Συνεχίζει το σπουδαίο επιστημονικό ερευνητικό έργο του, ο συμπατριώτης μας Δρ. Ελευθέριος Πασχάλης

Συνεχίζει το σπουδαίο επιστημονικό ερευνητικό έργο του, ο συμπατριώτης μας Δρ. Ελευθέριος Πασχάλης

Ο Συμπατριώτης μας Δρ Ελευθέριος Πασχάλης συνεχίζει το σπουδαίο επιστημονικό ερευνητικό έργο του, καθώς το Εργαστήριο της Μασαχουσέτης του οποίου είναι επικεφαλής και ειδικεύεται στο Μάτι και το Αυτί, προχώρησε στη δημοσίευση με τίτλο: CSF1R Αναστολή από έναν αναστολέα μικρών μορίων δεν είναι Μικρογλοία συγκεκριμένη; Επηρεάζοντας την αιματοποίηση και τη λειτουργία των μακροφάγων, στο PNAS, σε ένα από τα πιο γνωστά και ολοκληρωμένα επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο, 

Τα δεδομένα που θα προκύψουν από την έρευνα και θα δημοσιευτούν σύντομα, θα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νευροπροστασία.

Δείτε παρακάτω τη συνέντευξή του στο Science in Boston αναφορικά με τη συγκεκριμένη δημοσίευση στο PNAS.

ice_screenshot_20200921-185722.pngice_screenshot_20200921-185733.pngice_screenshot_20200921-185740.png

CSF1R Αναστολή από έναν αναστολέα μικρών μορίων δεν είναι Μικρογλοία συγκεκριμένη; Επηρεάζοντας την αιματοποίηση και τη λειτουργία των μακροφάγων

Αυτή την εβδομάδα παρουσιάζουμε μια πρόσφατη

δημοσίευση στο PNAS από το εργαστήριο του Δρ Ελευθέριου Πασχάλη (εικονίζεται) από το Εργαστήριο της Μασαχουσέτης που ειδικεύεται στο Μάτι και το Αυτί

Μπορείτε να δώσετε μια σύντομη επισκόπηση της τρέχουσας ερευνητικής εστίασης του εργαστηρίου σας;

Ηγούμαι ενός διεπιστημονικού εργαστηρίου που ενσωματώνει τη βιολογία, τη μηχανική και τη μεταφραστική ιατρική για να εστιάσει στην ανάπτυξη νευροπροστατευτικών θεραπειών και εμφυτευμάτων για την αποκατάσταση της όρασης. Το εργαστήριό μου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας νευρογλοίας από το 2011, διερευνώντας τις επιπτώσεις της μικρογλοίας και των περιφερικών μονοκυττάρων στη νευροεκφύλιση του αμφιβληστροειδούς μετά από τραύμα. Περιτριγυρισμένοι από εξαιρετικά δραστήριους και καινοτόμους ερευνητικούς συνεργάτες, έχουμε εφαρμόσει νωρίς νέες τεχνικές χαρτογράφησης της μοίρας και τεχνολογία σε ελεύθερη πτώση για την τεχνολογία RNAseq για τη μελέτη της μεταγραφικής ταυτότητας των μικρογλοία και των περιφερικών μονοκυττάρων κατά τη διάρκεια της νόσου του ΚΝΣ. Για το σκοπό αυτό, έχουμε χρησιμοποιήσει μεθόδους χειρισμού μικρογλοίας, όπως ο αναστολέας PLX5622 CSF1R, για να μελετήσουμε τη δυναμική αναδιαμόρφωση του συστήματος νευρογλοίας στη ζημία του ΚΝΣ. Μαζί με τους συνεργάτες του καθηγητή David Weitz και τον Δρ Δημήτριο Βάββα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να οριοθετήσουμε το ρόλο και τη λειτουργία της μικρογλοίας στον εκφυλισμό του ΚΝΣ, ανοίγοντας το δρόμο για νέες νευροπροστατευτικές θεραπείες.

Ποια είναι η σημασία των ευρημάτων της παρούσας δημοσίευσης;

Η αναστολή του υποδοχέα παράγοντα 1 (CSF1R) για την τόνωση των αποικιών έχει υιοθετηθεί εκτενώς από πολλά εργαστήρια για τη μελέτη της μικρογλοίας, με την υπόθεση ότι δεν προκαλεί σημαντική επίδραση στα περιφερικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα της αναστολής του CSF1R στην εξάντληση της μικρογλοίας βασίστηκε σε μάλλον ακατέργαστες δοκιμασίες και έμμεση αξιολόγηση των υποτύπων και της λειτουργίας των περιφερικών κυττάρων. Δεδομένου ότι τα περιφερικά μονοκύτταρα έχουν πρόσφατα αποδειχθεί ότι συμμετέχουν στη νόσο του ΚΝΣ μέσω διείσδυσης και επαναπληθυσμού της νευρογλίας μετά από εξάντληση της μικρογλοίας, οι πιθανές επιδράσεις της αναστολής του CSF1R στη λειτουργία των περιφερικών κυττάρων θα μπορούσαν να συγχύσουν την ερμηνεία των πειραματικών δεδομένων.

Σε αυτή τη μελέτη δείχνουμε ότι, σε αντίθεση με την αποδεκτή έννοια, PLX5622, ένας συνήθως χρησιμοποιούμενος αναστολέας ΤΟΥ CSF1R, δεν επηρεάζει μόνο τη μικρογλοία, αλλά οδηγεί επίσης σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στα μυελοειδή και λεμφοειδή διαμερίσματα του μυελού των οστών, της σπλήνας και του αίματος, και επηρεάζει τον αριθμό των ιστών-κάτοικος και διάμεση μακροφάγων του πνεύμονα, του ήπατος, και περιτόναιμου. Το πιο σημαντικό, αυτές οι επιδράσεις perdure πολύ μετά τη διακοπή της θεραπείας. Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να εξηγηθούν προηγούμενες δημοσιευμένες ασυνέπειες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εξάντληση της μικρογλοίας από την αναστολή του CSF1R μπορεί είτε να προωθήσει είτε να επιδεινώσει τη νευροεκφύλιση. αυτά τα αινιγματικά και αντιφατικά αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται όχι μόνο στον διαφορετικό ρόλο της μικρογλίας σε διάφορα μοντέλα ασθενειών, αλλά και στη διαφορετική σχετική συμβολή των περιφερικών και κυκλοφορούντων μακροφάγων στον φαινότυπο της νόσου. Έτσι, το έργο μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις της χρήσης αναστολέα μικρών μορίων PLX5622, και αυτά τα νέα ευρήματα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ερμηνεία των σχετικών πειραματικών δεδομένων.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για αυτή την έρευνα;

Το εργαστήριό μας συνεχίζει τις εργασίες του προς μια πληρέστερη κατανόηση του ρόλου της μικρογλοίας στη νευροεκφύλιση του αμφιβληστροειδούς. Μαζί με τους συνεργάτες και τον κύριο συντάκτη της τρέχουσας μελέτης, δρ Fengyang Lei, ολοκληρώσαμε επιτυχώς μια σειρά μονοκυτταρικών μελετών RNAseq στη μικρογλοία και εντοπίσαμε μια νέα έκτοπη εκφρασμένη πρωτεΐνη που διαδραματίζει βασικό ρόλο στη νευροπροστασία. Τα δεδομένα μας θα δημοσιευτούν σύντομα και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νευροπροστασία.

Το έργο αυτό από που χρηματοδοτήθηκε;

Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο της Βοστώνης Keratoprosthesis, Massachusetts για το Μάτι και το Αυτί.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ADVERTORIALS