Ν. Μυλωνάς: Για την ελαφρότητα υλοποίησης του νέου Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Κω 2021

Ν. Μυλωνάς: Για την ελαφρότητα υλοποίησης του νέου Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Κω 2021

ΝΙΚΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ 

για την ελαφρότητα υλοποίησης του νέου Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Κω 2021

  1. Η ‘’φιλολογία’’ περί του νέου νοσοκομείου Κω έχει κυριαρχήσει στον τοπικό τύπο. Επί της ουσίας, μετά από πολλές αναμοχλεύσεις και κουβέντες κανένα βήμα ουσιαστικό δεν έχει γίνει. Όλα είναι σε επίπεδο των διακηρύξεων, που τώρα πήραν μια τεράστια έκταση μεγαλοστομίας όπως: ‘’έδωσε πράσινο φως πρωθυπουργός’’ μας είπε ο βουλευτής κ. Παππάς, ‘’η κυβέρνηση επεξεργάζεται την δημιουργία του’’ μας είπε ο έτερος καπαδόκης, κ. Υψηλάντης, για να τους σιγοντάρει υπερθετικά ο κ. Δήμαρχος με το ‘’μπήκαμε σε τροχιά υλοποίησης’’! Χτες μάλιστα μάθαμε από το στόμα του ‘’ελάσσονος’’ βουλευτού της ΝΔ ότι χωροθετήθηκε στο Λινοπότι, θα είναι 110 κλινών, με κόστος 40-50 εκ ευρώ, και ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ‘’ταμείο ανάκαμψης’’! Πόσο απέχουν όμως τα λόγια από την ‘’ωμή’’ πραγματικότητα;
  2. Η τοπική κοινωνία αμφισβητεί αυτά που ακούει. Δικαιολογημένα. Από την δεκαετία του 1990 συζητείται το θεμα νέου νοσοκομείου στο νησί μας. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται τον τότε πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου από το μπαλκόνι του δημαρχείου, να μας λέει ¨το νέο νοσοκομείο είναι οφειλή της πολιτείας στο νησί σας’’! δημιουργώντας μεγάλες τοπικές ψευδαισθήσεις! Συμπατριώτης μας ‘’Αυστραλός’’ παρών στην συγκέντρωση, σχολίασε πικρόχολα και προφητικά ακούγοντας την εύκολη πρωθυπουργική υπόσχεση ‘’μπερδέψατε φίλε μου! Τα ερωτηματικά και τώρα είναι φυσιολογικά και τεράστια:

Πρώτα η χωροθέτηση: δικαιολογείται αλήθεια η χωροθέτηση του νοσοκομείου δείχνοντας με το χέρι πάνω στον χάρτη μια θέση και λέγοντας πως αν δεν κάνει εδώ θα το πάμε παραπέρα! Τόσα χρόνια που μιλάμε γι αυτό δεν θα έπρεπε να το έχουμε χωροθετήσει σχεδιάζοντας τον ευρύτερο χώρο του με μελέτες κατοχυρωμένες με ΦΕΚ; ( το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύτηκαν 20.000 ευρώ σε ‘’φίλους’’ για να μας υποδείξουν την ιεράρχηση των 3 χώρων που έχουν συζητηθεί, και αυτό λέει ο κ. Σαντορινιός ήταν ένα σημαντικό βήμα!!!)

  1. Δεύτερο το μέγεθος. Είναι επικίνδυνο να λέγεται ότι: ‘’θα είναι 110 κλινών’’! Που στηρίζεται αυτή η εκτίμηση; Σε μια απλή σύγκριση με την Λευκάδα, ή από σύγχρονα αποδεικτικά στοιχεια, όπως μελέτη των αναγκαίων υγειονομικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής υγείας και των πολιτικών αναπτυξιακών μας στόχων έτσι ώστε να κατασκευάσουμε αυτό που ταιριάζει στο τώρα και στην προοπτική του νησιού μας;
  2. Τρίτο το κόστος: Είναι αστείο να λέγεται δημόσια ότι θα κοστίσει 40-50 εκ! είναι αναιτιολόγητη η εξ αρχής απόκλιση του 25%! Προφανώς αυτό δηλώνει άγνοια για να μην πούμε ελαφρότητα! Η οικονομοτεχνική προ-μελέτη της κατασκευής αλλά και της λειτουργικής αποδοτικότητας (με τα νέα Ελληνικά ‘’cost-benefit analysis‘’) στον 21ο αιώνα είναι προαπαιτούμενο κάθε μεγάλης δημόσιας ή ιδιωτικής δαπάνης;
  3. Τέταρτο η χρηματοδότηση: έχουν ήδη προταθεί το ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ (συμπράξεις με ιδιώτες) και τώρα ,εντελώς πρώιμα αφού τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί το ‘’ταμείο ανάκαμψης’’! Καμία κίνηση δεν έχει γίνει σε αυτή την κατεύθυνση της υιοθέτησης χρηματοδοτικού άξονα τόσα χρόνια! Για να έχει πιθανότητες ένταξης ένα τέτοιο έργο σε αυτούς τους δρόμους πρέπει να έχει ωριμάσει με όλες τις υποστηρικτικές μελέτες του: χωροθέτηση με τοπικό χωροταξικό σχέδιο, περιβαλλοντική αδειοδότηση, οικοδομική αδειοδότηση, μελέτες έργων περιβάλλοντος χώρου, υποβολή δελτίων ένταξης, υιοθέτηση έργου από φορέα υλοποίησης κλπ. κλπ.
  4. Πέμπτο ο φορέας υλοποίησης: Προτάθηκε η ΚΤΥΠ κτηριακές υποδομές ΑΕ από όπου και η φωτογραφία του δημάρχου που ‘’δείχνει’’ (παρουσία των διορισμένων κομματικών διοικητικών στελεχών της), από όπου βγήκε η δήλωση του περί ‘’υλοποίησης’’! Μπήκαμε στην ιστοσελίδα της ΚΤΥΠ ΑΕ. Εκεί περιγράφονται έργα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει εμπλακεί ως φορέας. Από ΕΣΠΑ των περιόδων 2007-2013 και 2013-2021 έχουν γίνει 9 έργα που αφορούν μεγάλα νοσοκομεία νομαρχιακού επιπέδου και πάνω, τα οποία πατάνε και στις 2 περιόδους (ανάμεσα τους και το Λευκάδας με 18εκ+9εκ.). Το μόνο νέο νοσοκομείο από το ΕΣΠΑ 2013-21 είναι της Καρπάθου 22 κλινών (6,5 εκ μελέτη-κατασκευή με φορέα την περιφέρεια Ν. Αιγαίου). Τα περί ΣΔΙΤ πρέπει να τα ξεχάσουμε εκ της πράξης. Είναι μη εφαρμόσιμος δρόμος και δεν έχει υλοποιήσει έργα υποδομών υγείας. Με αυτά έχουν γίνει-γίνονται δρόμοι, πυροσβεστικά κτήρια και σχολεία, με δυσβάστακτους οικονομικούς όρους. Το ΕΣΠΑ είναι ένας δρόμος που όμως απαιτεί: υιοθέτηση του έργου από την περιφέρεια και υλοποίηση σε 2 προγραμματικές περιόδους. Πρακτικά αυτό μεταθέτει τον ορίζοντα λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Κω μετά από 15 χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων! Προς τι λοιπόν τα πανηγύρια που βλέπουμε;
  5. Η υλοποίηση με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν το βάζουν καν οι νυν (και οι πρώην) οι κυβερνητικοί παράγοντες, προφανώς για γνωρίζουν την εσωτερική οικονομική και πολιτική κατάσταση λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχουν υπογράψει.
  6. Η πρόταση Παπά-Νικηταρά αποπνέει μια ελαφρότητα απαράδεκτη για την εποχή μας και είναι στην ίδια ανεδαφική λογική όλων των αντίστοιχων ενεργειών των χρόνων που πέρασαν. Της συνθηματολογικής εποχικής πολιτικής πίεσης για το εξαναγκασμο της κυβέρνησης στην δημιουργία του νέου Νοσοκομείου! Το πάθημα θα έπρεπε να μας γίνει μάθημα και ως Δημος να έχουμε κανει βήματα που θα ανάγκαζαν την κυβερνηση να υποστηρίξει τον στόχο μας!
  7. Εμπλέκεται και ο νυν πρωθυπουργός με τις αοριστολογικές εκφράσεις ‘’έδωσε πράσινο φως πρωθυπουργός’’ αλλά και η κυβέρνηση με το ‘’η κυβέρνηση επεξεργάζεται την δημιουργία του’’! με επιπτώσεις στο κύρος τους. Το κυριότερο όμως είναι η υποτίμηση του έργου και η εξ αυτού υποτίμηση της τοπικής κοινωνίας. Ένα τέτοιο έργο προϋπέθετε να έχουν γίνει βήματα όπως αυτά που περιγράφουμε, δηλαδή το έργο να έχει ‘’ωριμάσει όπως λέμε! Επειδή μάλιστα ένα τέτοιο έργο έχει μεγάλη συμβολική σημασία ως το ‘’ΝΕΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ’’ 100 χρόνια μετά το Ιταλικό, θα έπρεπε να γίνει αντικείμενο ανάδειξης από το σύνολο των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος αλλά και της μειοψηφίας και να εξαγγέλλεται και να υποστηρίζεται ως κοινός στόχος και όχι ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον τελευταίο της τάξη βουλευτή της Δωδεκανήσου!
  8. Εξ όνυχες τον λέοντα’’! Μάλλον για…. λαγούς και πετραχήλια!

Ν. Μυλωνάς

ADVERTORIALS