Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Ένοχοι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο μάγειρας – Αντίδραση της Άγκυρας

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Ένοχοι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο μάγειρας – Αντίδραση της Άγκυρας

Ομόφωνα ένοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι, οι οποίοι συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρόκειται για τον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και τον 53χρονο μάγειρα πλοίου, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για:

  • Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
  • Παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
  • Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Σύμφωνα με το rodiaki.gr, το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του, τους έκρινε ένοχους μόνο για την 3η κατηγορία -κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση- και τους απάλλαξε για τα αλλά δυο αδικήματα που τους βάραιναν.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους δύο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε 5 χρόνια κάθειρξη για τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και 4 χρόνια φυλάκιση για τον μάγειρα.

Αντίδραση Άγκυρας

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για καταπάτηση όλων των βασικών αρχών δικαίου, καθώς και για προκατειλημμένη στάση του δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε την καταδίκη του Συμβεβλημένου Γραμματέα μας στο Γενικό Προξενείο Ρόδου σε φυλάκιση 5 ετών με την κατηγορία της λεγόμενης κατασκοπείας, ως αποτέλεσμα της ακρόασης που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 στο Δικαστήριο Δωδεκανήσου στη Ρόδο.

Με τη σύλληψη του Συμβεβλημένου Γραμματέα μας στις 18 Δεκεμβρίου 2020, διαπιστώθηκε ότι στον ελληνικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί αβάσιμες ειδήσεις και αξιολογήσεις με στόχο την άσκηση πίεσης στο κοινό και στη δικαιοσύνη.

Στην ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες στη Ρόδο, καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχών του δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Ακόμα και το δικαίωμα υπεράσπισης έχει παραβιαστεί. Ο εισαγγελέας και η δικαστική επιτροπή έδρασαν με προκατειλημμένη στάση.

Το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση καλύφθηκε στον ελληνικό Τύπο πριν καν ανακοινωθεί, αποκάλυψε για άλλη μια φορά την παρατυπία της διαδικασίας.

Για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας, θα συνεχίσουν να γίνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα στο ελληνικό εσωτερικό και διεθνές δίκαιο».

kathimerinigr

ADVERTORIALS