Στην Κω συνεδρίασε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Στην Κω συνεδρίασε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

ΣΤΗΝ ΚΩ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ



Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του ΤΕΕ με τη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου και του Προέδρου της μόνιμης επιτροπής ΤΕΕ Κω κ Γιώργο Χρυσουλάκη. Ο Πρόεδρος ΣΑΔ κ Σκιαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ Χρυσουλάκη για τη φιλοξενία και τη συμμετοχή του, ενώ στη συνεδρίαση συμμετείχε και η Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής ΠΕ Κω, κα Αγγελική Στρατικοπούλου. Υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή και συζητήθηκαν πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης. Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι κυρίως τα παρακάτω:



Υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Κω.

Με δεδομένη την πρόσφατη συνταξιοδότηση της προϊσταμένης τεχνικών υπηρεσιών κας Έφης Αναγνωστίδου και της επικείμενης συνταξιοδότησης της κας Αγγελικής Στρατικοπούλου, προκαλείται τεράστιο ζήτμα έλλειψης Αρχιτεκτόνων στον Δήμο Κω. Όπως τονίστηκε, η παρουσία αρχιτεκτόνων στη δημόσια διοίκηση, αποτελεί μονόδρομο για την αναβάθμιση και την εξέλιξη του αστικού, δημόσιου, δομημένου και αδόμητου τοπίου. Ο Δήμος πρέπει να στελεχωθεί άμεσα από Αρχιτέκτονες.



Ζητήματα αρχιτεκτονικής διαχείρισης των δημοσίων χώρων και δημοσίων κτιρίων της Κω.

Ο Πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής ΤΕΕ Κω κ Χρυσουλάκης ενημέρωσε τον κ Σκιαδόπουλο για τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του τοπικού ΤΕΕ σε θέματα περιβάλλοντος καθώς και για τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί και σχετίζονται με την Αρχιτεκτονική διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων.

Συζητήθηκε εκτενέστερα η παρέμβαση του ΤΕΕ για την διεκδίκηση της έκτασης του Ναυτικού Ομίλου Κω (ΝΟΚ) καθώς και η διαμόρφωση μιας κοινωνικής αρχιτεκτονικής πολιτικής για την διαχείριση των Θερμών και οι ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ Σκιαδόπουλος συνεχάρη το ΤΕΕ και τους συναδέλφους που συμμετείχαν στα παραπάνω εγχειρήματα.



Επαγγελματικά δικαιώματα Αρχιτεκτόνων:

Ο Πρόεδρος ΣΑΔ ενημέρωσε τους ντόπιους συναδέλφους για τους αγώνες εντός και εκτός δικαστηρίων (διεθνών και ελληνικών) που δίνουν οι Αρχιτέκτονες για την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.



Προκήρυξη Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού στην Κω:

Ο Πρόεδρος ΣΑΔ ενημέρωσε τους ντόπιους συναδέλφους και τον Πρόεδρο της μόνιμης επιτροπής ΤΕΕ Κω κ Χρυσουλάκη, ότι ο ΣΑΔ είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει την τεχνογνωσία του προς τον Δήμο Κω, προκειμένου να προκηρυχτεί το συντομότερο δυνατό αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στο νησί.



Ψηφιοποίηση διαδικασιών στις υπηρεσίες και διευκόλυνση κοινού:

Κώοι συνάδελφοι τόνισαν την ανάγκη να ψηφιοποιηθούν περαιτέρω οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε συγκεκριμένες υπηρεσίες με έδρα κυρίως στη Ρόδο, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες καθυστερήσεις λόγω της διακίνησης έντυπου υλικού δια μέσω ταχυδρομείου και εταιριών ταχυμεταφορών.



Ο Πρόεδρος του ΣΑΔ πραγματοποίησε ενημέρωση για τις μέχρι τώρα δράσεις του ΣΑΔ, αλλά και για τις σχεδιαζόμενες που είναι πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Το 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή Κώων Αρχιτεκτόνων. Ο κ Σκιαδόπουλος ενημέρωσε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες συναντήσεις με τα μέλη του Συλλόγου και την μόνιμη επιτροπή ΤΕΕ Κω, προκειμένου να συντονιστεί ευρύτερο κοινό μέτωπο δράσεων και διεκδικήσεων.

ADVERTORIALS