Αντ. Γιαννικουρής: Η 3μηνη παράταση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου, είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης παρέμβασης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Αντ. Γιαννικουρής: Η 3μηνη παράταση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου, είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης παρέμβασης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Αντ. Γιαννικουρής: «Η 3μηνη παράταση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου, είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης παρέμβασης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου».

Ικανοποιείται το αίτημα του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, για παράταση εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου (παράταση χρόνου ισχύος των βεβαιώσεων της παρ. 1 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017|Α’ 167), το οποίο απεστάλη με την υπ. αριθμ. 327/16-6-2021 επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και αναμένεται να ενσωματωθεί μέσω διάταξης που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου.

Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου (ΗΤΚ).

Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου (ΗΤΚ) δημιουργείται για πρώτη φορά πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ακίνητο. Αυτός ο «Ηλεκτρονικός φάκελος» περιλαμβάνει την οικοδομική άδεια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τα σχέδια κατόψεων, τον πίνακα χιλιοστών, το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής κ.ά. και πρέπει να εκδοθεί κατά την μεταβίβαση όλων των ακινήτων, για την οριστική διευθέτηση αυθαιρέτων κατηγορίας 4 και για όλα τα νέα κτίρια κατά την έκδοση οικοδομικής άδειας ή έγκριση εργασιών.

Οι ιδιοκτήτες που θέλουν ή κάνουν τις συναλλαγές τους με τον νέο τρόπο όπου απαιτείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η ΗΤΚ είναι στην πράξη μια ενιαία βάση δεδομένων, όπου ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο στην πραγματική του κατάσταση.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουν, πως υποχρέωση για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου έχουν όλα τα νέα κτήρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τις οποίες εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, τα παλαιότερα κτήρια και τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων.

Η παράταση αποτελούσε αίτημα τόσο του τεχνικού και όσο του νομικού κόσμου, καθώς οι πολίτες που ενδιαφέρονταν να πραγματοποιήσουν μια μεταβίβαση ακινήτου βρίσκονταν στην πράξη αντιμέτωποι με έναν μεγάλο όγκο εγγράφων, τα οποία έπρεπε να συγκεντρώσουν υπό ασφυκτική προθεσμία και σε συνθήκες πανδημίας.

Η 3μηνη παράταση πρακτικά σημαίνει πως όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων το επιθυμούν, μπορούν από την 1η Ιουλίου (και για όσο διάστημα διαρκέσει η παράταση) να κάνουν τις συναλλαγές τους (αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις κ.α) είτε με τον σημερινό τρόπο, είτε με το νέο όπου απαιτείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου.

Η 3μηνη παράταση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου, είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης παρέμβασης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, που γνωρίζει καλύτερα από όλους τα θέματα της καθημερινότητας των μηχανικών και της αξιοποίησης των ακινήτων.

ADVERTORIALS