Η ΕΓΕ ΚΩ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η ΕΓΕ ΚΩ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε κατά την πρώτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον στη Στοκχόλμη το 1972, ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον τους είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων, άρα και η ευθύνη προστασίας αποκλειστικά δική τους.

Για το 2020,σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 2020 είναι η βιοποικιλότητα. Ο φετινός εορτασμός γίνεται στη σκιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Την περίοδο του εγκλεισμού επανεκτιμήσαμε τη φύση γύρω μας, αλλά σήμερα πάλι κυριαρχεί η αλαζονεία απέναντι στη φύση και η ανθρωπότητα πληρώνει με βαρύ τίμημα την αλαζονεία της απέναντι στη φύση και την προσήλωσή της στη μονόπλευρη «κερδοφόρα» ανάπτυξη.

Η κλιματική αλλαγή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η αλόγιστη κατασπατάληση φυσικών και ενεργειακών πόρων, η αυξανόμενη ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η πανδημία έχουν αναδειχθεί σε υπαρξιακή απειλή για τον άνθρωπο. Ειδικά σε περιόδους οικονομικής , υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης, το περιβάλλον γίνεται περισσότερο ευάλωτο στην εκμετάλλευση και η ευθύνη μας για την αναστροφή της καταστροφής του είναι μεγαλύτερη .

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι η μεγάλη ηθική, πολιτική και οικονομική πρόκληση της εποχής μας. Απαιτεί εμπέδωση περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνείδησης, τόσο ατομικής όσο και συλλογικής. Απαιτεί ένα νέο τρόπο σκέψης , μια νέα ηθική στάση απέναντι στο περιβάλλον και στις άλλες μορφές ζωής. Ο σχεδιασμός οποιασδήποτε αναπτυξιακής δράσης πρέπει να διαμορφώνεται και να υλοποιείται με όρους και προϋποθέσεις ισορροπίας, βιωσιμότητας και αειφορίας.

Είναι η προσωπική μας οφειλή για τον τόπο που μας φιλοξενεί και μας ζει.

                                                                                                              Ε.Γ.Ε.                  

ADVERTORIALS