Στην Κω ο Υπουργός Υγείας - Β. Κικίλιας: Είναι ευκαιρία η Κως να γίνει πρότυπο νησί

Στην Κω ο Υπουργός Υγείας - Β. Κικίλιας: Είναι ευκαιρία η Κως να γίνει πρότυπο νησί

Γύρω στις 10 το πρωί της Παρασκευής, έφτασε στην Κω ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έτσι ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση ετοιμότητας του Συστήματος Υγείας στο νησί μας.

Ο Υπουργός μετά τις 10:30 έφτασε στο Δημαρχιακό Μέγαρο και αφού χαιρέτισε εργαζόμενους του Δήμου Κω, στη συνέχεια ανέβηκε στο γραφείο του Δημάρχου για να συναντηθεί με το Δήμαρχο Κω, τον Έπαρχο Κω, Βουλευτές αλλά και φορείς του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κικίλιας ζήτησε όποιος πάρει μέρος στη συνάντηση να φοράει υποχρεωτικά μάσκα αλλιώς να αποχωρήσει από την αίθουσα ενώ από τους εργαζόμενους των ΜΜΕ, μετά τις καθιερωμένες φωτογραφίες, ζητήθηκε να φύγουν έτσι ώστε να ξεκινήσει η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Υπουργός έφτασε στο νοσοκομείο της Κω λίγο πριν τις 11:30. Μέλη του Εργατικού Κέντρου ΒΣΔ βρέθηκαν έξω από το νοσοκομείο για να διαμαρτυρηθούν για τα κενά στο νοσοκομείο, ενώ και εργαζόμενοι του νοσοκομείου σε πολιτισμένο κλίμα εξέφρασαν την αγωνία τους και τα παράπονά τους.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Διοικητή του Νοσοκομείου Κω.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Δήμαρχος Κω και ο Υπουργός Υγείας προχώρησαν σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως ο Υπουργός ενημερώθηκε για μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σαφή υποστελέχωση των δομών υγείας στο νησί μας, ενημερώθηκε για το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, για την πρόταση που υπάρχει για νέο νοσοκομείο, αυτό όμως που όπως δήλωσε ο Δήμαρχος επείγει είναι η στελέχωση των δομών υγείας.

Ο κ. Νικηταράς κλείνοντας σημείωσε πως ο Υπουργός ήδη έδωσε λύση σε αρκετά ζητήματα, κάνοντάς τον συγκρατημένα αισιόδοξο.

Με τη σειρά του ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε για τον αγώνα τους και την προσφορά τους, όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται στο εθνικό σύστημα υγείας.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως θα δοθούν άμεσες λύσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να έρθει δεύτερο ασθενοφόρο και πλήρωμα με βάση την πλατφόρμα που βγάζει το ΕΚΑΒ και την πρόσληψη βοηθών νοσηλευτών που θα προσληφθούν είτε στις κινητές μονάδες, είτε στο νοσοκομείο (έξτρα από αυτούς που έχουν προσληφθεί).

Ο Υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: Έχοντας δει το Κέντρο Υγείας το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, έχοντας δει το κτίριο του ΙΚΑ, το νοσοκομείο, τις ανάγκες του νησιού, πρέπει να πω ότι είναι ευκαιρία η Κως να γίνει πρότυπο νησί, παράδειγμα για όλες τις άλλες τουριστικές περιοχές. Υπάρχει η δυνατότητα, να βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη μονάδα υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού, που θα δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσει με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και θα εγγυάται τη διάρκεια.

Δείτε παρακάτω ολόκληρες τις δηλώσεις!

«Ευχαριστώ πολύ το Δήμαρχο Κω, τους συναδέλφους μου βουλευτές, τον Έπαρχο, τον Διοικητή του Νοσοκομείου, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κάνουν μία εξαιρετική προσπάθεια εν μέσω κορονοϊού. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους και νομίζω ότι και η κοινωνία του νησιού στέκεται με ευγνωμοσύνη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους.

Δώσαμε άμεσες λύσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να έχουμε δεύτερο ασθενοφόρο και δεύτερο πλήρωμα του ΕΚΑΒ.

Με την πρόσληψη βοηθών νοσηλευτών που θα προσληφθούν είτε στις κινητές ομάδες, είτε στο Νοσοκομείο, επιπλέον όσων έχουν ήδη  προσληφθεί.

Έχει ήδη πει ο Πρωθυπουργός​ Κυριάκος Μητσοτάκης​, ​για τους επικουρικούς νοσηλευτές και εντός της περιόδου COVID και προ COVID, θα κινήσουμε τις διαδικασίες ώστε να πάρουν μοριοδότηση και να μονιμοποιηθούν.

Με το λοιπό προσωπικό, τους ανθρώπους που έχουμε μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τον ΟΑΕΔ, των οποίων τις συμβάσεις έχουμε ανανεώσει ήδη μια χρονιά.

Με τους επικουρικούς γιατρούς που θα γίνει μία προσπάθεια, το μελετούμε πολύ σοβαρά μιας που καλύπτουν ανάγκες, να δοθεί μοριοδότηση και να προκηρυχθούν οι θέσεις τους ως θέσεις επιμελητών Β΄.

Η Κως έχει πολύ μεγάλη δυναμική, είναι ένα πολύ όμορφο νησί.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην τουριστική περίοδο. Έχουμε φτιάξει ένα ακτινωτό σύστημα testing, διακομιδών, συμβουλών και στήριξης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, έτσι ώστε να στηρίξουμε το νησί. Θέλουμε να πάει καλά και θα πάει καλά.

Υπάρχουν κανόνες. Παρακαλώ να μην χαλαρώνουμε και να τηρούν όλοι τους κανόνες.

Είναι ευκαιρία η Κως να γίνει πρότυπο νησί και παράδειγμα για όλες τις άλλες τουριστικές περιοχές.

Υπάρχει η δυνατότητα από κοινού και με τους ξενοδόχους και ενδεχομένως με tour operators και με την ιδιωτική πρωτοβουλία, να βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Νοσοκομείο, τέτοιο που θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού.

Δεν είναι ζήτημα κτιριακό. Είδα μεγάλες κτιριακές δομές, οι οποίες δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ. Άρα, πρέπει με μια άλλη προσέγγιση στο μέλλον, να δούμε τι χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα, με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουμε προσλάβει 5.000 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ποτέ εντός τριών μηνών δεν έγινε τόσο μεγάλη ενίσχυση και στήριξη του Ε.Σ.Υ. και ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς θα παραμείνουν.

Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι  των κεφαλαίων των 32 δις που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν να κάνουν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με την ψηφιοποίησή του, τη διαλειτουργικότητα Κέντρων Υγείας και Νοσοκομειακών μονάδων, τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, τις ψηφιακές εξετάσεις, τα οποία θα μειώσουν την ταλαιπωρία και την γραφειοκρατία, θα μειώσουν τα κόστη και θα δώσουν τη δυνατότητα να διοχετεύσουμε τους πόρους αυτούς πραγματικά για ποιοτική Δημόσια Υγεία με διάρκεια. Γιατί η διάρκεια καθορίζει την αξία.

Εύχομαι μια πολύ καλή σεζόν κύριε Δήμαρχε. Θα είμαστε σε συνεργασία και σε επικοινωνία και με εσάς και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τον κύριο Διοικητή, με τον κύριο ΥΠΕάρχη και τους συναδέλφους μου, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά και είναι μόνιμα εδώ με προτάσεις και θέσεις τέτοιες,  που προάγουν το διάλογο και οδηγούν σε λύσεις.

Για μία ακόμη φορά, προσοχή σας παρακαλώ. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, φοράμε τις μάσκες μας, την προσωπική μας υγιεινή, πλένουμε τα χέρια μας, δεν συγχρωτιζόμαστε, ειδικά σε κλειστούς χώρους.

Και οι ντόπιοι συμπολίτες μας και οι τουρίστες, προσέχουμε τις ευπαθείς ομάδες, τους μεγάλους σε ηλικία, αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, έτσι ώστε να έχουμε μια επιτυχημένη σεζόν εδώ στην Κω και για ό,τι χρειάζεται, το Υπουργείο Υγείας είναι εδώ.

Ευχαριστώ πάρα πολύ».