Τρισάγιο στη μνήμη του Σταμάτη Μανούση

Τρισάγιο στη μνήμη του Σταμάτη Μανούση

Το πρωί της Τρίτης 7 Ιουλίου τελέστηκε Τρισάγιο στη μνήμη του Σταμάτη Μανούση, στο νέο Νεκροταφείο Κω, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κώου & Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Στο Τρισάγιο εκτός από τον γιο του Νικόλαο Στ. Μανούση, το ''παρών'' έδωσαν και αρκετοί συμπολίτες μας.


Οικογένεια Νικολάου Στ. Μανούση: Ποιος ήταν ο Σταμάτης Μανούσης!

  • Ο Κώος, που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του, για το νησί του Ιπποκράτη, προσφέροντας βοήθεια και συμπαράσταση στους συμπατριώτες του συστηματικά.
  • Ο Δωδεκανήσιος, με σημαντικές δράσεις για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου.
  • Ο Ιατρός - Οφθαλμίατρος, που χειρούργησε και γιάτρεψε τα μάτια συμπατριωτών του και όχι μόνο, αφιλοκερδώς.
  • Ο Ιπποκρατιστής.
  • Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.
  • Ο Πολιτευτής,  που εκπλήρωσε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ενδεικτικά να αναφερθώ στην συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δημιουργία προβλήτας στο λιμάνι, από τη θεμελίωση του οικισμού «Λαϊκά» Σοφοκλή Βενιζέλου για τη στέγαση 62 οικογενειών, από την αναδιάρθρωση του νοσοκομείου που υπολειτουργούσε κά.

 Για εμάς, την οικογένεια Νικολάου Στ. Μανούση, ο Σταμάτης Μανούσης (1905 -1981) υπήρξε ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ο ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ, με την αμέριστη και άδολη αγάπη για την Κω, με τα τεράστια ψυχικά αποθέματα και με μοναδικό στόχο ζωής τη διαρκή προσφορά του και την παροχή βοήθειας με κάθε τρόπο στους συμπατριώτες και συνανθρώπους του.

Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του Ιπποκρατείου Λυκείου θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, κάποια ιστορικά στοιχεία, που αφορούν στην οικογένεια Μανούση :

  • Ο ίδιος ο Σταμάτης Μανούσης φοίτησε το 1918, στην 8η τάξη της Αστικής σχολής Αρρένων, στο μονοτάξιο Γυμνάσιο, το οποίο λειτούργησε μόνο για ένα χρόνο, με καθηγητή τον Μιχαήλ Σκαρδάση. Συνεχίζοντας το Γυμνάσιο στο Νικηφόρειο Καλύμνου
  • Ο Αναστάσιος Μανούσης, αδελφός του, στα γενεολογικά του αφηγήματα αναφέρει ότι συμμετείχε στην εφορία του σχολείου το 1926, με Πρόεδρο τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Φιλήμονα Φωτόπουλο και μέλη τον Κωνσταντίνο Παντελίδη, τον ιατρό Ιωάννη Ζερβάνο, τον Γεώργιο Λουκίδη και τον Ιωάννη Τριπολίτη. Επίσης, αναφέρει δε πως υπήρξε από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του Ιπποκρατείου Γυμνασίου.
  • Ο Νίκος Μανούσης, πέραν της γνωστής Εθνικής του προσφοράς και δράσης φρόντιζε για την αποστολή εμβασμάτων  από την Νέα Υόρκη για την λειτουργία του Γυμνασίου.  Σύμφωνα δε με τον αείμνηστο Γυμνασιάρχη Παπαθεοφάνους διετέλεσε 2 χρόνια Πρόεδρος της εφορίας του Ιπποκρατείου Γυμνασίου.
  • Τέλος, η μικρότερη αδελφή τους Ανθή Μανούση προσέφερε τις υπηρεσίες της, ως διδασκάλισσα για 2 χρόνια στο νηπιαγωγείο της Κω.

  

Μνήμες απο ιστορικά πρόσωπα της Κω.
 
Ντίνα Δημοπούλου - Χατζηπέτρου :Σταμάτης Μανούσης
Σταμάτης Μανούσης ο άνθρωπος, ο φίλος, ο πολιτικός. Σταμάτης ο ήρεμος, ο απλός, ο σεμνός, ο χαμηλών τόνων, ο ευγενής, ο φιλοσοφημένος άνθρωπος, ο ωραίος άνθρωπος Τα κύρια χαρακτηριστικά του ανθρώπους με την ανθρωπιά του, με το γλυκύ αλτρουιστικό του βλέμμα. Είχε αυτό το αθόρυβο επικοινωνιακό χάρισμα. Γιατί είχε μέσα του αγάπη.
Σταμάτης ο φίλος. Γίνεσαι φίλος όταν είσαι άνθρωπος, όταν έχεις μέσα σου κοιτάσματα. Θυμάμαι, όταν πρωτογνώρισα το Σταμάτη Μανούση- πολύ νέα 
τότε-ένιωσα σαν να τον ήξερα χρόνια. Ένιωσα πολύ οικεία. Ήταν ένας άνθρωπος που μας έλειπε. Είχαμε να κάνουμε με άνθρωπο που χωρίς να μιλάει έλεγε πολλά. Είχαμε να κάνουμε με άνθρωπο φίλο. Και δεν άλλαξα ποτέ γνώμη. Δεν μου τον σύστησαν τα λόγια των ανθρώπων, μου τον σύστησαν 
αόρατες γνωστικές δυνάμεις, ενστικτώδεις δυνάμεις, που πάντα πιστεύω ότι είναι πιο αγνές, πιο ειλικρινείς. Και δεν διστάζω να το πω: Σε δύσκολες στιγμές 
μου, (στιγμές απειρίας) με στήριξε ο απλός παραμυθητικός του λόγος. Υπήρξαμε οικογενειακοί φίλοι και εκτιμώ βαθύτατα τα παιδιά του.
 
Σταμάτης ο πολιτικός. Βαθιά δημοκράτης ο Σταμάτης Μανούσης. Εμπεδωμένη δημοκρατική συνείδηση. Ατένιζε με πικρία την εφαρμογή της (δημοκρατίας) μέσα στον αλλοπρόσαλλο, ταραγμένο και μπερδεμένο κόσμο μας, που δεσπόζει η επιφάνεια και αόρατες δυνάμεις κινούν τα νήματα των εξουσιών. Σιωπούσε πικραμένος....Αγωνιστήκαμε πολλές φορές με το Σταμάτη, μαζί και με τον άλλο 
αξέχαστο-και με πετάγματα-δημοκρατικό φίλο, το συντονιστή Μιχάλη Κουγιουμτζή. Αγωνιστήκαμε μέσα στο λαό για το λαό. Αξέχαστες χαρές και λύπες με θέσεις που τόσο μας ένωναν .. σαν αδέλφια ..
 
Ο Σταμάτης πλησίαζε τους, ανθρώπους με την απλότητα που τον χαρακτήριζε με τον ήρεμο λόγο! Όχι με λόγους.
Θυμάμαι μια συζήτηση που είχαμε-Σταμάτης Μανούσης, Μιχάλης Κουγιούμτζης, Μανόλης και Ντίνα Χατζηπέτρου-ένα φεγγαρόφωτο βράδυ στοπαραθαλάσσιο ταβερνάκι του Μαυρομάτη, μια βαθιά ουσιαστική συζήτηση πάνω στον όρο Δημοκρατία. Γιατί η Δημοκρατία έχει και βάθος και ουσία μα και πειθαρχία. Έχει (μέσα της) τον λόγο του ανθρώπου, που τον κάνει άξιο να ζει! Γνωρίζαμε όλο και πιο πολύ την ακατάλυτη, φωτισμένη δομή της δημοκρατικήςσυνείδησης. Συμφωνούσαμε. Λόγω. Γι' αυτό αποφαίνομεν οριστικά τη φράση:
 
Βαθιά δημοκράτης ο Σταμάτης Μανούσης. Και πίστη μου:
 
Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΥΕ ΠΟΤΕ Ν' ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ ΘΕΣΗ. ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ ΘΕΣΗ.!
 
Ντίνα Δημοπούλου-Χατζηπέτρου 2005
 
 
ADVERTORIALS