ΕΓΕ:  25 Νοεμβρίου -Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των   Γυναικών

ΕΓΕ:  25 Νοεμβρίου -Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των   Γυναικών

 25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη

                             της Βίας κατά των   Γυναικών

    Ημέρα που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  στις 17 Δεκεμβρίου 1999  για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση το οποίο δυστυχώς παραμένει αθέατο.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

 Η βία κατά των γυναικών περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας λεκτική,  σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική και συναντιέται   σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, εκπαίδευσης, εισοδήματος, κοινωνικής θέσης και χώρας καταγωγής ή διαμονής, ως απόρροια κοινωνικών στερεοτύπων και αντιλήψεων  επιβολής του ισχυρού. 

   Η παρατεταμένη περίοδος της καραντίνας αλλά και η πίεση της εποχής λόγω της πανδημίας αύξησε δραματικά παγκοσμίως  τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αλλά και τη βία σε κάθε πτυχή της ζωής. Η υποχρεωτική συνύπαρξη θύτη και θύματος στον ίδιο χώρο για καιρό και  η επώδυνη απομόνωση  ενέτειναν κατά πολύ  το πρόβλημα  (η ενδοοικογενειακή βία είναι   η πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες μεταξύ 15 και 44 ετών στην Ευρώπη). Μια πανδημία βίας  μέσα στην πανδημία.

Δεκατρείς (13)  γυναίκες δολοφονήθηκαν μέσα στην υποτιθέμενη ασφάλειά τους. Στην πραγματικότητα απροστάτευτες και μόνες απέναντι στην φρίκη της νοσηρότητας των συντρόφων τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα. Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.  Η θλιβερή πραγματικότητα της βίας κατά των γυναικών, όπως  και όλες οι μορφές βίας, μας αφορά όλους και όλες.

Η  κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια σ΄αυτήν την  καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  που    στιγματίζει την σύγχρονη κοινωνία, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων.

Ως Γυναικεία Οργάνωση χρόνια τώρα  στεκόμαστε  με μηδενική ανοχή απέναντι σε  σεξιστικές συμπεριφορές, σε κάθε μορφή  έμφυλης βίας και  νιώθουμε ικανοποίηση για το ξέσπασμα του κινήματος του  metoo,γιατί αποκαλύπτει κακοποιητικές συμπεριφορές και  σπάει  επιτέλους την  «κουλτούρα της βίας και του βιασμού». Παροτρύνουμε  τις γυναίκες-θύματα που υποφέρουν σιωπηλά να  σπάσουν τη σιωπή τους, γιατί αξίζει σε όλες τις γυναίκες μια ζωή χωρίς καταπίεση, όπου οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων θα βασίζονται στις αξίες  της συντροφικότητας και  του σεβασμού.

Η  αντιμετώπιση του εγκλήματος  της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι καθοριστικό ζητούμενο..Γνωρίζουμε ότι απαιτείται διαρκής προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανατροπή κοινωνικών προκαταλήψεων

Οφείλουμε ως μητέρες να μαθαίνουμε στα αγόρια μας να δημιουργούν, να μοιράζονται, να αγαπάνε, να προστατεύουν, να σέβονται, να εκτιμούν.

Να μαθαίνουμε  στα κορίτσια μας  να νιώθουν ίσες μέσα στη σχέση και  να στηρίζονται στις δικές τους  δυνάμεις .

Για την  αποτελεσματική πρόληψη και  αντιμετώπιση του φαινόμενου της βίας απαιτείται :

  • · Ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου για την αρωγή και προστασία των θυμάτων κάθε μορφής βίας και συνεργασία  όλων των εμπλεκόμενων φορέων
  • · Ενίσχυση και διεύρυνση  του ωραρίου   λειτουργίας των Δομών και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας,  με την ανάλογη χρηματοδότηση
  • · Εισαγωγή του όρου ¨γυναικοκτονία¨ στον Ποινικό Κώδικα, ως εγκληματική πράξη. Ο όρος κοινωνιολογικά είναι αναγνωρισμένος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα Θέματα Ισότητας.
  • · Αναθεώρηση του Νόμου 4800/2021 Περί Συν επιμέλειας, που εξαναγκάζει την γυναίκα να κατοικεί  επί 2-3 χρόνια για χάρη των παιδιών  σε γεωγραφική εγγύτητα με τον κακοποιητή σύζυγο,  λόγω καθυστέρησης της εκδίκασης του διαζυγίου..
  • · Εφαρμογή από τα ΜΜΕ  του Κώδικα Δεοντολογίας και  απαγόρευση  προβολής αρνητικών προτύπων που εξευτελίζουν τη γυναίκα
  • · Στελέχωση των  υπηρεσιών με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • · Ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών και ευρύτερα της κοινωνίας.

Η  σημερινή ημέρα  ας λειτουργήσει  σαν  παρότρυνση για την  ανάληψη των ευθυνών όλων μας για την εξάλειψη  οριστικά της  βίας κατά των γυναικών. 

                                         

                                                          ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ADVERTORIALS