Εργατικό Κέντρο: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ 2021 - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην Πλατεία Ελευθερίας

Εργατικό Κέντρο: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ 2021 - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην Πλατεία Ελευθερίας

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 26 Απρίλη η σύσκεψητου Εργατικού Κέντρου ΒΣΔ με σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα  της Κω,για την καλύτερη προετοιμασία της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης 6 Μάη στην πλ. Ελευθερίας 10:30π.μ.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το περιεχόμενο και το πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, με σύνθημα «Οι νεκροί μας- τα κέρδη τους. Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής» και αποφασίστηκαν τα εξής:

Πρόγραμμα Δράσης:

·        Τρίτη 27 Απρίλη: μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων θα εξορμήσουν σε Σουπερ Μάρκετ.

·        Τετάρτη 28 Απρίλη: περιοδεία σε ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – απόγευμα πλατιά εξόρμηση στο λιμάνι Ακτή Κουντουριώτη.

·        Σάββατο 1 Μάη: Κατάθεση στεφάνων εργατικών σωματείων 10:30 το πρωί στο Ηρώο του Αγνώστου Στρατιώτη Ακτή Μιαούλη, θα ακολουθήσουν δηλώσεις σωματείων για την απεργία.

·        Τρίτη 4 Μάη: Πλ. Καζούλη στις 19:00 αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά, μέσα από γνωστά και άγνωστα τραγούδια εργατών όλου του κόσμου κ την ιστορία τους.

·        Τετάρτη 5 Μάη : Εξόρμηση σε εργοτάξια, αεροδρόμιο.

·        Πέμπτη 6 Μάη: Απεργιακή συγκέντρωση πλ. Ελευθερίας στις 10:30.

26/04/21

 

 

 


 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ2021

Τα κέρδη τους -Οι ζωές μας.Ως εδώ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ 2021-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Πλ. Ελευθερίας 10:30

Εργαζόμενες -οι,Άνεργοι,Συνταξιούχοι,

Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας με τους χιλιάδες νεκρούς,συνέπεια της διαχείρισης της, με πρωταρχικό κριτήριο το κόστος και μέτρο συλλογικής προστασίας την ατομική ευθύνη, οι εργαζόμενοι της χώρας δέχονται συγχρονισμένη επίθεση από κυβέρνηση και εργοδοσία στην θεμελιώδη κατάκτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Η κατάκτηση της 8ωρης εργασίας την μέρα χρειάστηκε πολύχρονους αγώνες. Αγώνες που απέκτησαν ιδιαίτερο συμβολισμό και αξία. Αγώνες που γέννησαν ήρωες αξέχαστους στο πέρασμα του χρόνου – όπως αυτοί του Σικάγο,οι εργάτες της πρώτης ματωμένης πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, οι 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Η θυσίατουςέδωσεμπόισταόνειραμας,άναψετηνελπίδαγιαμιαζωήκαλύτερη.

Αγώνεςπουμέχρισήμεραείναιπηγήέμπνευσηςκαιαποφασιστικότητας.Αγώνεςπουδείχνουνπως οι κατακτήσειςκερδίζονταιμόνομεοργανωμένηκαισυλλογικήδράσηκαιδιεκδίκηση.

Κυβέρνησηκαιεργοδοσίαετοιμάζονταινανομοθετήσουντη10ωρηδουλειάχωρίςπρόσθετηαμοιβή,ωςέναακόμααντεργατικόεργαλείογιατηνκαπιταλιστικήανάκαμψη.Για αυτό το νέο αντεργατικό τερατούργημα συνδέεται οργανικά με την εκταμίευση δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προορίζονται φυσικά για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ανατροπή βέβαια των εργασιακών σχέσεων και του ωραρίου,προβλέπεται ήδη από νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες έχουν βάλει το αντεργατικό τους λιθαράκι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ως σήμερα.

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ θέλει να απαλλάξει την εργοδοσία και από τα τελευταία αγκάθια που την δυσκόλευαν στην εφαρμογή του μέτρου, όπως η προϋπόθεση συμφωνίας με το σωματείο..Με το νομοσχέδιο αυτό παραδίνουν ελεύθερο και απομονωμένο το εργαζόμενο,για να συμφωνήσει στην «ελεύθερη διαπραγμάτευση»με τον εργοδότη την απλήρωτη υπερωριακή του απασχόληση, τοξεχαρβάλιασμα του προσωπικού του χρόνου, την απορρύθμιση της οικογενειακής του ζωής αφού η 10ωρη δουλειά φέρνει και την δουλειά τις Κυριακές.Η κυβέρνηση με περίσσιο θράσος παρουσιάζει το αντιδραστικό μέτρο της αύξησης του απλήρωτου χρόνου εργασίας ως τελική μείωση των ημερών απασχόλησης. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν ζήσει αυτό το παραμύθι.

Το πλήρωσαν με τα εκατομμύρια κέρδη που έβγαλαν οι μεγαλοξενοδόχοι από την απλήρωτη υπερωριακή δουλειά τους και τη παράλληλη μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων τους.

Αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως «όλα θα γίνονται μόνο αν τα θέλει ο εργαζόμενος", είναι αισχρά ψέματα αφού όλοι γνωρίζουν ότι στους χώρους δουλειάς δεν κυριαρχεί η "ελεύθερη βούληση" του εργαζόμενου, αλλά η εντολή της εργοδοσίας.

Όσο και αν μας πουλάνε τις ανύπαρκτες «καλές όψεις» του νόμου, είναι ολοφάνερος ο στόχος για φθηνότερη εργατική δύναμη και ένταση της εκμετάλλευσης. Ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα νιώσουν με ένταση τις συνέπειες.Χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι που εργάζονται σε κάθε κλάδο αντιμετωπίζουν στο πετσί τους την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία, το περίφημο διευθυντικό δικαίωμα που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία μονομερώς να «αλλάζει τα φώτα» στο ωράριο, να τροποποιεί μονομερώς, τον τόπο, τον χρόνο, και το είδος της παρεχόμενης εργασίας.

Μαζί με όλα αυτά και άλλα, έρχεται νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση μετατρέποντάς την σε ατομική υπόθεση, ιδιωτικοποιούν την επικουρική σύνταξη, μετατρέπουν τις συντάξεις σε παροχές που δεν πρόκειται να καλύπτουν τις ανάγκες των συνταξιούχων.

Και για να μας δέσουν χειροπόδαρα, προωθούν καιτο ηλεκτρονικό φακέλωμα και νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα,για να μην μπορούμε να απεργήσουμε, να συνδικαλιστούμε.

Είναιώραευθύνηςκαιαγώναγιαόλους.

Γιατηνπροστασίατηςυγείαςκαιτηςζωήςμας.

Καιενώη κυβέρνηση περνάει σε «ριπή οφθαλμού» τροπολογίεςγια να παραδώσουν «γη και ύδωρ» στα επενδυτικά συμφέροντα καιαντεργατικέςνομοθεσίες,σε ένα ολόκληρο χρόνο δεν έχει πάρει κανέναουσιαστικόμέτρογιατηνπροστασίατηςυγείαςτωνεργαζομένωνκαικαμίαενίσχυση δεν έγινε τουδημοσίουσυστήματοςυγείας.

Τα δημόσια νοσοκομεία πασχίζουν χωρίςγιατρούςκαινοσηλευτές,με υποβαθμισμένεςυπηρεσίεςυγείας.Αντίναενισχύεταιηχρηματοδότησηγιατηνυγείαμειώνεταιόλοκαιπερισσότεροτατελευταίαχρόνια.Δεκάρατσακιστή δε δίνουνγιαυγείατουλαού.

Είναι γεγονός πως κανένααπότανοσοκομείατηςπεριοχήςμαςδενμπορείναπεριθάλψεισοβαράπεριστατικά. Πόσοικαιπόσοιδεναναγκάστηκανναδιακομιστούνήναταξιδέψουναπόμόνοιτους,επιβαρύνονταςτηνυγείατουςαλλάκαιτοπορτοφόλιτους;ΑκόμακαισήμεραλείπουνβασικέςειδικότητεςόπωςπνευμονολόγοςστηνΚω.

Ηκυβέρνησηέχειτεράστιεςευθύνεςγιαόσαπεράσαμεκαιπερνάμε,γιατίόπωςέκανανόλεςοικυβερνήσειςστηνΕΕκαισεόλοτονκόσμο,προτίμησανναενισχύσουντιςιδιωτικέςδομέςυγείαςπου δε σταμάτησαννακερδίζουνπαίζονταςμετηνυγείαμας.

Ακόμακαιτοεμβολιαστικόπρόγραμμαυποτάσσεταιστουςγεωπολιτικούςανταγωνισμούςκαισχεδιασμούςτωνισχυρών,εκείνωνπουσπέρνουντονπόλεμο, τη φτώχειακαιτηνπροσφυγιάσεόλεςτιςγωνιέςτηςγης.Ηέγνοιατουςείναιναπροχωρήσειμόνοκαιμόνογιατουριστικήδιαφήμισηκαιόχιγιατηνπροστασίατηςυγείαςεργαζομένωνκαιεπισκεπτών.

Ωςεδώ!

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς είναι υπόθεση των εργαζομένων.

 

Στις 6 Μάη απεργούμε κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε «αργία» την Τρίτη μέρα του Πάσχα, ώστε να υπονομευθεί η αγωνιστική ταξική απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της απλήρωτης 10ωρης δουλειάς και να χάσει το ουσιαστικό ιστορικό της περιεχόμενο.

Η ζωή που μας αξίζει προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού.

Για μια κοινωνία που θα μας επιτρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή μας, να είμαστε υγιείς, να αντέχουμε στις επιδημίες, να έχουμε τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να ζούμε ανθρώπινα.

Για να μπει ένα οριστικό τέλος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους που αναδεικνύουν τη σαπίλα του καπιταλισμού, τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από τις κρίσεις, δημιουργούν κύματα προσφυγιάς, φτώχειας, κάνουν ακόμη πιο σφοδρή την επίθεση του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης και των λαών.

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά,

6 ΜΑΗ - ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ - ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Πλ. Ελευθερίας στις 10:30π.μ.

 

 

 

 

ADVERTORIALS