Κοινοποίηση Επιστολής προς τον Διοικητή και μέλη του Δ.Σ. του Γ.Ν. -Κ.Υ. Κω σχετικά με Αλλαγές στην κάλυψη των εφημεριών στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Κω

Κοινοποίηση Επιστολής προς τον Διοικητή και μέλη του Δ.Σ. του Γ.Ν. -Κ.Υ. Κω σχετικά με Αλλαγές στην κάλυψη των εφημεριών στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Κω

Η επιστολή του συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών.


«Κοινοποίηση Επιστολής προς τον Διοικητή και μέλη του Δ.Σ. του Γ.Ν. -Κ.Υ. Κω   σχετικά με Αλλαγές στην κάλυψη των εφημεριών στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Κω»

Κύριε Διοικητά και μέλη του Δ.Σ. του Γ.Ν.-Κ.Υ. Κω,

Με την παρούσα θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας μία σειρά ενστάσεων σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές στην κάλυψη των εφημεριών, τις οποίες ως διοίκηση του Γ.Ν.-Κ.Υ. Κω προωθείτε, όπως αυτό προκύπτει από την κοινοποίηση, εκ μέρους της κας Καρανίκα, αποσπάσματος πρακτικού του Δ.Σ.

Ως λειτουργοί δημόσιας υγείας και μάλιστα σε επαρχιακό νοσοκομείο – κέντρο υγείας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με χρόνια προβλήματα: έλλειψη υλικοτεχνικών μέσων και υποδομών, υποστελέχωση του ιατρικού προσωπικού (μονήρεις ειδικότητες), αυξημένο πληθυσμό και υπερπολλαπλασιασμό αυτού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, καθημερινά υπερβάλλουμε εαυτούς με μοναδικό μας μέλημα την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου και την παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας.

Η πρόθεσή σας να αλλάξετε τον καθιερωμένο, επί πολλά έτη και σε πολλά νοσοκομεία αντίστοιχης εμβέλειας και μεγέθους, τρόπο διάρθρωσης των εφημεριών, προσκρούει σε όλες τις μεθόδους και πρακτικές λειτουργίας, που εργαζόμενοι και διοίκηση του νοσοκομείου έχουμε εφαρμόσει έως τώρα για να υπηρετήσουμε τους ασθενείς.

            Οι ασθενείς είναι η προτεραιότητά μας, η ρητή δέσμευση που έχουμε αναλάβει δίνοντας τον όρκο του Ιπποκράτη, μία δέσμευση που εμπράκτως στηρίζουμε, ιδιαιτέρως μεσούσης της πρωτοφανούς και μακράς περιόδου υγειονομικής κρίσης.

Απόδειξη αυτού είναι ότι κανείς εκ των συναδέλφων δεν αιτήθηκε άδεια ειδικού σκοπού για λόγους υγείας.

Η στάση της διοίκησης απ’ την άλλη πλευρά, ωσάν να αγνοεί τη συνεχιζόμενη κρισιμότητα της κατάστασης, δημιουργεί εντάσεις, συγκρούσεις και επιπρόσθετη πίεση στους εργαζόμενους.

            Επιτρέψτε μας να τονίσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, βρισκόμενο στην πρώτη γραμμή, εργάζεται με συνέπεια, αυταπάρνηση και αυτοθυσία, πέραν του ωραρίου, υποστηρίζοντας απτώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία». Μία εθνική στρατηγική της κυβέρνησης, η μόνη διαφαινόμενη λύση της διαχείρισης και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού Covid-19 και των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών δυσμενών επιπτώσεων οι οποίες ενέσκηψαν.

            Σε μία εύθραυστη ακόμα περίοδο λόγω της υψηλής διασποράς της νέας μετάλλαξης Δέλτα, η οποία πιέζει για άλλη μία φορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι ήρεμες, ομαλές και αγαστές σχέσεις εργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων στον τομέα της υγείας είναι όρος απαράβατος.

            Ως εκ τούτου, αποφάσεις που λαμβάνονται μονομερώς, χωρίς να εισακούονται τα επιστημονικά όργανα (επιστημονική επιτροπή) τορπιλίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, διαταράσσουν τις εργασιακές σχέσεις και μειώνουν σημαντικά το επίπεδο παροχών υγείας προς τους ασθενείς.

            Κύριε Διοικητά και μέλη του Δ.Σ., έχοντας παρουσιάσει αναλυτικά τις απόψεις μας, σας καλούμε να αναθεωρήσετε και να μην δοκιμάζετε τις αντοχές τόσο του συστήματος όσο και των εργαζομένων.

Οι παρεμβάσεις σας, θα πρέπει να είναι στοχευμένες ως προς την στελέχωση με επιστημονικό δυναμικό και ιατρούς ειδικότητας, υλικοτεχνικές υποδομές, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων χώρων ανάπαυσης και σίτισης του προσωπικού.

Έτι περαιτέρω, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, ένα ακριτικό νησί του οποίου όμως οι ανάγκες ιατρικής κάλυψης τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας του τουρισμού, πολλαπλασιάζονται και με δεδομένη την έλευση του 4ου κύματος της πανδημίας, οφείλετε να επικεντρωθείτε στα ουσιώδη.

Είναι απολύτως σαφές ότι το μείζον πρόβλημα του νοσοκομείου μας δεν είναι οι αλλαγές στην κάλυψη των εφημεριών.

Σας θέτουμε προ των ευθυνών σας για την όποια απορρύθμιση και αποδιοργάνωση η απόφασή σας αυτή επιφέρει καλώντας σας να αποτελέσετε μέρος της λύσης.

                                                                 Με εκτίμηση

Για την Γενική Συνέλευση του Ιατρικού προσωπικού

                                                                    του Γ.Ν.-Κ.Υ. Κω

                                                                   Η Διοικούσα Επιτροπή

         

                                                                                                               

ADVERTORIALS