Πύρινη κόλαση στη Λέσβο: Στις φλόγες το ΚΥΤ της Μόριας - Στο δρόμο 13.000 μετανάστες

Πύρινη κόλαση στη Λέσβο: Στις φλόγες το ΚΥΤ της Μόριας - Στο δρόμο 13.000 μετανάστες

Πύρινη κόλαση στη Λέσβο τη νύχτα, καθώς ξέσπασαν ταυτόχρονα φωτιές τόσο περιμετρικά του καταυλισμού της Μόριας όσο και σε δασικές περιοχές της Βατούσας και της Άντισσας του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του ΚΥΤ. Υπήρχαν εξαρχής αναφορές για κοντέινερ που τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Στα πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ1, η εικόνα το πρωί μοιάζει αποκαρδιωτική, αφού οι καταστροφές είναι μεγάλες, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής και ελικόπτερα εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή. Υπάρχουν ενεργές εστίες μέσα στον καταυλισμό, καθώς κοντέϊνερ συνεχίζονται να καίγονται.

Επίσης, ο ελαιώνας όπου υπήρχαν σκηνές και διέμεναν οι πρόσφυγες, έχει γίνει στάχτη.

Η φωτιά σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται να ξέσπασε μετά τις αντιδράσεις λόγω της απομόνωσης των 35 ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και για το γεγονός ότι έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και με όσους είχαν χαρακτηρισθεί ως επαφές τους. Ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε σχεδόν στο σύνολό του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν καταφύγει προς τα γύρω κτήματα και βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνθηκαν και προς την πόλη. Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας έχει αποκλείσει την περιοχή. Περίπου 13.000 μετανάστες βρίσκονται στους δρόμους, μεταξύ αυτών και οι 35 που είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Το έργο της Πυροσβεστικής ήταν δύσκολο από την πρώτη στιγμή καθώς δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να φτάσουν στο σημείο, μιας και όσες φορές αποπειράθηκαν, δέχονταν λιθοβολισμό από διαμένοντες του ΚΥΤ, μετανάστες. Ήδη υπάρχει ένα σπασμένο όχημα της Πυροσβεστικής.

Αφορμή για την εξέγερση και τις φωτιές αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα. Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό. Αυτή τη στιγμή ώρα 3.45 μετά τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινείται προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.

Δήμαρχος Μυτιλήνης:
 
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης έκανε λόγο για δραματικές στιγμές στο νησί.
Ο κ. Κυτέλης, μιλώντας στο MEGA νωρίς το πρωί, έκανε λόγο για τεράστιες καταστροφές στην δομή από την φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα. Ο κ. Κυτέλης ανέφερε πως οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες της δομής φυλάσσονται σε σημείο κοντά στην δομή, ωστόσο κάποιοι έχουν διαφύγει στα γύρω βουνά και προς την πόλη. Σημείωσε δε πως ανάμεσα στους 12.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την δομή, βρίσκονται και όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν προγραμματιστεί να μπουν σε καραντίνα.
«Η αδρεναλίνη είναι στα ύψη για όλους. Έγινε στάχτη το ΚΥΤ. Περίπου 12.000 άτομα έχουν φύγει στα βουνά ή βρίσκονται στα γύρω βουνά. Τα περισσότερα άτομα φυλάσσονται από την αστυνομία σε σημείο κοντά στην δομή. Κάποιοι κατάφεραν να φύγουν και θα γίνουν έρευνες να βρεθούν, αλλά είναι μειονότητα», είπε αρχικά.
«Η πλειοψηφία είναι επί της εθνικής οδού και φυλάσσονται. Ανάμεσα σε αυτά τα άτομα είναι και αυτοί που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Ζητούμε επιτακτικά να δοθεί λύση για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των συμπολιτών μας. Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε κοντά στην δομή προς το παρόν για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά εκτιμούμε πως έχει καταστραφεί ολόκληρο το ΚΥΤ», πρόσθεσε ο κ. Κυτέλης.
 
Πυροσβεστική για φωτιά στη Μόρια: Η κατάσβεση έχει προχωρήσει στο περιμετρικό κομμάτι
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στη Μόρια οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στο σύνολό τους και η κατάσβεση έχει προχωρήσει ιδιαίτερα στο περιμετρικό κομμάτι, ενώ η διαδικασία της κατάσβεσης αναμένεται να είναι δυσκολότερη στο εσωτερικό του ΚΥΤ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ζήτημα με τραυματισμό.
 
lesvos_2.jpg
 
 
moria-fotia_0.jpg
 
moria-fotia-a.jpg
 
 
moria_0.jpg
 
 
 
ADVERTORIALS