Βαγγέλης Τζόγιας: Είμαστε για γέλια ή για κλάματα;

Βαγγέλης Τζόγιας: Είμαστε για γέλια ή για κλάματα;

Του Βαγγέλη Τζόγια 


Αγαπητοί φίλοι,

χαλαρές οι εορταστικές ημέρες κι έτσι συναντήθηκα με παλιό θεσμικό αυτοδιοικητικό. Η κουβέντα μας αφορούσε τα τροχαία κι όχι μόνο.

Με αφορμή το δημοσίευμα των οικισμών της εφημερίδας «Σταθμός», συζητήσαμε γενικά. Αξίζει να αναφέρω μερικά.

Για τους οικισμούς, μου είπε, οτι όχι μόνο αυτούς, που αναφέρει η εφημερίδα, αλλά στο σύνολο τους είναι χωρίς σχέδιο με ό,τι κακό αυτό συνεπάγεται.

Στο Ζηπάρι, κι αλλού, έχουν σταματήσει δρόμοι, γιατί μπροστά τους ξεφύτρωσε οικοδομή. Του είπα πως στο Ζηπάρι μένω, άρα έχω ξεκάθαρη εικόνα. Ο παραλιακός δρόμος της Λάμπης, που θα μας έλυνε πολλά σημερινά προβλήματα, σταμάτησε διότι μπροστά του έγινε ξενοδοχείο. Ο περιφερειακός στο Ζηπάρι σταμάτησε χρόνια τώρα και ουδείς γνωρίζει το πότε θα τελειώσει. Ο δρόμος στο Τιγκάκι, από τα φανάρια μέχρι το σταυροδρόμι ανήκει στο επαρχείο κι από εκεί και κάτω ανήκει στον Δήμο. Ο παραλιακός από το Τιγκάκι έως την ταβέρνα «Αμπέλι» είναι παράνομος-δεν υπάρχει στα χαρτιά.

Το επαρχείο δεν έχει τεχνικές υπηρεσίες, ούτε προϋπολογισμό, δηλαδή μπορεί απλά να προτείνει. Δεν μπορεί όχι μόνο να φτιάξει κάτι, αλλά ούτε καν να το συντηρήσει. Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου είναι υποστελεχωμένες.

Η βιοτεχνική ζώνη του νησιού, μια μικραίνει και μια μεγαλώνει. Δεν έχουν κατασταλάξει γι’ αυτή εδώ και 40 χρόνια.

Ο μεγάλος πόνος όμως, είναι ο επαρχιακός. Είναι αυτός που μας καίει ως Κίνηση Πολιτών για τα τροχαία. Αμέσως αναφέρθηκα στο 7ο χλμ, δλδ εκεί που στρίβουμε γι’ Αϊ-Γιάννη, στο νέο Λύκειο.

Μου είπε: «Πιο εύκολο είναι να μεταφερθεί το λύκειο αλλού, παρά να φτιαχτεί ο δρόμος σωστά με ασφάλεια. Δεν μπορεί να γίνει κόμβος, γιατί ο δρόμος του Αϊ-Γιάννη στα χαρτιά αναφέρεται ως “κατσικόδρομος”, δηλαδή…δεν υπάρχει».

Το μεγάλο κακό είναι πως ξεκινώντας από την πόλη μέχρι την Κέφαλο, το 98% των δρόμων δεξιά κι αριστερά είναι χαρακτηρισμένοι είτε ως κατσικόδρομοι, είτε ως ποτάμια μπαζωμένα, δηλαδή δεν υπάρχουν στα χαρτιά.

Φανταστείτε πώς ο δρόμος της Μινιέρας είναι κι αυτός κατσικόδρομος.

Μου είπε επίσης πως όλοι όσοι έχουν ιδιοκτησίες μέσα από τον επαρχιακό 200-300 μέτρα κι έχουν φτιάξει πρόσβαση στον δρόμο, είναι παράνομοι, διότι είναι δρόμοι δουλείας.

Δεν άντεξα άλλο! Του είπα να σταματήσει και πρότεινα αλλαγή συζήτησης, γιατί μου είχε ανέβει η πίεση!

Φίλε δήμαρχε, θα θυμάσαι πρόσφατα στην επιτροπή διαβούλευσης αναφέρθηκα στο ότι τα τελευταία 15 χρόνια, πολεοδομικά, δεν έχει γίνει κάτι στο νησί. Έκανα λάθος. Τουλάχιστον, 30 χρόνια είμαστε αδρανείς.

Διερωτώμαι όμως, τόσα χρόνια, τόσοι δήμαρχοι, έπαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες, γιατί δε λένε την αλήθεια, για να ξέρουμε όλοι τι γίνεται, βρε αδερφέ! Η δική μας γενιά σιγά σιγά φεύγει και δεν προσφέραμε κάτι ουσιαστικό στο νησί μας..

Και δεν έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου αν, τελικά, είμαστε για γέλια ή για κλάμματα..

ADVERTORIALS