Αυξημένη ζήτηση για κρουαζιέρες με ευνοημένα τα Δωδεκάνησα

Αυξημένη ζήτηση για κρουαζιέρες με ευνοημένα τα Δωδεκάνησα

Αυξημένη ζήτηση για κρουαζιέρες με ευνοημένα τα Δωδεκάνησα

Μπορεί ο κορονοϊός να απασχολεί αρνητικά την επικαιρότητα των ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, όμως ενδεχομένως τη φετινή άνοιξη για το καλοκαίρι η κατάσταση αυτή να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα με την αύξηση του τουρισμού και της κρουαζιέρας. Πολύ μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως στον χώρο της κρουαζιέρας έχουν αρχίσει ήδη εδώ και καιρό να αποσύρουν τα πλοία τους από την Κίνα και γενικότερα από την περιοχή της Ασία λόγω του κορωνοϊού και παράλληλα αναζητούν νέους προορισμούς για τις κρουαζιέρες τους.

Η Μεσόγειος φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι μία πολύ καλή λύση και η Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα ενδέχεται να επωφεληθούν σημαντικά από τις αυξημένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων τους προσεχείς μήνες. Τα κρουαζιερόπλοια αυτά μεταφέρουν χιλιάδες τουρίστες είναι εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μπαρ, εστιατόρια, πισίνες, κινηματογράφος και φυσικά σύνδεση WiFi με το διαδίκτυο για να πλοηγούνται οι τουρίστες στο Netbet καζίνο και να διασκεδάζουν, καθώς επίσης και σε όλες τις σελίδες του παγκόσμιου ιστού.

Ήδη η αύξηση φαίνεται και έμπρακτα στη χώρα μας καθώς υπάρχουν 20% επιπλέον προγραμματισμένες αφίξεις σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα για το 2020. Πιο συγκεκριμένα, ενώ αρχικά είχαν προγραμματιστεί 274 προσεγγίσεις από κρουαζιερόπλοια τη νέα τουριστική σεζόν, σε αυτά προστέθηκαν επιπλέον 55 δρομολόγια, φτάνοντας συνολικά στον αριθμό των 329, που ποσοστιαία αποτελεί αύξηση της τάξης του 19,7% έναντι της αρχικής εκτίμησης. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, οι τουρίστες που εκτιμάται πως θα φτάσουν με τις κρουαζιέρες αυτές στη χώρα μας αγγίζουν σε αριθμό σχεδόν τις 450.000, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανό να δούμε και αρκετά μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων, σε ένα συνολικό ποσοστό που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 30%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πριν από ένα περίπου μήνα ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσουλας είχε συνάντηση με τους δημάρχους Κω, Πάτμου και Αστυπάλαιας με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στα τρία ελληνικά νησιά. Όπως τόνισε στους δημάρχους και στα ΜΜΕ ο Υφυπουργός, θεωρείται απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου δικτύου από μαρίνες, προκειμένου να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι υπηρεσίες που παρέχονται στα τουριστικά πλοία, ενώ παράλληλα τα λιμάνια προορισμού για τις κρουαζιέρες στη χώρα μας να γίνουν πιο ασφαλή.

Για αυτό το λόγο είναι επιτακτική η δημιουργία ενός σχεδίου για τις λιμενικές εγκαταστάσεις των νησιών και η δημιουργία τερματικών σταθμών για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Παράλληλα επισημάνθηκε στη συνάντηση πως εντός ενός έτους τα λιμάνια θα πρέπει να είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τους νέους κανονισμούς Σένγκεν που αφορούν συγκεκριμένες υποδομές, εγκαταστάσεις, προσωπικό και προδιαγραφές ασφαλείας.

Μεγάλες διεθνείς εταιρείες έχουν ήδη κυκλοφορήσει καταλόγους για το 2021 και το 2022 με νέους προορισμούς για κρουαζιέρες που περιλαμβάνουν την Κω, τη Ρόδο την Κρήτη, ενώ και ο Πειραιάς αποτελεί σημαντικό λιμάνι. Οι πιο συχνές διαδρομές για τις κρουαζιέρες αυτές στην Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την Τουρκία, στην Κύπρο και το Ισραήλ. Γενικότερα το 2021 αναμένεται στην Ελλάδα να έχουμε ιδιαίτερα αισθητή αύξηση των δρομολογίων και των αφίξεων από εταιρείες κρουαζιέρων, λόγω κυρίως του κορωνοϊού.

https://unsplash.com/photos/MeGmdPNe36w

https://unsplash.com/photos/nZQQ8bVXJSk

ADVERTORIALS