ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΩ «Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ»: Η επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την κήρυξη του 2022 από το Δήμο της Κω, ως έτους ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΩ «Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ»: Η επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την κήρυξη του 2022 από το Δήμο της Κω, ως έτους ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Η επιστολή του Συλλόγου Μικρασιατών Κω προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κω, με αίτημα της κήρυξης από το Δήμο μας, του 2022 ως έτους ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ και οι εκδηλώσεις των «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΩΝ 2022» να αφιερωθούν στη ξεχωριστή αυτή επέτειο.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΩ «Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ»                              Κως, 20/12/2021

 

 

ΠΡΟΣ:Την κυρία Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κω

Τον κύριο Δήμαρχο Κω

            Τους κυρίους Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων

            Τους κυρίους Δημοτικούς Συμβούλους

ΘΕΜΑ: Κήρυξη του 2022 από το Δήμο της Κω, ως έτους ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

                        Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι, Αγαπητοί συμπατριώτες,

Συμπληρώνονται το 2022 εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, από τις αποφράδες εκείνες ημέρες, από τα θλιβερά εκείνα γεγονότα, που είχαν ως αποτέλεσμα την εκρίζωσηενάμισι εκατομμυρίου Ελλήνωναπό τα χώματα της Μικράς Ασίας.Οι Μικρασιάτες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν περιοχές και να θυσιάσουν εστίες, στις οποίες είχαν ζήσει και μεγαλουργήσειγια αιώνες, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς.

Ομόφωνη είναι η γνώμη των ιστορικών,ότι η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τη μία όχθη του Αιγαίου,ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα που υπέστη ο ελληνισμός στη νεότερη ιστορία του. Από την ώρα εκείνη άρχισε η νέα ιστορία του έθνους. Το ’22 δεν αποτελεί απλά νέα περίοδο, ούτε καν νέα εποχή. Το 1922 συνιστά σταθμό, απ’ όπου ξεκινά η νέα ελληνική ιστορία.

Όταν πριν από ένα αιώνα ο Μικρασιατικός Ελληνισμός αποδεκατισμένος κατέκλυζε τα χώματα της μητέρας Ελλάδας, με ζωντανούς ακόμα τους εφιάλτες της αγριότητας και με τα αίματα της παράλογης θυσίας νωπά, έφερνε μαζί του ολοζώντανες τις μνήμες της πατρικής γης, αφού η ελπίδα για επιστροφή είχε χαθεί. Οι μνήμες αυτές υπάρχουν και σήμερα, έστω και εκ μεταφοράς, στους απογόνους. Οι πατρίδες της Μικράς Ασίας δεν είναι «Αξέχαστες», ούτε «Αλησμόνητες». Γιατί τον τόπο τους, οι άνθρωποι, τον κουβαλούν μέσα τους, όπου και αν βρίσκονται, γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς τους. Η μνήμη όλων μας οφείλει να αντιστέκεται ενεργά και να υπερασπίζεται δυναμικά το ιστορικό μας παρελθόν.Και είναι υποχρέωση θεσμών και φορέων, εμφορούμενοι από καθαρά πατριωτικά αισθήματα, τις μνήμες αυτές να τις αναπαράγουν και να τις κοινωνούν στις νέες γενιές. Αυτό ήταν και το ερέθισμα που οδήγησε το Σύλλογο Μικρασιατών Κω «Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ»να σας υποβάλει το αίτημα της κήρυξης από το Δήμο μας, του 2022 ως έτους ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ και οι εκδηλώσεις των «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΩΝ2022» να αφιερωθούν στη ξεχωριστή αυτή επέτειο.

Η ομόφωνη απόφασή σας,θα αποτελέσει την ελάχιστη υποχρέωση του Δήμου μας έναντι των απογόνων των Κώων Μικρασιατών,ενώ παράλληλα θα τιμήσει τη μνήμη εκείνων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ευλογημένα χώματα της Μικράς Ασίας, αλλά και εκείνων που βίωσαν ως πρόσφυγες τις αμέτρητες δυσκολίες εγκατάστασης στη νέα τους πατρίδα.  

Με Τιμή

Ο Πρόεδρος                                                    Η Γραμματέας

Αλέξανδρος Μαρκόγλου                               Σταματία Χατζηλάου             

             

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Ευάγγελος Χατζημιχαήλ – Ειρήνη Σβύνου – Νικόλαος Κανταρζής

Σταμάτιος Μαρκόγλου – Ανδρέας Χατζημιχαήλ

Βασίλειος Χατζηχριστοφής - Μιλτιάδης Τσιγαράς

ADVERTORIALS