Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Σωματείου Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ Αυτοκινήτων με Οδηγό Δωδεκανήσου κ. Στέφανος Γραμμένος, μιλάει στο Kosnews24

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Σωματείου Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ Αυτοκινήτων με Οδηγό Δωδεκανήσου κ. Στέφανος Γραμμένος, μιλάει στο Kosnews24

Συνέντευξη στο Kosnews24.gr παραχώρησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Σωματείου Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ Αυτοκινήτων με Οδηγό Δωδεκανήσου κ. Στέφανος Γραμμένος.

Ο κ. Γραμμένος αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου, στις διαφορές με τα ταξί, στην φετινή σεζόν στο νησί μας καθώς και στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα όσον αφορά στην εκμίσθωση Ε.Ι.Χ Οχήματος με Οδηγό.

Δείτε τη συνέντευξη αναλυτικά, παρακάτω

Κύριε Γραμμένε πότε ιδρύθηκε το Επαγγελματικό Σωματείο Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ Αυτοκινήτων με Οδηγό Δωδεκανήσου και τι υπηρεσίες προσφέρουν οι επιχειρήσεις του κλάδου σας;

Το Επαγγελματικό Σωματείο Επιχειρήσεων Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ Αυτοκινήτων με Οδηγό Δωδεκανήσου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι παρόλο το γεγονός ότι είναι Δωδεκανησιακής εμβέλειας έχει έδρα το νησί μας τη Κω και αυτό καταδεικνύει αν θέλετε τόσο την πρωτοπορία του νησιού μας σε θέματα ποιοτικής τουριστικής επιβατικής μεταφοράς όσο και το μέγεθος του τουριστικού προορισμού που λέγεται Κως, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην παγκόσμια. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι επιχειρήσεις του δικού μας κλάδου αφορούν την ποιοτική τουριστική επιβατική μεταφορά με ότι αυτό συνεπάγεται. Η εκμίσθωση Ε.Ι.Χ αυτοκινήτων με Οδηγό ή αλλιώς Chauffeur Services (υπηρεσία σοφέρ) καλύπτει κάθε ανάγκη τουριστικής επιβατικής μεταφοράς εκτός από την αστική μεταφορά, η οποία ανήκει αποκλειστικά στα ταξί.

Πόσες επιχειρήσεις τέτοιου είδους, δραστηριοποιούνται στο νησί μας;

Στο νησί μας υπάρχουν περίπου 20 άδειες εκμισθωμένων Ε.Ι.Χ με Οδηγό. Σε Δωδεκανησιακό επίπεδο είναι πάνω από 100 με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στη Ρόδο. Αρκετά ενδιαφέρον όμως είναι ότι νησιά όπως η Σύμη, η Αστυπάλαια και η Κάσος έχουν επιχειρήσεις που διαθέτουν τέτοιες άδειες και προσωπικά για εμένα είναι κάτι που δείχνει ότι ο σύγχρονος επισκέπτης της χώρας μας ζητά αυτού του είδους την υπηρεσία και μπορούμε να του την παρέχουμε σαν προορισμός, είτε βρίσκεται σε ένα Resort στην κοσμοπολίτικη Κω είτε βρίσκεται σε ένα μικρό ξενοδοχείο στη Σύμη.

Ποια είναι η διαφορά σας με τα ταξί;

Ξεκινώντας την απάντηση στο ερώτημα σας να τονίσω ότι η εκμίσθωση Ε.Ι.Χ αυτοκινήτου με Οδηγό δεν έχει καμία σχέση με τα ταξί και το μεταφορικό έργο που έχουν. Το ταξί είναι ένα μέσο μαζικής μεταφοράς και δημόσιου αν θέλετε χαρακτήρα ενώ η εκμίσθωση Ε.Ι.Χ οχημάτων με οδηγό απευθύνεται σε πιο συγκεκριμένο κοινό που θέλει μια πιο προσωποποιημένη μεταφορά η οποία γίνεται μόνο με προμίσθωση υπάρχει ελάχιστη χρέωση νομοθετημένη από το κράτος καθώς και ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης των δρομολογίων και ανάρτησης των συμβάσεων μίσθωσης στο Υπουργείο Μεταφορών. Όμως δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει την εταιρεία, το όχημα και τον οδηγό που εκείνος θέλει για μετακινηθεί. Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη υπηρεσία μεταφοράς και καλύπτει κυρίως το κοινό που κατ’ επιλογή δεν θέλει να μετακινηθεί με ταξί, μια παράδοση που σε παγκόσμιο επίπεδο είναι καθιερωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Υπηρεσία ταξί μπορούν να προσφέρουν μόνο τα οχήματα που φέρουν ταξίμετρο εντός του οχήματος και αυτά τα οχήματα είναι μόνο τα Ε.Δ.Χ ταξί. Εμείς ως εκμισθωμένα Ε.Ι.Χ με Οδηγό οχήματα προσφέρουμε υπηρεσία Chauffeur (σοφέρ) με προμίσθωση. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω πως το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται στο νησί μας, τόσο από τα εκμισθωμένα Ε.Ι.Χ με οδηγό όσο και από τα ταξί και τα τουριστικά λεωφορεία είναι αντάξιο του κορυφαίου τουριστικού προορισμού μας και αν όχι το καλύτερο, σίγουρα από τα καλύτερα στην Ελλάδα.

Σε τι βαθμό έχουν πληγεί οι επιχειρήσεις του κλάδου σας, την φετινή θερινή περίοδο, από την πανδημία; Πιστεύετε ότι εφόσον διατηρήσουμε το καλό υγειονομικό επίπεδο της χώρας μας, μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη του τουρισμού τους επόμενους μήνες;

Πριν περάσω στην απάντηση του ερωτήματος σας θα ήθελα να πω πως ως Επαγγελματικό Σωματείο Εκμισθωμένων Ε.Ι.Χ Οχημάτων με Οδηγό, πολύ πριν ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα από την Κυβέρνηση, είχαμε φροντίσει να ενημερώσουμε τα μέλη μας για την πανδημία και τα μέτρα προφύλαξης που έπρεπε να παρθούν τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες των οχημάτων μας. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 είναι υποχρεωτική τόσο από τον οδηγό όσο και από τους επιβάτες του οχήματος, εντός του οχήματος υπάρχουν αντισηπτικά μαντηλάκια και gel, καθώς και γάντια μιας χρήσης σε περίπτωση που επιθυμεί ο επιβάτης να τα χρησιμοποιήσει. Όλες οι επιχειρήσεις παρακολούθησαν τα σεμινάρια της ΠΝΑΙ, δηλαδή τα σεμινάρια εκπαίδευσης στα Υγειονομικά Πρωτόκολλα του Τουρισμού από το Κ.Ε.Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ και άπαντες είναι ενημερωμένοι σχετικά. Σε ότι αφορά τον βαθμό που έχουν πληγεί οι επιχειρήσεις μας φέτος λόγω της πανδημίας, είναι νομίζω αυτονόητο ότι κινούμαστε στα ποσοστά που κινούνται όλες οι επιχειρήσεις του τουρισμού στην Ελλάδα με ποσοστά πτώσης του τζίρου που ξεπερνούν το 70% σε σχέση με πέρυσι, αφού βρισκόμαστε στην ουσία σε λειτουργία από 1η Ιουλίου… Παραμένουμε όμως αισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες και ελπίζουμε σε μια επιμήκυνση της φετινής τουριστικής σεζόν εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Η ανάκαμψη του τουρισμού τους επόμενους μήνες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους πρωτίστως με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων παντού, καθώς η ατομική ευθύνη είναι αυτή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην μη εξάπλωση της πανδημίας και τη διατήρηση του ελέγχου των κρουσμάτων.

Ποια είναι τα σχέδια του κλάδου σας για το μέλλον; Θα υπάρξουν αλλαγές στην Εκμίσθωση Ε.Ι.Χ Οχήματος με Οδηγό;

Ο κλάδος μας έχει περάσει σε μια περίοδο μεγάλων νομοθετικών αλλαγών και ευθυγράμμισης του αν θέλετε με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που διέπει την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών. Η πανελλήνια ομοσπονδία μας το Πα.Σ.Ε.Ε.Μ.Ο μέλη της οποίας είμαστε και εμείς έχει ήδη έρθει σε επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία στην Ελλάδα, καθώς και με τα Ευρωπαϊκά όργανα στην European Comission, προκειμένου να γίνει το επάγγελμα αυτό που λέγεται Εκμίσθωση Ε.Ι.Χ Αυτοκινήτου με Οδηγό (Chauffeur Services), ένα επάγγελμα χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και τις νομοθετικές τρικλοποδιές των εκάστοτε Κυβερνήσεων. Μέσα σε αυτά που θα αλλάξουν το επόμενο διάστημα στον κλάδο μας θα είναι οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων αυτών με νέες και άλλο χρωματισμό, ίσως ενιαίος χρωματισμός των αυτοκινήτων αυτών, ειδική άδεια ικανότητας οδηγού πέραν από το υπάρχων ιατρικό πιστοποιητικό για οδήγηση Εκμισθωμένου Ε.Ι.Χ με οδηγό και απόκτηση Π.Ε.Ι Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας από τους οδηγούς, δηλαδή η διαδικασία της επικαιροποίησης οδηγητικών γνώσεων, διατάξεων, σύγχρονης αντίληψης των μεταφορών και η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων για όλους τους οδηγούς που κυκλοφορούν στην ενιαία Ε.Ε.

ADVERTORIALS