιτιστικό μνημείο και κέντρο υψηλών πολιτιστικών εκδηλώσεων με εκδόσεις βιβλίων και εντύπων της ιστορίας του.

Ο λαός της Κω γνωρίζει να σέβεται, γνωρίζει να τιμά και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δεχθεί μια συνεργασία από εκείνους που το πούλησαν και που τώρα ζητούν να συμμετάσχουν στα αυτονόητα που ήδη ο Δήμος μας όλα αυτά τα χρόνια τα τηρεί με ευλάβεια.

Αυτό το μνημόνιο είναι ύβρις που μας υποτιμά ως κοινωνία. Σε θέματα ηθικής και πανανθρώπινων αξιών δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις. Είναι δική μας αποκλειστική υπόθεση η ανάδειξη της ιστορίας μας και του σεβασμού των μνημείων μας και αυτά τα δύο μέχρι σήμερα τα διαφυλάττουμε και στην περίπτωση της Εβραϊκής Συναγωγής. 

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία Κώστας Καϊσερλης  

ADVERTORIALS